onsdag 30 oktober 2013

På stort alvar

Johan Theorin har samlat ett femtontal noveller i samlingen På stort alvar. Dessa berör allt från gammal folktro till spökerier och allmän berättarkonst.


Huvudpersonen från Johans tidigare Ölandsböcker, Gerlof Davidsson, figurerar i många av novellerna. Gerlof är i dessa i varierande ålder. Det är roligt att möta denne kloke gamle Ölandsskeppare som ung, medelålders och äldre i olika spännande berättelser.

De övriga novellerna är befolkade av en vitt skild samling huvudpersoner. De allra flesta är mycket engagerande och rentav skräckinjagande. Jag minns hur gastkramad jag kände mig då jag läste till exempel Spökvandring eller Gropen. I spökvandring möter vi turistguiden, som genomför spökvandringar på Alvaret, och som faller på eget grepp. Den fasansfulla händelsen i Gropen fick mig verkligen att bli som döv inför omgivningen och jag kände hur berättelsen gav mig kalla kårar innan jag fått slutet klart för mig. I novellen Att fånga ål och annat möter läsaren inga spökerier, utan snarare en väldigt finurlig äldre kvinna. 

På stort alvar är en verkligt bra novellsamling, som jag varmt kan rekommendera. Det är bara hemskt, hemskt tråkigt att återigen köpa en ebok och efter nedladdningen mötas av ett tråkigt neutralt omslag. Omslaget här ovanför finns på alla försäljningssidor, men det är tyvärr inte det man får när man köper boken. Det känns som att köpa grisen i säcken. Jag har skrivit om denna mycket trista omständighet i ett tidigare inlägg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...