lördag 5 oktober 2013

L som i Lördag och Lahti

När man letar efter roliga, spännande, berörande eböcker att läsa, är det lätt hänt att man letar hos de stora nätbokhandlarna och att ens ögon fastnar på de titlar eller författare man känner igen sedan tidigare. Antingen har man kanske själv läst en viss författares utgivning så att man är bekant med denne, eller så har man fått tips om en särskild titel och blivit nyfiken.

Stora förlag har förstås stora resurser till sitt förfogande för att marknadsföra de böcker de ger ut. Men precis som förr finns det även nu en hel del människor som skriver intressanta bokmanus utan att bli antagna av de största förlagen. Att bli publicerad på ett mindre förlag eller att rentav publicera sig själv kan då vara ett alternativ, men risken finns att ens bok inte syns i den stora mängd böcker som kommer ut idag.

En sådan bok fann jag och den skulle jag vilja tipsa om. Den heter Från vit värld och är skriven av Ajohan Lahti.


Från vit värld handlar om högstadiekillen Johan, som har oturen att träffa fel person, då han under denna känsliga utvecklingstid har behov av att bli sedd och bekräftad. "Fel person" är en tjugo år äldre man, som lockar Johan allt längre in i en relation, vilken han får allt svårare att ta sig ur. Det hela slutar tragiskt med ett övergrepp. I boken får vi också följa den vuxne Johan och hans kamp för att göra sig fri från minnena från högstadiet. Upplevelserna bär han nämligen med sig som en djupt förborgad hemlighet, men de påverkar honom i hans vardag.

Detta är en mycket sorglig, viktig och läsvärd bok. Viktig och aktuell är den inte minst idag, med den fara som internet utgör för barn och unga vad gäller risken att bli kontaktad av "fel person". Som läsare blir jag djupt berörd av Johans öde. Ajohan skriver med ett språk, som är lätt och okomplicerat att läsa. Jag kan verkligen rekommendera Från vit värld, men var beredd att ha en näsduk tillhands för det finns risk att en sådan behövs.

Ajohan Lahti skriver romaner och novellsamlingar. Han är även poet och konstnär. Hans verk har ställts ut både nationellt och internationellt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...