torsdag 24 oktober 2013

Olle Möller

Jag har just läst en bok, som nästan fick mig mållös. Det är Mördaren i folkhemmet, skriven av Lena Ebervall och Per E Samuelson.


Att befinna sig i en situation där justitiemord begås mot en - det måste vara alldeles fruktansvärt. Att bli anklagad för mord, dömd och frihetsberövad under väldigt lång tid, mot sitt nekande - det går egentligen inte att förstå hur det måste kännas. Olle Möller, en gång toppidrottsman i Sverige, drabbades av detta öde. Inte bara en gång, utan två gånger.

Två gånger slås Olles liv i spillror. Och däremellan måste han leva med människors misstänksamhet, hot och illasinnad ryktesspridning. Allt för att höga herrar inom polis och rättsväsende behövde ha någon att sätta fast för brotten samt att de på förhand "bestämt sig" för att det måste vara Olle som var den skyldige. Dessutom figurerade Olle som misstänkt i ännu ett mord.

Det är inte bara Olles liv som trasas sönder. Hans barn förlorar sin far under sin uppväxt. Hans äktenskap krackelerar. Fängelsevistelsen omöjliggör för Olle att försörja sin familj. Däremellan får han svårt att driva sin affärsrörelse på grund av att hans namn är smutskastat.

Mördaren i folkhemmet är en kuslig skildring av hur rättsystemet löpt amok i jakten på att få någon dömd för brotten i fråga. Det är riktigt ruggigt att ta del av hur olika aktörer helt åsidosatt viktiga vittnesmål och vridit på sanningen så att den passat deras syften, hur kvällspressen hänsynslöst drivit på och piskat upp en hatstämning enbart grundad på felaktiga vittnesmål, indicier och ryktesspridning. De sistnämnda har också hängt ut Olle alldeles hämninglöst i sin jakt på bästa möjliga lösnummerförsäljning och höga upplagor. Under rättegången, som ledde till Olles andra dom, åt representanter för "rättvisan", Olles egen försvarsadvokat och pressen dyra middagar tillsammans. De hade även fest ihop.

Denna bok om Olle Möller bör vara obligatorisk läsning för de som tänker sig en karriär inom polis och rättsväsende. Även blivande journalister skulle ha den som kurslitteratur. Alla vi andra, "allmänheten", bör läsa den för att lära oss att inte lyssna till och föra vidare illasinnade rykten. Dessutom tycker jag att läsningen av denna bok i viss mån ger Olle och hans närmaste upprättelse, även om upprättelse, ursäkter och ersättning för lidande borde komma från offentligt håll.

Författarna, advokaterna Lena Ebervall och Per E Samuelson, har gjort ett mycket imponerande och noggrant researcharbete. De har lyckats otroligt bra genom att berätta Olles historia i romanform. Dialogerna innehåller de ord och uttryckssätt som var typiska för tiden. 

Detta är en bok att läsa! Den är ruggigare än "deckardrottningarnas" påhittade historier för den har inträffat i verkligheten. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...