fredag 4 oktober 2013

Veckans bokbloggsjerka ...

 ... hos Annika handlar denna gång om en bokmiljö man besökt eller skulle vilja besöka. Mitt val blev tämligen enkelt, då jag var i Edinburgh på semestern och naturligtvis passade på att kasta ett öga på Scotland Street.


Det finns dock inget 44 Scotland Street, eftersom gatan "tar slut" redan på nummer 28. Men det var roligt att se den miljö som inspirerat Alexander McCall Smith att skriva serien om de fiktiva boende på denna gata.


The Cumberland Bar existerar i såväl Alexanders böcker som i verkligheten. Dessvärre var det stängt då jag kom förbi, så ett besök där får anstå.

Annars skulle jag för övrigt gärna besöka olika Jane Austen-miljöer, både de som finns i hennes böcker och de som blivit valda som scener för BBC's filmer.

30 kommentarer:

 1. Åh, det är så otroligt fint i Skottland, och vilka fina bilder! Håller med Jane Austen-miljöerna :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Skottland är vackert! Vill gärna åka dit igen.

   Radera
 2. Ser lite mörkare och gråare ut än jag tänker mig när jag läser McCall Smith! Kul att du läser Mukweges bok, är den bra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hela Edinburgh är fullt av stenhus av den här typen av grå sten. Bilden blev kanske något grå också av det lite mulna vädret. Men det är en spännande och vacker stad. Boken om Mukwege är mycket bra och mycket gripande.

   Radera
 3. Synd att jag inte hade läst Alexander McCall Smith innan jag var i Edinburgh. Eller nja, då kan jag ju läsa böckerna nu och åka tillbaka :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, gör det! Böckerna är ju så bra och ett nytt besök i Edinburgh gör man gärna, eller hur.

   Radera
 4. Jag skulle absolut inte ha något emot en resa till Skottland ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan verkligen rekommendera en resa dit!

   Radera
 5. Mc Call Smith fick vara med hos mig också. Edinburgh är verkligen en vacker stad, jag skulle gärna besöka Austenland också :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns gott om fina bokmiljöer i Storbritannien. Semesterresmålen i framtiden är säkrade. ;-)

   Radera
 6. Skottland verkar jättefint, skulle gärna vilja resa dit :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det. Jag kan verkligen rekommendera det.

   Radera
 7. Nå har jeg ikke lest noe av Alexander McCall Smith (forfatter er notert), men jeg synes det er spennende å besøke steder som er beskrevet i bøker jeg liker :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Prova gärna någon av hans böcker, de är så bra. Och visst är det kul att se de miljöer man läst om. :-)

   Radera
 8. Edinburgh har jag besökt, men hade inte läst de böckerna då. Men det var ett väldigt trevligt och intressant besök i alla fall, och hade gärna åkt tillbaka :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan ju läsa dem i efterhand och se om du minns platserna han nämner. Edinburgh är väl värt ett återbesök.

   Radera
 9. Edinburgh är underbart! Och Austenland också! Bra val :-)

  SvaraRadera
 10. Austens miljöer skulle man ju vilja besöka, helst i rätt tid också så att kläder och sådant hade stämt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en spännande tanke, att ha tidstypiska kläder när man besöker Austens miljöer. Finns det inte intresseföreningar, som sysslar med sådant förresten?

   Radera
  2. Tror inte att det skulle bli riktigt samma sak - att gå omkring i empireklänning i Bath som ett annat ufo samtidigt som folk runtomkring går i jeans. Nej, 1800-talet FTW :)

   Radera
  3. Nä, det hade ju sett märkligt ut. Jag tänkte mer på att jag hört om att en del träffas och "lever ut" sitt 1800-talsintresse/Jane Austen-intresse genom att tillsammans vara klädda tidsenligt och kanske göra tidsenliga saker. :-)

   Radera
 11. Tänk om jag kunde besöka alla dessa fina ställen som jag möter i litteraturen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På ett sätt har man då resmål för alla semestrar utstakade. ;-) Men å andra sidan gör ju böcker att man kan få uppleva saker utan att resa till platsen.

   Radera
 12. Intressant inlägg :) att det inte finns någon 44 och så

  SvaraRadera
 13. Efter att ha jerkat runt bland alla Skottlandsbilder vill jag bara sätta mig på ett flyg. Varför har jag inte tagit mig till Skottland än?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, varför? Det tänkte jag också. Jag hade tänkt mig en resa till Skottland länge, länge och nu blev det äntligen av. Den resan gav verkligen mersmak. Jag kan varmt rekommendera en resa dit.

   Radera
 14. För mig ar det massor av orter där de deckare jag läser utspelar sig som jag skulle vilja besöka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det förstår jag. Ta bara alla bra och välskrivna deckare som utspelar sig i Storbritannien ... man har att göra ett helt liv, känns det som. ;-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...