lördag 30 november 2013

En storm kom från paradiset

Jag gillar att läsa biografier. De lär mig mycket och jag får ofta ett nytt perspektiv på livet, vilket jag gillar. Många biografier är väldigt bra, intressanta och välskrivna. Jag hade därför höga förväntningar på En storm kom från paradiset. Det är Johannes Anyuru, som beskriver sin pappas levnadsöde.


Johannes pappa, i boken kallad P, växer upp under mycket svåra förhållanden i Uganda. Han rekryteras som ung man till ett utbildningsprogram för stridspiloter. Utbildningen sker i Grekland. Mot slutet av vistelsen där, tar Idi Amin makten i Uganda. P bestämmer sig för att "hoppa av" och beger sig till en släkting i Rom. Han saknar dock att flyga och söker ett jobb som pilot på besprutningsplan i Zambia. När han reser dit blir han emellertid fängslad och förhörd, eftersom de tycks tro att han är spion. Det slutar med att han lever i flyktingläger och i ett läger för rebellsoldater. Han flyr från det sistnämnda och på krokiga vägar fortsätter hans flykt under svåra umbäranden.

Denna bok har fått fin kritik av många andra och jag inledde läsandet med stora förhoppningar om att få lära mig mer om vad som hände i Uganda på den tiden och situationen för ugandier under Idi Amin samt inte minst att få ta del av P's svåra levnadssöde. Dessvärre blev jag väldigt besviken.

Jag uppfattar bokens upplägg som mycket rörigt. Det är tillbakablickar på både barndom och grekisk pilotutbildning vid tidpunkten då huvudpersonen sitter i förhör. Minnesbilderna fortsätter att skildras under de tidpunkter då P befinner sig på flykt. Dessa blandas med nutid i form av Johannes egna reflektioner under pappans sista tid i livet. Man kan visst lägga upp en berättelse på detta sätt med lyckat resultat, men i det här fallet upplevde jag det som enbart rörigt.

Eftersom jag saknar närmare bakgrundskunskap om orsak och verkan när Idi Amin tog makten, hade jag svårt att hänga med i de korta inblickar man fick genom boken. Det kändes snarare som att läsaren förväntades känna till dessa skeenden redan och att boken kompletterade med personliga infallsvinklar.

Trots att jag förstår att P levt ett mycket hårt liv under svåra umbäranden, blir jag inte riktigt engagerad. Berättelsen griper inte tag i mig, så som motsvarande böcker har gjort. Exakt varför kan jag inte sätta fingret på. Troligtvis härrör det från den rörighet jag kände och att jag aldrig fick veta tillräckligt om den politiska bakgrunden.

fredag 29 november 2013

Prenumerera på eböcker

Nu kan man prenumerera på svenska eböcker genom företaget Epifio. Det fungerar på samma sätt som med Mofibo, som jag kom i kontakt med på den danska bokmässan Bogforum.

Hos Epifio kan man välja mellan två sorters abonnemang:

- basic, som kostar 29 kronor och ger dig rätt att läsa en bok i månaden

och

- unlimited, som ger dig fri tillgång till Epifios bibliotek för 99 kronor i månaden.


Särskilt det obegränsade abonnemanget verkar väldigt fördelaktigt för bokslukare. Nackdelen är att man måste ha en iPhone eller en iPad. Man kan nämligen endast läsa böckerna genom företagets egen app för just dessa enheter. I nuläget finns ingen app för androidenheter. Man kan inte heller föra över böckerna till en vanlig hederlig läsplatta.

Något man också bör vara på det klara med är att man inte äger böckerna man får tillgång till genom att prenumerera. Man kan säga att man betalar för att få tillgång till ett stort ebibliotek, och inom detta kan man välja och vraka. Men, som sagt, det är fortfarande Epifio som äger hela ebiblioteket.

Mitt råd är att man noga bör läsa igenom användarvillkoren innan man påbörjar sin prenumeration. Spelar det ingen roll för dig om du äger din ebok eller inte - ja, då kan Epifio vara något för dig. Funderar du mer på ägandeskap kring eböcker, kan du läsa vad jag skrivit här.


Nytt 26/6 2014: Läs ett nyare inlägg om att abonnera på eböcker. Epifio finns inte kvar längre.

torsdag 28 november 2013

Var finns eböckerna? del 6

Man kan göra sina fynd, då man sitter och småsurfar lite på internet. I det här fallet snubblade jag över ännu en sida, som erbjuder gratis eböcker.


Det är PC för alla, som genom IDG har sammanställt en hel del eböcker på såväl svenska som engelska för gratis nedladdning. Det handlar om gamla klassiker, där upphovsrätten upphört. Samma böcker finns förstås på Litteraturbanken och Project Gutenberg. Men genom att samla dem även hos PC för alla, kan jag tänka mig att man kan nå fler intresserade läsare.

För att lättast finna det man söker, bör man gå in i detta läge på PC för allas nedladdningssida. Då har man möjlighet att göra en sökning eller filtrera böckerna i begränsad omfattning. Bäst sökmöjligheter och störst utbud har dock Litteraturbanken och Project Gutenberg.

För övrigt är usb-minnet på bilden fyllt med 3000 klassiker på engelska. Den som är intresserad kan köpa det här, men de levererar dessvärre bara till australiensiska adresser. Kul usb för en bokslukare ändå. ;-)

onsdag 27 november 2013

Tatiana de Rosnay x 2

Jag har läst Colombes granne och Huset du älskade. Det är två böcker som skiljer sig åt på, trots att de är skrivna av samma författare. Dels är det fråga om olika tidsepoker och dels är berättartempot vitt skilt. De är skrivna av Tatiana de Rosnay. Dessutom är de översatta av två olika personer. Emma Leonard har bearbetat Colombes granne och Elisabet Fredholm är översättaren bakom Huset du älskade.Colombes granne är mycket spännande! Här får vi möta Colombe Barou. Hon är en alldaglig, på gränsen till osynlig, kvinna mitt i livet. Hon och hennes familj, man och två skolpojkar, flyttar in i en ny lägenhet och lyckan tycks vara fullständig. Maken reser en hel del i tjänsten, men detta är Colombe van vid sedan tidigare och är inte rädd att vara ensam med pojkarna då han är borta.

Men i den nya lägenheten inträffar händelser som både förbryllar och skrämmer. Vid en ganska exakt tidpunkt varje natt hör Colombe ett kraftigt och ihållande oväsen från lägenheten ovanför. Då maken kommer hem och stannar hemma under en period, upphör störningarna och Colombe antar att dessa bara var tillfälliga. Därför blir hon överraskad då störningarna återupptas. Successivt blir hon alltmer utmattad av sömnbristen. Hon upptäcker ett mönster; det är endast då hon är ensam med pojkarna som störningarna uppstår. Hon vet inte vad hon ska tro om det hela, särskilt som övriga grannar intygar att mannen ovanför henne är en sååå trevlig och ambitiös ung läkare. Såväl hennes egen make som grannarna tycks ha svårt att tro på det Colombe upplever i sin ensamhet.

Halvt galen av sömnbristen och de eviga störningarna bestämmer sig Colombe för att ta saken i egna händer. Men det är då den riktiga mardrömmen börjar. Detta är en bok så spännande att det är svårt att lägga den ifrån sig.

*


Huset du älskade är en mer långsamt och finstämt berättad historia, som utspelar sig i 1800-talets Paris. Nog för att läsaren pö om pö får klart för sig att huvudpersonen Rose Bazelet upplevt dramatik och sorgliga händelser i sitt liv, men dessa rullas långsamt upp för beskådande. På samma gång får man ta del av en liten bit parisisk historia, sedd ur den vanlige parisbons ögon.

Då vi möter Rose är hon en, med tidens mått mätt, gammal kvinna och änka sedan tio år. Hon bor kvar i det högt älskade och trivsamma hus, som ärvts från far till son i makens släkt i generationer. Hon har försökt finna sig tillrätta i sorgen efter sin man och funnit nya vänner och sysselsättningar, som håller de värsta grubblerierna borta. Men över henne hänger ett rivningsbeslut. Kejsaren och hans närmaste man har sedan flera år en omfattande plan för ombyggnad av Paris. Gamla kvarter rivs och schaktas bort för att ge plats åt luftiga och breda boulevarder. Man vill också förbättra de hygieniska förhållandena genom moderna vatten- och avloppsbyggnationer. Det har visat sig att just de kvarter som Rose bor i kommer att drabbas av denna våg av modernisering.

Rose har mycket svårt att acceptera denna omdaning, framförallt eftersom hennes make älskat sitt hus så högt. Hon och ett par grannar till försöker protestera mot expropriationen av deras fastigheter, men det är förgäves. Då ser Rose ingen annan råd än att i största hemlighet bli ockupant i sitt eget hus. En av hennes vänner lyckas dock lista ut vad Rose tagit sig till. Men hur det slutar tänker jag inte avslöja här. Läs boken, om du gillar en finstämd och ändå på samma gång spännande berättelse om en vanlig människa i historisk miljö.

tisdag 26 november 2013

Forma Books Blog Award

Varmt grattis till årets vinnare av Forma Books Blog Award!


Vinnarna är Marcusbiblioteket, Sista timmen och Bokunge.

Tänkebok för glada gubbar

Ååå, Tänkebok för glada gubbar är bara ett stort måste att skaffa så fort den kommer! Det är verkligen så praktiskt att kunna anmäla sig på intresselistan för kommande eböcker hos Liberead. Då finns det inte risk att hinna glömma.Jag läste Dag Sebastian Ahlanders förra bok, Handbok för glada gubbar, och den är en av de där böckerna som genast fann sin plats på min personliga topplista. Den titeln finns dessvärre ännu inte utgiven som ebok, men jag hoppas att det bara är en tidsfråga.


Handboken är skriven för de glada gubbarna. De som, enligt förlaget, syns i en ocean av sura gubbar. Mycket läsvärd för såväl gubbar som gummor, tycker jag!

Det är så kul att ha en sån här pärla att se fram emot. Under tiden grunnar jag på hur titeln Tänkebok för glada gubbar ska uttalas: ska det vara Tänke-bok … eller ska det vara Tänk-ebok … Tja, det kanske går på ett ut när man köper Tänkeboken som just ebok. ;-)

måndag 25 november 2013

Årets Augustpris ...

… delades ut i afton, och pristagarna visade sig bli ...

Bea Uusma, som skrivit Expeditionen: min kärlekshistoria
och 
Lena Andersson, författare till Egenmäktigt förfarande.


Jag har inte läst någon av dem än, men Expeditionen verkar särskilt intressant. Den kommer jag nog att ge en chans framöver.

Augustpris fick även Ellen Karlsson och Eva Lindström. De har skrivit Snöret, fågeln och jag. Tyvärr finns den inte som ebok.

Stjärnlösa nätter ...

… höll mig vaken i natt! Vilken gripande och stark bok! Den här kommer jag inte att glömma i första taget.


Stjärnlösa nätter är en självbiografisk roman, skriven av Arkan Asaad. Han skriver om de händelser som drabbade honom då han var 19 år gammal. Men han har också tagit ut svängarna och kryddat sin egen historia lite grand, enligt egen utsago.

Bokens Amàr är också 19 år vid berättelsens början. Han är en tonåring, på gränsen till vuxenvärlden, med stora drömmar för sin framtid. Han kom till Sverige tillsammans med sin kurdiska familj då han bara var några år gammal. Efter att ha tillbringat merparten av sin barn- och ungdom i Sverige, åker han till USA under ett år. Då han återvänder därifrån är han fylld av drömmar och framtidstro. Den självständighet han vant sig vid i Sverige och i USA går emellertid stick i stäv med de gamla kurdiska familjetraditionerna.

Fadern tar med Amàr och hans yngre syskon tillbaka till ursprungslandet. En semesterresa, heter det, men i själva verket är planen att Amàr ska gifta sig. Om detta vet Amàr ingenting, eftersom han gjort sig känd för att säga emot fadern i alla lägen. Först i efterhand förstår Amàr att planerna smidits i lönndom från första början. Väl på plats i Irak startar en intensiv övertalningskampanj för att få honom att gifta sig med sin jämnåriga kusin. Detta är definitivt inget Amàr vill. Dels för att Amina och han är kusiner och dels känner han sig i princip ännu som ett barn. Han har dessutom sina drömmar, som han vill uppfylla. Då Amàr totalvägrar blir han utsatt för regelrätt mobbning och utfrysning av sin egen släkt och familj. Han faller så småningom till föga och ger med sig. Inom ett par dagar sker bröllopet. Alla är mycket glada - utom Amàr. Han vill egentligen inte alls.

Då semestern är slut återvänder familjen till Sverige. Amàrs framtid är nu mycket hårt utstakad. Han övervakas noga av både sin far och (på avstånd) sin svärfar. Planen är att han ska arbeta hårt, spara pengar och ansöka om att få ta sin nyblivna hustru till Sverige. Det sistnämnda är ingen lätt match. Amina måste föras till Syrien av Amàr, bo inackorderad där i väntan på att få komma till Sverige och han förväntas skicka henne pengar och komma och hälsa på henne. Bara att ta sig över gränsen mellan Irak och Syrien är en historia för sig.

Amàr jobbar och sliter och försöker komma på hur han ska göra för att slippa ta sin fru till Sverige. Han drar med flit ut på processen. Han träffar en tjej och blir förälskad, vilket komplicerar situationen ytterligare. Hela tiden har han sin fars och släktingars ögon på sig. Han har visserligen flyttat till Stockholm, men hela tillvaron blir fylld av lögner för att dölja varför han inte gör något aktivt för att få sin fru till Sverige.

Tvångsgiftermål förknippar man vanligtvis med unga kvinnor. Arkans mycket gripande bok visar dock att detta även kan drabba de unga männen. Han har, genom att skriva sin berättelse, lämnat förutsättningar för att (även om man aldrig kan förstå fullt ut) läsaren ska få insikt i vilken betydelse släkten, hedern och traditionerna har för en del människor. Förutom detta lämnar Stjärnlösa nätter djupa intryck genom skildringen av resorna till och från Irak och Syrien. Detta är en bok du bör läsa! Den ska tydligen filmatiseras också. Men jag kan nog säga på rak arm, att den filmen blir troligen för stark för mig att se.

söndag 24 november 2013

Farväl för nybörjare

Ännu har söndagen inte övergått i måndag, så jag hinner minsann presentera en liten smakebit ur en bok, som jag läste klart för bara någon dag sedan.
"Det var något av det värsta med att förlora sin fru, upptäckte jag. Det är just sin fru som man vill prata om saken med."

Detta talande citat och detta vackra omslag kommer från boken Farväl för nybörjare, som är skriven av Anne Tyler och översatt av Ingegerd Thungström. Den handlar om Aaron, en man mitt i livet, som på ett högst oväntat sätt blir änkling. Aaron berättar mycket personligt om upplevelserna före och efter olyckan, som orsakade hans frus död. Det är ingen bok som regelrätt redogör för de olika faser, som sorgearbetet omfattar. Men den som själv har bearbetat sorg av ett eller annat skäl, kan känna igen sig i Aarons upplevelser av hur man kan kan känna sig vid olika tidpunkter under processen.

Sorg är inte lätt, vare sig för den som bär den eller de som finns runt omkring den sörjande, men jag gillar Anne Tylers berättelse. Hon har lyckats förmedla Aarons känsloliv och hans "utveckling" under sorgearbetet på ett väldigt bra sätt. Emellanåt har jag till och med skrattat till åt vissa lustiga episoder, som Aaron berättar om. Kort och gott kan jag verkligen rekommendera Farväl för nybörjare, vars titel dessutom anspelar på det Aaron sysselsätter sig med i yrkeslivet.

Detta var min första bekantskap med Anne Tyler. När jag twittrade om boken, fick jag genast respons från en "twän", som gillar att läsa böcker av denna författare. Vad tycker ni, som läser detta inlägg, om Anne Tyler? Vilka titlar i hennes utgivning kan ni rekommendera?

*

Fler intressanta, roliga och spännande boktips finner du hos Mari, som har bloggen Flukten fra virkeligheten. Ett besök där, kan jag verkligen också rekommendera!

lördag 23 november 2013

Vad ska man göra ...

… med sina gamla pappersböcker, när man nu har blivit en ebokentusiast?

När jag var i Skottland i början på september fann jag svaret på den funderingen. Man kan helt enkelt följa i den mystiska bokskulptrisens spår. Under 2011 och fram till 2013 var det nämligen en anonym person, som gjorde de mest fantastiska och detaljerade skulpturer genom att skära ut dem ur gamla böcker. Dessa placerade hon ut på olika oväntade ställen i Edinburgh. Platserna var valda utifrån någon form av anknytning till litteratur och kultur. Ofta var det personal, som arbetade på platsen, som plötsligt fann en bokskulptur.

Skulptur nummer två i serien
hittades på National Library of Scotland,
där den finns utställd i en monter numera.

Med varje skulptur följde ett budskap. Gemensamt för alla de olika budskapen var att skulptrisen visade sitt stöd för bibliotek, böcker, ord och idéer. Utöver det var budskapet anpassat till mottagaren. I vissa av de små texterna avslöjades detaljer, som tolkades som att upphovskvinnan var just en kvinna. Ofta hade skulpturerna på ett eller annat sätt också en anknytning till författaren Ian Rankin. 

När den första skulpturen upptäcktes i mars 2011 väckte den förstås stor förundran. Men efter ett tag avklingade uppmärksamheten. Man trodde också att det var fråga om en engångsföreteelse. Därför kan man tänka sig att det blev ganska stor uppståndelse när skulptur nummer två hittades efter några månader. Under sommaren och hösten fann man sedan ofta skulpturer i olika kulturella sammanhang. Det blev totalt tio stycken det året. Under de kommande två åren fortsatte man hitta ytterligare bokskulpturer.

Den som blir inspirerad och vill läsa mer, kan göra det här och här. På den här sidan finns även fina närbilder av bokskulpturerna.

Ännu i denna dag har man inte kommit på vem som är upphovskvinnan bakom de här fantasieggande och kreativa skapelserna. Ian Rankin själv säger sig vara komplett oskyldig, trots att många av skulpturerna anknyter till honom. Min egen teori är att det måste vara en bokslukande Ian Rankin-fan, som efter att ha upptäckt alla fördelar med att läsa eböcker nu gör vad hon kan för att bli av med sina gamla pappersböcker. Så måste det självklart vara - alla indicier pekar ju på det! ;-)

fredag 22 november 2013

Sagan om den höjdrädda fågeln Vingenting

Sagan om den höjdrädda fågeln Vingenting, skriven av Malin Norlander, får vi möta fågeln Vingenting. Precis som titeln säger, är Vingenting något så ovanligt som en höjdrädd fågel. Detta ställer naturligtvis till problem när man är just fågel.


Sagan bjuder på sorgligheter och ledsamheter i lagom proportioner. Det är trots allt skrämmande att helt plötsligt bli höjdrädd. Och ledsamt och sorgligt känns det för Vingenting då kompisarna flyger omkring och gör roliga saker. Men berättelsen är också väldigt mysig, eftersom alla vännerna ställer upp för Vingenting på olika sätt. Dessvärre närmar sig den okända vintern, då fåglarna normalt ska flyga söderut.

Hur går det? Kommer Vingenting att våga flyga igen? Jag tänker inte avslöja detta, utan det får du läsa i Sagan om den höjdrädda fågeln Vingenting - en härlig liten bok, som jag varmt rekommenderar.

torsdag 21 november 2013

Specialpedagogiska skolmyndigheten ...

… har gett ut en liten skrift om eböcker. Det gläder denna Bokskorpion, som ju själv har arbetat i skolans värld i många år.


Självklart är skriften nedladdningsbar. Klicka på denna länk och rulla ner en liten bit, så finner du nedladdningslänken där.

Specialpedagogiska skolmyndigheten arbetar för att barn och unga ska få förutsättningar att nå målen i skolan. De som av någon anledning inte klarar att läsa en pappersbok, måste få möjlighet att lyssna till texten. Somliga är kanske rentav hjälpta av att läsa text i ePub-format i stället. Genom att läsa i läsplatta eller surfplatta kan man själv ställa in textstorlek, marginaler och andra faktorer som kan leda till att läsningen underlättas. I många läsprogram för surfplattor kan man dessutom välja den bakgrundsfärg man trivs bäst med - även detta en viktig faktor att ställa in för de som har svårt att läsa.

Eftersom det var några år sedan jag lämnade skolans värld, vet jag inte hur vanligt det är att man nu läser eböcker och hur mycket personalen känner till om detta format och fördelarna med att läsa i läsplatta eller surfplatta. Men jag skulle kunna tänka mig att det kan vara ganska olika från skola till skola. På så sätt är denna lilla skrift viktig för att sprida kunskap.

onsdag 20 november 2013

Västtrafik bjuder på eböcker

Uppdatering 26/3 2016: Detta inlägg har på senare tid fått många nya besök. Jag vill därför passa på att poängtera att det ursprungliga inlägget är gammalt, och att erbjudandet som nämns inte längre är aktuellt.

*

Så trevligt för Västtrafiks resenärer! Om de har registrerat sitt Västtrafikkort bjuder detta länstrafikbolag på två stycken eböcker i samarbete med Akademibokhandelns ebokavdelning, Dito.


 

De två titlarna, som erbjuds, är Livbåten och Hennes iskalla ögon. Så här skriver förlagen om respektive bok:
"1914 förliser oceanångaren Empress Alexandra. Efter att ha lämnat övriga passagerare att drunkna trängs 39 personer i en livbåt som är byggd att bära hälften. För att den unga Grace ska överleva måste andra sätta livet till. 
Med list och mod tar hon upp kampen om att härska i båten. En ödesdiger kamp som blottar människans allra mest basala känslor och instinkter såväl hos Grace som hos hennes medpassagerare.
Livbåten är en psykologisk thriller berättad av en kvinna som är lika oförglömlig och komplex som de händelser hon beskriver. En mardrömsfärd som inte lämnar någon läsare oberörd."
"Snön vräker ner i ett fruset Stockholm. Under samma dag försvinner två kvinnor, oberoende av varandra. Bägge lever i till synes ordnade förhållanden, men när kriminalkommissarie Conny Sjöberg och hans mannar skrapar på ytan av familjeidyllen framträder en helt annan bild.
Båda kvinnorna har levt under mental press, och ingen av dem saknar skäl att frivilligt ge sig av. Men den dramatiska upptäckten av en död kropp ger all anledning att tänka om.
Jamal Hamad söks upp av en skugga ur det förflutna. Är det så att hans och Petra Westmans gemensamma liv börjar knaka i fogarna? Tiden hinner ifatt också Odd Andersson, vilket får oanade konsekvenser. Jens Sandén störs av att hans dotterdotter drabbas av något som i bästa fall är en olycka, medan Hedvig Gerdin som vanligt vägrar att låta sig störas av någonting. Mitt i denna färgstarka grupp poliser sitter Conny Sjöberg och försöker höra sin egen röst i bruset.
Hennes iskalla ögon, den sjätte, fristående boken i Carin Gerhardsens framgångsrika serie om Hammarbypolisen, handlar om fysisk och psykisk misshandel, narcissism och destruktivitet. Och om hur ondska förklädd till kärlek söker sig till de mest sårbara."

Jag har (ännu) inte läst någon av dem, men det låter som väldigt spännande böcker. De som registrerat sitt Västtrafikkort kommer att få ett ebrev med erbjudandet. Det finns med andra ord ingen risk att man missar det. Tänk om fler länstrafikbolag kan tänka sig att ta efter Västtrafik - så kul det hade varit! :-)

i Read It Now

Jodå, det ska vara litet "i" i början av rubriken. Detta är nämligen namnet på en utmärkt liten app för iPhone. Så det är klart att i:et då måste vara litet. ;-)

Förr om åren har jag gjort enstaka försök att bokföra min läsning, eller åtminstone samla de titlar jag läst. Då fanns inte "snillefåner" utan man var hänvisad till papper och penna. Dessa mina försök rann dock ut i sanden. Det blev nog helt enkelt för svårt att försöka ha något vettigt system med hjälp av en liten anteckningsbok.

Men när jag skaffade min iPhone upptäckte jag den behändiga lilla appen iReadItNow. Den hjälper mig att hålla koll på vad jag redan har läst eller vad jag skulle vilja skaffa att läsa.

Bilden kommer från Appstore.

Att lägga in sina böcker är mycket enkelt, oavsett om man gör det manuellt (som jag) eller man hämtar dem från webben eller genom att scanna isbn-koden. Man kan sedan välja att låta sortera boklistan i ordning efter titel, författare eller registreringsdatum. Böckerna i listan kan man också välja att dela in efter lästa, olästa och "önskelista". Den sistnämnda använder jag för de böcker jag exempelvis fått tips om, men som jag ännu inte skaffat.

Bild från min egen boklista i appen iReadItNow.

När man börjar läsa en viss bok går man in i listan, "klickar" på boken och kan därefter markera att man påbörjat läsningen. Om man angett sidantal i boken och under läsningens gång går in i appen och skriver in var man befinner sig, kan man få se statistik över sin läsning. När boken är färdigläst registrerar man det och då skapar appen statistik även över detta.

Utöver dessa funktioner kan man såklart betygssätta boken, skriva in och spara noteringar eller citat samt delge sina kontakter på Facebook eller Twitter information om det man läst.

Det finns också möjlighet att kolla trender och bästsäljare, men detta är då ur ett internationellt perspektiv. Särskilt trender är lite svårtytt, eftersom appen har koreanskt ursprung. Hela appen är annars på engelska och mycket lättanvänd.

Den som, liksom jag, gärna vill hålla reda på sitt bokläsande digitalt och äger en iPhone, har god nytta av denna app.

måndag 18 november 2013

Bloggledig idag

Idag tar jag bloggledigt, eftersom jag har en väldigt lång arbetsdag. Det har jag förvisso haft även de senaste dagarna. Därför har jag inte hunnit svara på alla trevliga kommentarer om Gatukatten Bob. Jag har inte heller kunnat ta del av andra intressanta smakebitar. Men den som väntar på något gott … Jag har alla smakebitarna kvar att upptäcka på tisdag när jag är ledig! :-)

Detta är vad jag gör till vardags - kör tåg!

söndag 17 november 2013

Gatukatten Bob

Den här veckans smakebit dedikerar jag särskilt till Mari, innehavare av bloggen Flukten fra virkeligheten och initiativtagare till En smakebit på söndag. Redan förra söndagen kommenterade hon inte bara den dagens smakebit, utan lade också märke till omslagsbilden på den ebok jag då läste.

Så Mari, här kommer den fina bilden på Gatukatten Bob igen, till dig och alla andra kattälskare:


Visst är han fin! Och jag är inte ensam om att tycka det. Självklart tycker hans husse, James Bowen, det. För att inte tala om en stor mängd andra människor. Om man söker på "street cat Bob" på Google, får man upp så många fina bilder på Bob och James. James har skrivit boken i samarbete med Garry Jenkins och Lottie Eriksson har gjort översättningen till svenska.

Anledningen till att de båda, Bob och James, är så mycket fotograferade, är deras arbete. De försörjde sig som gatumusiker till att börja med och senare som säljare av tidningen Big Issue. James har en bakgrund som missbrukare och tidvis hemlös. När han höll på att försöka ta sig ur denna levnadssitution, fann han en dag Bob. Det visade sig att även Bob var hemlös. De båda slog sig ihop, lärde känna varandra och delade ljuvt och lett i den tuffa tillvaron som arbetare på Londons gator.

Jag tänkte inte bara nöja mig med att servera en smakebit ur denna mycket läsvärda bok, utan två stycken. Den första (från sidan 56) handlar om James första tid med Bob, då en del utrustning behövde inhandlas i en djuraffär, trots att James var mycket fattig. Bob hade börjat följa med när James var ute och spelade. För att det skulle fungera behövdes sele och koppel.
"Selen och kopplet kostade ungefär tretton pund. Det var en av de dyraste de hade, men jag tyckte att han var värd det. Om jag hade varit affärsman, verkställande direktör för James & Bob AB, skulle jag ha tänkt att man måste ta hand om sina anställda, man måste investera i sitt mänskliga kapital - fast i det här fallet var det mitt kattliga kapital."
James har alltså insett det som många företagsledare aldrig inser - att man måste satsa på sina anställda och sina kompanjoner. Nästa smakebit är rörande. James har erfarenhet av att vara ensam hemlös gatumusiker och att vara gatumusiker tillsammans med Bob. Så här funderar han om detta (på sidan 58):
"Att ha Bob där gav mig en chans att kommunicera med folk. De frågade om Bob och jag fick samtidigt en chans att förklara min egen situation. De frågade varifrån han kom och då kunde jag förklara hur vi hade träffats och att vi fick ihop pengar till att betala hyra, mat, el- och gasräkningar. Folk lyssnade mer förutsättningslöst på mig. Folk började också se mig i ett annat ljus. Katter är ökänt nogräknade med vilka de gillar. Och om en katt inte tycker om sin ägare letar den rätt på en annan. Katter gör så hela tiden. De går iväg och bosätter sig hos någon annan. Att se mig tillsammans med min katt gjorde mig mjukare i deras ögon. Mer mänsklig. På sätt och vis gav det mig min identitet tillbaka. Jag hade varit en icke-person; jag var på väg att bli en person igen."
Gatukatten Bob är verkligen en mycket bra och tänkvärd bok, som jag varmt rekommenderar. Bob är oerhört personlig och charmig. Även om livet som arbetare på gatan är tufft och James inte haft det lätt, förmedlar ändå boken hopp och engagemang. Man förstår vilken betydelse Bob hade, och fortfarande har, för James.

Eftersom det finns ytterligare två böcker om Bob på engelska, kunde jag inte låta bli att kontakta förlaget, Nona, och fråga om de har planer på att översätta och ge ut även dessa. Svaret jag fick var att de ännu inte vet, men hoppas på att kunna göra det. De två böckerna är dels en barnanpassad version med många bilder, Bob - No Ordinary Cat, och dels en fortsättning på den första boken, The World According To Bob.


Båda två finns i Kobos nätbokhandel, så det är mycket möjligt att jag faller för frestelsen och laddar ner dem i min läsplatta.

*

Många fler bra, spännande och roliga lästips finner du hos Flukten fra virkeligheten.

lördag 16 november 2013

Allt jag önskar mig

Bokförlaget [sekwa] ger ut så många fantastiska böcker! Okej, någon enstaka är inte riktigt i min smak, men de flesta jag läst från detta förlag är mycket bra. [sekwa] koncentrerar sig på att översätta och ge ut franskspråkig litteratur. När de publicerar sina titlar som eböcker, gör de detta med den äran. De har alltid samma trevliga omslag på pappersboken och på eboken. På de första sidorna finns en så kallad "blurb", det vill säga bokens baksidestext, samt ett kort författarporträtt. Dessa saker finns normalt på baksidan eller på flikarna till en pappersbok. Som läsare av eböcker uppskattar jag väldigt mycket att också få tillgång till detta. Ofta köper man många eböcker på en gång. När det sedan blir aktuellt att välja en bok i den virtuella "högen", är en "blurb" lika viktig för ebokläsaren som för pappersbokläsaren.

En tänkvärd och spännande bok, som jag nyligen läst, är Allt jag önskar mig. Författaren heter Grégoire Delacourt. Sofia Strängberg är översättaren som sett till att vi kan njuta av denna berättelse på svenska.Den medelålders Jocelyne, gift med Jocelyn (jo, det är sant!), driver en sybehörsaffär i det lilla samhället Arras. Hennes liv blev inte precis det hon drömde om från början och äktenskapet har haft sina ljusa toppar och mörka dalar. Men Jocelyne har ändå funnit sig tillrätta och trivs med sitt och makens stillsamma liv. Som tidsfördriv och komplement till butiken startar Jocelyne en blogg om sömnad, spets och pärlor. Där kåserar hon om stort och smått och bloggen vinner ganska snabbt popularitet. Det visar sig att den betyder mycket för åtskilliga kvinnor.

Jocelynes båda vänninor, som är tvillingsystrar och bor tillsammans och dessutom driver en skönhetssalong nära sybehörsbutiken, spelar varje vecka på lotto. De övertalar Jocelyne att också spela en dag. Det alldeles otroliga inträffar - Jocelyne är veckans vinnare av högsta vinsten på drygt 18 miljoner euro. Detta omtumlande faktum ställer saker på sin spets. Men Jocelyne står med båda fötterna på jorden och väljer att ligga ytterst lågt med sin vinst. Hon berättar inte för någon - inte ens för sin make. Hon gömmer checken och funderar länge och väl på vad och hur hon ska göra med pengarna. Hon roar sig med att göra upp listor på saker hon önskar sig - saker som hon skulle kunna köpa för vinstpengarna. Dessa listor innehåller allt från detaljer - en ny potatisskalare - till större saker - en drömbil till maken. Men Jocelyne är också väl medveten, och rädd, att saker och ting ska förändras allt för mycket om hon avslöjar att hon vunnit pengar. Hon vill inte riskera att förlora sin make och det liv de lever.

En dag tar dock tillvaron en mycket drastisk vändning. Exakt vad som inträffar tänker jag inte avslöja här. I stället tycker jag att du ska läsa denna mycket tänkvärda och fina bok. Allt jag önskar mig är skriven av en man och handlar om en kvinna och hennes liv. Det är inga problem för Grégoire Delacourt att beskriva hennes liv och tankevärld på ett mycket trovärdigt sätt.

fredag 15 november 2013

Hatties liv

För den som vill veta vad vi bokcirklare tyckte sammanfattningsvis om Hatties liv, finns nu våra åsikter att läsa på Brombergs blogg.


Att bokcirkla var kul. Det ger fler infallsvinklar och vidgar perspektivet på upplevelsen av en bok. Att ha en digital cirkel har många fördelar; man behöver inte bo nära varandra geografiskt, man behöver inte binda sig vid särskilda tidpunkter, det finns ingen risk att man pratar i munnen på varandra. Att bokcirkla på detta vis är med andra ord perfekt för den stressade nutidsmänniskan. ;-)

torsdag 14 november 2013

Alice Munro

Jag tyckte att det var kul att Alice Munro vann årets nobelpris i litteratur. Jag var inte alls bekant med henne, men när jag läste om hennes noveller blev jag nyfiken.


Dessutom hörde jag så många lovord om henne och hennes noveller. Det var, och är, så många som är glada över att hon fått detta prestigefyllda pris - att det är ett fint erkännande både för noveller som publiceringsform och för kvinnliga skribenter. Hennes novellsamling Brinnande livet finns som ebok, så det kändes självklart att skaffa och läsa den. Rose-Marie Nielsen har översatt novellerna till svenska.Det var med stor entusiasm jag tog mig an denna bok. Många gånger har jag upplevt nobelpristagares verk som alltför "svåra" eller tungrodda. Ja, jag har rentav valt bort dem på grund av de gett mig detta intryck. Men denna gång tänkte jag att det skulle kunna bli en riktigt positiv läsupplevelse.

Dessvärre kom mina förhoppningar på skam. Jag tycker att Brinnande livet innehåller en och annan pärla, som till exempel Inom synhåll för sjön. Men alltför många av novellerna fann jag inget nöje i. Oftast berodde detta på en, i mina ögon, ojämn berättarteknik och/eller att novellen slutade som "i tomma intet". Värst var när en novell började i ett berättartempo, som sedan plötsligt ändrades till ett mycket mer upphaussat tempo i form av att händelserna staplades på varandra i flygande fläng. Ungefär som när barn skriver uppsatser, kändes det som. Jag fick ibland känslan av att Alice plötsligt blivit uttråkad av novellen och därför börjat stapla händelserna på det viset. Ibland undrade jag varför hon gjort en novell av stoff, som uppenbarligen kunnat räcka till en hel roman. I stället kändes det som att hon gjort allt för att tränga ihop så mycket som möjligt i novellens form.

Jag kan onekligen inte låta bli att undra vad det är jag missar. Vad är det som Akademien ser som inte jag ser? För får man nobelpriset för sin litteratur bör det ju finnas något stort av något slag i det man skriver, tycker jag.

Jag får med andra ord sälla mig till skaran av läsare som inte förstår sig på storheten i Alice Munros verk. Jag vet att jag inte är alldeles ensam om detta. Men för er som gillar Munro, kan jag ändå nämna att ytterligare en novellsamling kom ut som ebok i dagarna. Det är Tiggarflickan.


Novellerna i Brinnande livet var fristående från varandra. I Tiggarflickan är de sammanhängande och handlar, enligt förlaget, om en och samma person under en period om 40 år. Kanske, kanske kan detta upplägg locka mig att ge Alice Munro ytterligare en chans ...

onsdag 13 november 2013

Mer om Amazon i Sverige

Jag läste en intressant artikel om Amazon i DN. Flera personer från såväl förlag som bokhandelsbranschen uttalar sig. Återigen kan man utläsa och förstå den oro som detta jätteföretag skapar hos övriga aktörer på marknaden. Ingen vet riktigt hur det kommer att bli, vilket är fullt förståeligt.

I ett kort perspektiv kan man ur konsumentsynvinkel tycka att konkurrensen är bra. Att det är gynnsamt för läsandet bland befolkningen om priset på böcker pressas ner. Att fler människor kan köpa många böcker utan att göra alltför stort hål i plånboken.


Men om man tänker lite längre, vilket jag gjort tidigare i en artikel i Svensk Bokhandel och i ett inlägg här på bloggen, inser man farorna med prisdumpning. Jag tycker att Svante Weyler uttrycker det tydligt och klart i DN's artikel:
"– Prispress är alltid bra för konsumenterna ända till någon frågar hur det kan komma sig att en tröja kan kosta nitton spänn – jo, för att någon inte får betalt."
I det här fallet lär det bli författarna som "inte får betalt". Om de knappt får betalt, vad får vi som läsare för berättelser då?

Min egen farhåga inför en eventuell prisdumpning är vad vi får för kvalitet på framtidens berättelser, oavsett om vi vill avnjuta berättelserna som ebok, pappersbok eller ljudbok.

tisdag 12 november 2013

Kan just denna blogg ...

… vinna titeln som Årets nischade bokblogg? Det återstår att se. Spännande som attan är det!


Det är under alla omständigheter så otroligt kul bara att komma i fråga för omröstning, att vara i final så att säga. Tänk bara att läsa detta omdöme om bloggen:

"ENDAST E-BÖCKER
Väver in information om e-böcker på ett naturligt sätt utan att det blir upphaussat. En viktig och informativ blogg som är bra om man vill ha koll på det man vet och inte vet om e-böcker."

Mitt varma tack till alla er, som sett till att bloggen fått denna ärofyllda finalplats!

måndag 11 november 2013

Äger du eboken du köpt?

Jag läste Håkan Lindgrens recension av Who Owns the Future, en bok skriven av Jaron Lanier. Min tanke är inte att i detta inlägg gå in på själva boken och dess innehåll. Det var snarare en liten tanke från recensenten själv som fångade min mesta uppmärksamhet. Håkan skriver i den senare delen av sin recension:
"Idag ligger alla fördelar på nätjättarnas sida – inte bara de ekonomiska. Jag har tidigare skrivit om individer som upptäckt att de i praktiken är rättslösa om Google eller Amazon får för sig att de har brutit mot någon regel och stänger av dem (se Hotet i sökfältet, GP 16/5). Norska Linn Jordet Nygaard, som Amazon misstänkte för oegentligheter, förlorade sina e-böcker. När hennes fall uppmärksammades fick hon tillbaka dem, men lärdomen kvarstår: man köper inte en e-bok på samma villkor som en tryckt bok, om det alls kan kallas ett köp."
Jag skulle nog vilja komma med ett visst förtydligande i sammanhanget, särskilt när det gäller den sista meningen, som handlar om köp av eböcker.

Man kan idag köpa en ebok på en mängd olika sätt. Det gäller som kund att uppmärksamma vad för villkor som gäller. En del försäljare är riktigt tydliga med att det handlar om ett köp och att man äger eboken själv. Andra talar å sin sida tydligt om att det är fråga om att man hyr eboken.

När det gäller exempelvis ett abonnemang för en viss (ofta låg och tilltalande) månadsavgift, som ger dig fri tillgång till tusentals titlar, kan du vara helt säker på att du som kund faktiskt inte äger dina eböcker. I dessa fall handlar det dessutom om att du ska läsa böckerna via en app som företaget tillhandahåller. Man kan säga att du abonnerar på tillgång till ett enormt ebibliotek som egentligen ägs av ett företag.

När du köper eböcker "styckevis", laddar ner dem i din dator och för över dem i valfri läsplatta eller surfplatta, är det en annan sak. Då har du självklart köpt din ebok och du äger den naturligtvis. Din ebok ligger som en ePub-fil i din egen dator och företaget du handlat av kan inte gå in i vare sig den eller i din läsplatta och "ta bort" din ebok. Det kan dock finnas undantag bland de som säljer eböcker på detta vis. Man bör kolla villkoren om det är viktigt för en.

Amazon har gjort sig kända för billiga eböcker och bekvämt köp av desamma. Den som är kund hos Amazon måste använda sig av deras läsplatta Kindle eller deras egen app. På detta sätt får kunden otroligt bekväma inköpsmöjligheter. Dessutom gör synkroniseringsfunktionen att man genom en enkel knapptryckning kan synka och på så sätt själv välja om man vill läsa sin pågående bok i Kindlen eller i exempelvis sin smartphone. Du behöver alltså inte vara utan din bok om du glömt Kindlen hemma. Smart! Men baksidan är att alla dina eböcker "förvaras" på Amazons servrar. Skulle då företaget bestämma sig för att jävlas av någon anledning, så kan de tömma ditt konto på servern och nästa gång du synkar töms även din Kindle.

Jag ger dessa exempel för att jag vill uppmärksamma dig på att undersöka vad som gäller hos den försäljare du vänder dig till för att köpa eböcker. Billigt är kanske bra, men är det bäst i längden?

söndag 10 november 2013

Fjärilseffekten

Denna söndags smakebit tänker jag ägna åt Karin Alvtegens Fjärilseffekten. Det är en bok som jag verkligen gillade att läsa.


Berättelsen inleds med att en bil krockar med ett tåg. Därefter går författaren tillbaka i tiden och rullar upp en berättelse, sedd ur olika personers synvinkel, som undan för undan leder läsaren fram, eller snarare tillbaka, till det ögonblick då bilen krockar med tåget. Då har man fått sig flera människoöden till livs. Hur dessa människors liv hänger samman med varandra och hur de påverkar varandra får läsaren successivt klart för sig. För en del av dem tycker man att det är ganska självklart att vissa saker leder till vissa konsekvenser, till exempel det sociala arvets påverkan. Men med andra händelser blir kopplingen tydlig först mycket senare i boken. Det är en både sorglig och spännande berättelse. Jag hade svårt att släppa boken, för jag ville hela tiden veta mer om huvudpersonerna och deras liv.

Smakebiten ur Fjärilseffekten kommer från sidan 152. Bodil, en kvinna på drygt 50 år, har lämnat sin man efter många års äktenskap. Hon har dessutom fått veta att hon lider av en obotlig sjukdom, som har ett ganska aggressivt förlopp. Den enda dottern har tillfälligt brutit kontakten och detta gjordes innan Bodil hann berätta om sin sjukdom. Bodil unnar sig dagliga restaurangbesök och på restaurangen finner hon en ny väninna. De kan prata om allt möjligt, och en dag blir dessa kloka ord sagda:
"Man ska lyssna på människor medan dom är små, innan dom börjar krångla till det. När dom blir gamla blir dom förhoppningsvis kloka igen, men då är det så dags. … På tal om det så hörde jag en fin historia häromdagen. En kille som invandrat från nåt afrikanskt land undrade varför man såg så få gamla människor i Sverige. Nån berättade om ålderdomshem och då säger han: Vilken fantastisk idé att låta dem bo i samma hus. Då behöver man bara gå till ett enda ställe om man vill be om råd."
Jag kan varmt rekommendera denna bok. Och till den som vill ha fler fina tips på läsvärda böcker, kan jag rekommendera ett besök på bokbloggen Flukten fra virkeligheten.

lördag 9 november 2013

Bogforum 2013

Den danska bokmässan Bogforum pågår under tre dagar. I skrivande stund återstår en dag av årets mässa. Precis som på andra bokmässor har pappersboken stort utrymme, just för att den ju kräver plats rent fysiskt. Man kunde se enorma travar böcker i de traditionella montrarna. Jag kunde inte låta bli att tänka på vilket arbete det innebär att hantera dessa mängder pappersböcker. För att inte tala om vilken börda det är att köpa de pappersböcker som intresserar en och försöka släpa hem dem.

Men pappersböcker är inte intressanta. Montrar för pappersböcker gick jag ganska snabbt förbi. För det riktigt roliga och intressanta fanns framförallt i Saxos fina, digitala monter. Den var väldigt stor och väggarna var "tapetserade" med bokhyllor. Dessa såg så otroligt naturtrogna ut på avstånd, men det var i själva verket ett enormt fotografi av böcker i bokhyllor. När man gick närmare såg man hur det hela var tänkt att fungera. Läs mer i bildtexterna. Hos Saxo köper man sina eböcker styckevis.

De fina digitala bokhyllorna skymtar i bakgrunden.
Massor med sköna sittgrupper fanns också i montern.

Vid de runda pulpeterna fanns läsplattor och
surfplattor av åtskilliga märken att prova på.

En överblick över de digitala bokhyllorna.

Så här såg det ut när man gick närmare.

Böcker med framsidan utåt var märkta med QR-kod.
Visst ser det ut som pappersböcker i en riktig bokhylla.

Här och där i hyllan fanns också olika "tilbud".

Blev man intresserad av en särskild bok,
var det bara att scanna QR-koden.
Sedan kunde man köpa och ladda ner boken
rakt in i telefonen om man ville.
Givetvis var det fråga om mässpriser.

Vissa böcker gjorde Saxo lite mer reklam för.

Vid dessa erbjudanden var hyllan "inredd" på ett passande sätt.
Visst ser det naturtroget ut!

Det fanns flera erbjudanden i denna stil.

Man kan inte säga annat än att Saxo lyckats mycket bra!

En tävling som denna måste man bara anmäla sig till.
Smart av Saxo att låta besökarna skriva in sina uppgifter
i en surfplatta. Det blir minimalt med efterarbete för dem,
jämfört med de utställare som hade besökarna att skriva
ner uppgifterna på ett vanligt papper.

Jag lyssnade på Hanne-Vibeke Holst i Saxos monter.
Hon berättade om sin nya bok Knud, den store.
Pappersentusiasterna fick sina böcker signerade efteråt.

Jag hade lätt kunnat tillbringa det mesta av min mässtid i Saxos monter. Men jag ville också undersöka hur utbudet av eböcker såg ut för övrigt.

Det i särklass simplaste jag såg, förutom alla de som inte alls presenterade eböcker, var ett förlag som hade en liten kort filmsnutt på en skärm. Denna film visade utan muntliga kommentarer att förlaget i fråga har eböcker i sin utgivning. Inget mer. Inget erbjudande om att köpa eböcker hos dem i montern. Detta var inte speciellt imponerade.

Mer intressant var då att titta in hos de företag, som säljer eböcker. Dessa har olika sätt att sälja och knyta kunder till sig.

Riidr är ett företag som erbjuder abonnemang. De har flera olika varianter att välj på. De säljer även eböcker styckvis för den som inte vill binda sig till ett abonnemang. En sida med gratis eböcker har de också, förutom månadens tilbud. Här äger du de eböcker du köper, antingen det är inom ett abonnemang eller styckvis. Läsning är möjlig i såväl läsplatta som surfplatta och smartphone.

Mofibo erbjuder abonnemang. Här får du möjlighet till obegränsad läsning, men i gengäld äger du inte de böcker du får tillgång till. Du läser via Mofibos app i surfplatta eller smartphone.

Mofibo på Bogforum.

Liveboox har ett koncept som jag inte sett innan. De hyr ut eböcker för en relativt låg summa per styck.  Om man sedan vill köpa eboken kan man göra det och då dras hyravgiften av från köpesumman. Då man hyr får man tillgång till eboken under en begränsad tid och då man köper blir det på obegränsad tid. I ingetdera fallen äger man dock eboken själv.

Liveboox på Bogforum.
Readit är ytterligare ett företag, som förmedlar eböcker. De har eböcker på både danska, svenska och engelska. Här handlar man böckerna styckvis och kan läsa dem i vilket typ av läsenhet som helst. Readit är alldeles nya på marknaden.

En enda pappersbok tilldrog sig mitt intresse. Det är en antologi, som heter Hvad Fluffy vidste, och som innehåller berättelser om katter som råkar ut för science fiction-äventyr. Har jag riktigt stor tur, så kommer den ut som ebok. Det skulle vara kul, för denna söta bok vill man ju gärna läsa.

Fluffy är den vita katten på omslaget.
Hon är "prinsessan" som gett namn åt antologin.

Niels Dalgaard och Lise Andreasen presenterar
sin nya antologi med titeln Hvad Fluffy vidste.
Självfallet kunde man på Bogforum få sig en riktig räkmacka till livs, precis som i Göteborg. Men eftersom jag varken ägnar mig åt matbilder eller dagens outfit, som så många andra bloggare gör, så får ni se ingetdera här.

fredag 8 november 2013

En dag full av ...

… ebokupplevelser! På bokmässan Bogforum visar danskarna att de kan det där med eböcker. Väldigt kul att se!


Här ser ni ett litet smakprov från Saxos helt digitala monter. I morgon kommer en tydligare redogörelse för vad jag sett på mässan.

torsdag 7 november 2013

Bogforum

I morgon startar den danska bokmässan Bogforum. Den pågår i dagarna tre på Bella Center i Ørestad i Köpenhamnsregionen.


Jag var där förra året och det är en väldigt trevlig mässa. Inte så stor som Bok & Bibliotek i Göteborg, men det gör inget alls. Det ger snarare bättre möjlighet att hinna se allt.

Redan förra året tyckte jag att läsplattor och eböcker fick ganska bra utrymme. Det ska bli spännande att se hur det är i år. Jag åker dit på fredagen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...