måndag 14 oktober 2013

Torsten Ehrenmark

Jag har en del böcker, som jag önskar skulle komma ut som eböcker. Här kommer de första i raden av mina önske-eböcker.

När jag var tonåring tyckte jag väldigt mycket om att läsa Torsten Ehrenmarks fantastiskt roliga kåserier. Självklart skulle jag vilja se alla hans Årets Ehrenmark utgivna igen, som just eböcker.


Torsten Ehrenmark växte upp hos sina farföräldrar i Örebro. Han försörjde sig som journalist och sedermera som utrikeskorrespondent i flera länder. Han började skriva kåserier och blev en välkänd och årligen återkommande sommarpratare.*

Kåserierna handlade om allt möjligt som han upplevt såväl privat som i sin yrkesroll. Hans lågmälda och torra humor tilltalade mig mycket. Han skrev även sina memoarer i samma stil. Kåserierna kom ut i samlingar varje år under det gemensamma namnet Årets Ehrenmark. De hade illustrationer av Poul Ströyer.
Jag läste så mycket jag kom över under min tonårstid och samlade på mig de böcker jag kunde få tag i av hans kåserisamlingar. Dessa pappersböcker har jag fortfarande kvar. Affektionsvärdet är väldigt högt. Jag skulle tro att jag, trots flitigt läsande i tonåren, har många fina Ehrenmark-kåserier kvar att uppleva.

Jag minns tydligt när budet om Torstens död kom 1985. Då liksom nu tycker jag att han dog alldeles för tidigt i sitt liv. Han blev bara 65 år gammal.

*Mer information om Torsten Ehrenmark och hans utgivning finns här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...