onsdag 23 oktober 2013

Låna eböcker?

Hur går det till att låna eböcker på bibliotek? Kan man låna en ebok direkt i sin läsplatta?

Att låna eböcker på biblioteket är ett kapitel för sig. Dessa eböcker är krypterade som skydd mot kopiering (till skillnad från köpe-eböckerna som oftast "bara" är vattenmärkta), så för att kunna läsa dem behöver man genomföra några procedurer.
Man skaffar sig ett Adobe ID.
Man installerar Adobe Digital Editions i sin dator.
Man auktoriserar sin dator och sin läsplatta med hjälp av sitt Adobe ID.
När detta är gjort, kan man endera låna böcker direkt i läsplattan eller låna dem i sin dator och sedan föra över dem till plattan.


För att låna direkt i läsplattan krävs att denna har browser och att man befinner sig där det finns tillgänglig wifi. De flesta läsplattor idag har browser. Man bör dock vara beredd på att då man "surfar" på sin läsplatta går det lite långsammare än vad man är van vid från dator, surfplatta eller smartphone. Det är dock fullt möjligt och dessutom bekvämt att få den valda eboken direkt in i läsplattan. Jag har provat att låna eböcker med hjälp av min Sony T1 utan några som helst problem. Självklart kan man "bokmärka" just sitt eget biblioteks utlåningssida, så att det blir lätt att låna vid kommande tillfällen. Dessvärre fungerade inte "direktlån" i Kobo Aura HD eftersom den browsern har en spärr mot att ladda ner "främmande" program och dokument.

Vill man undvika det långsammare surfandet när man ska låna eböcker, är det bara att genomföra själva låneproceduren (som inte är svår alls) på datorn. När man valt bok, angett lånekortsnummer och tillhörande kod laddar man ner eboken med ett enkelt klick. (Så här långt är det precis samma procedur oavsett om man genomför den i läsplattan eller på datorn.) Sedan kopplar man in sin läsplatta i datorn och för enklast över eboken genom att "klicka och dra" när man befinner sig i programmet Adobe Digital Editions. Detta förfaringssätt fungerade som det skulle med Kobo Aura HD. Även i datorn är det bra att "bokmärka" sitt eget biblioteks utlåningssida, så hittar man snabbt tillbaka.

Låter det krångligt? Hur man gör (utan att behöva trassla in sig i för mycket beskrivande text) kan man på ett utmärkt sätt lära sig med hjälp av denna lathund, som jag fann hos Liberead. Där finns även en lista över bibliotekens hemsidor för utlåning av eböcker.

En sista faktor man kan tänka på, om man vill låna eböcker, är att förlagen oftast har en "karenstid" innan de släpper sina eböcker för utlåning på bibliotek. Denna karenstid är, har jag fått veta, tre eller fyra månader beroende på vilket förlag som gett ut eboken. Det dröjer alltså innan en nyutkommen ebok går att låna. Dessutom kostar varje utlån av en ebok pengar för biblioteken. Därför brukar de ha begränsningar i antalet lån över en viss tidsperiod. Varje bibliotek bestämmer hur de vill ha det. I min hemkommun är det högst två eböcker under en period om 28 dagar. Dessa begränsningar kan dessutom variera under olika tidsperioder även hos ett och samma bibliotek. Risken finns också att man möts av ett totalt utlåningsförbud av eböcker på sitt bibliotek. Ett sådant förbud inträder då biblioteket har nått taket för sin "ebokutlåningsbudget".

Jag är ingen expert på att låna eböcker, men har här försökt berätta övergripande om hur det går till när man vill låna eböcker till en läsplatta. Biblioteken kan svara på frågor, men det finns även svar att finna här och här.

Uppdatering 28/7 2014: Numera håller ett nytt system för utlåning av eböcker att etableras på biblioteken. Läs mer om det i detta inlägg.

2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...