tisdag 22 oktober 2013

Vilka Augustprisnominerade titlar finns som eböcker?

Det är en fråga man kan ställa sig om man
a) är intresserad av eböcker
b) skulle vilja läsa någon av de nominerade som ebok
c) vill undersöka om förlagen satsar på eböcker
Jag är givetvis nyfiken på detta och satte igång att undersöka hur det ser ut. Svaret finns här nedan. De titlar som har länkar, finns utgivna som eböcker. Länken leder till mer information hos ett inköpsställe. De titlar som saknar länkar och bilder finns (ännu) inte utgivna som eböcker. Man kan bara hoppas att de är planerade som eböcker inom kort eller så småningom, men självklart är det roligast om eboken kan komma ut samtidigt med (den inbundna) pappersboken.

En intressant fundering är om man ger ut skönlitteratur för vuxna, fackböcker samt barn- och ungdomsböcker som eböcker i lika stor omfattning. De Augustprisnominerade titlarna får utgöra stickprov i denna ovetenskapliga undersökning. Varsågod och rulla ner och kontrollera hur det ser ut!


Årets svenska skönlitterära bok:



Liknelseboken



Egenmäktigt förfarande



Porslinsfasaderna



Hägring 38

Vitsvit

Tre vägar

***

Årets svenska fackbok:



Germanerna



438 dagar



Spår



Expeditionen



Mannen som slutade ljuga

Självhushållning på Djupadal

***

Årets svenska barn- och ungdomsbok:



Lex bok

Om detta talar man endast med kaniner

Snöret, fågeln och jag

Jagger, Jagger

Maximilian och Minimilian

Cirkusloppor på luffen


Svaret på min fundering är att bland vuxenböckerna ges mer än hälften av de nominerade ut som eböcker. Men bland barn- och ungdomsböckerna finns endast en titel som ebok. Varför? Det skulle vara fel att "skylla" på omfattningen av eventuella bilder. Surfplattor framhäver bilder riktigt fint! Barn av idag, även mycket små barn, är ofta mycket duktiga på att hantera surfplattor eftersom de exempelvis spelar spel på dem. Som den boknörd jag är, tycker jag att barnen gott kunde få tillgång till böcker i sina surfplattor. På så sätt finns deras böcker nära till hands när de leker med plattan och man kan som vuxen leda dem in i böckernas underbara värld för att visa dem på alternativ till spel och annat.

2 kommentarer:

  1. För ungdomsböcker så tycker jag också att det borde finnas ett större utbud.

    För mer barninriktade böcker håller jag dock inte med - den erfarenhet jag har av bilder i (ePub) e-böcker är tyvärr inte särskilt upplyftande. Visst kan bilder se fina ut på en surfplatta, men tar man höjd för alla problem som rimligen kan uppstå (problem med avsett format, olika problem med olika läsare som får bilder att hamna fel och så vidare) och ge missnöjda så har jag god förståelse för att man avvaktar, särskilt som jag har en stark misstanke om att det är betydligt mer arbetsintensivt att ePubifiera en bilderbok bra än en bok med löpande text.

    Det är också intressant att se att medan elektronisk läsning av serier fungerar bra så är det stor skillnad mellan att läsa med en "riktig" serieläsar-app och en vanlig e-bokläsarapp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant att få ta del av din erfarenhet. Själv har jag läst någon enstaka bilderbok i ePubformat och säkert haft tur - bilderna i dessa har funkat bra. Man kan undra om ePub 3 kommer att kunna åstadkomma bättre bilderböcker. Alternativt kunde man kanske satsa på bilderböcker i pdf-format.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...