torsdag 3 oktober 2013

Jakten på de brasilianska författarna, del 1

Jag har påbörjat mitt sökande efter brasilianska författare. Bra information fann jag hos Världslitteratur.se och även på bloggen En bok från världens alla länder samt på Michael och Doris blogg. (Det finns säkerligen fler bra ställen att genomsöka, men det får jag återkomma till.)

Jag insåg snabbt att en viss berömd författare, som jag hela tiden inbillat mig var spanjor, egentligen är från Brasilien. Något pinsamt är det att jag missat denne mans ursprung, men å andra sidan kan jag nu konstatera att jag faktiskt läst åtminstone en brasiliansk författare. Den jag åsyftar är förstås Paulo Coelho.


För flera år sedan läste jag några av hans böcker i pocketupplaga. Men nu är det ju eböcker som gäller. Jag satte igång att utforska hur utgivningen ser ut vad gäller detta format. Eftersom jag helst läser på svenska, började jag i den änden. Dessvärre kammade jag noll. Genom Elib, Liberead, Ebokhuset, Bokus och Adlibris insåg jag till att börja med att de inte alls har eböcker på svenska, skrivna av Paulo. Men skam den som ger sig - det finns ju fler kanaler att söka i. Jag sökte hos iBooks, Kobo och Amazon. Resultatet var nedslående. Inte en ebok av Paulo på svenska där heller!

Vi talar alltså om en författare, vars böcker beskrivs som bästsäljare (även om han tydligen inte är speciellt accepterad på hemmaplan), och han finns inte utgiven på svenska i ePubformat. På engelska, holländska, italienska, spanska med flera språk finns hans böcker som eböcker. Det närmaste jag, som skandinav kommer, är att jag kan köpa vissa av hans titlar på norska på iBooks. Det är möjligt att jag skulle kunna klara att traggla mig igenom och hyfsat förstå norska, trots att det inte är mitt modersmål. Men å andra sidan, ett köp via iBooks leder till att jag måste använda min iPad eller min iPhone för läsningen. Det står mig inte fritt att föra över boken till en vanlig hederlig läsplatta.

Alkemisten finns som ebok på norska hos iBooks.
Det är Bazar som ger ut Paulo Coelho i Norden. De står som ansvarig utgivare även för de titlar som säljs i ebokformat på norska på iBooks. Jag tycker det är märkligt att att man ännu inte har gett ut exempelvis storsäljartiteln Alkemisten som ebok på vare sig svenska eller danska när man nu är ett nordiskt förlag. Det är möjligt att det är på gång, särskilt nu när Bok & Bibliotek 2014 har tema Brasilien. Det ska bli väldigt spännande att hålla ett öga på just detta förlag och denna författare ur eboksynvinkel. Örjan Sjögren är för övrigt den översättare som bearbetat Alkemisten till svenska och Christian Rugstad har översatt till norska.

Till sist funderar jag på detta: Om inte ens en internationell bästsäljare som Paulo Coelho finns utgiven på svenska i formatet ePub, hur är det då med övriga brasilianska författare?

(Är det någon som känner till mer om brasilianska författares eböcker, hör gärna av er. Jag vill veta!)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...