måndag 28 oktober 2013

The giant is coming!

Nu tyder alla tecken på att den store jätten börjat röra på sig på allvar och närma sig Sveriges gränser. Vad är detta jag talar om nu då? Är ryssen på väg från öster? Nej, det är jätten från väster jag avser - Amazon!


Redan för ganska precis två år sedan skrev IDG.se om detta. Då uttalade sig Amazons Eric Broussard om etableringen och påtalade att Amazon* ska komma till Sverige. Om det skulle ta två år eller tio visste han inte - men ATT det skulle ske var helt klart.

Alltså har hela tiden detta hot eller löfte (hur man nu väljer att se på saken) funnits hängande över den svenska bokbranschen. Vad kommer att hända då jätten kommer? Dumpade priser? Ökad försäljning av eböcker? Konkursade bokhandlar och nätbokhandlar? Monopolmarknad? Ingen vet.

Jag tror att de som just nu är stora på den svenska bokmarknaden, framförallt Adlibris och Bokus, har gjort vad de kunnat för att vara förberedda när den riktigt stora jätten kommer. De har etablerat egna appar och andra media, till exempel egen läsplatta, för att knyta kunder till sig och möta konkurrensen. Små handlare har det värre, eftersom dylika satsningar kostar mycket pengar. Klart är att alla gör vad de kan för att fånga in kunder.

I söndagens upplaga av Sydsvenskan läste jag att Amazons etablering nu är betydligt närmare än vad Eric Broussard kunde uttala sig om för två år sedan. Nu handlar det om början av 2014, om man ska tro branschorganet Svensk Bokhandel. Förhandlingar pågår med aktuella aktörer såsom Bokrondellen och Förlagssystem.

Som köpare och läsare av eböcker följer jag givetvis utvecklingen med spänning. Vad kommer Amazon att betyda för den enskilde konsumenten? Mycket billiga eböcker? Möjligheten att använda svenska eböcker på Kindle läsplattor? En utarmning av de svenska nätbokhandlarna med minskad valfrihet som följd?

*Amazon bedriver näthandel och anses som världens största inom branschen. De startade som nätbokhandel, men har senare utvidgat till andra varor. Med hjälp av sin läsplatta Kindle och inledningsvis mycket låga priser på eböcker fick de ebokmarknaden att explodera i USA.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...