lördag 19 oktober 2013

I tystnaden begravd

Tove Alsterdal har skrivit I tystnaden begravd. Det är en spännande bok som väver samman dåtida händelser med nutida. 


Tre till synes vitt skilda händelser i nutid visar sig sakta men säkert hänga samman för den som nystar upp detta trassel av levnadsöden. Det handlar om mordet på den förr så kända skidåkaren men numera enstöringen Lapp-Erik i nordligaste Norrland, en intern uppgörelse (som leder till den enes död) mellan två ryska gangsterledare samt Katrine, som upptäcker att hennes senila mamma inte riktigt är den hon utgett sig för att vara.

Katrines upptäckt för henne till den nordliga by, där Lapp-Erik just blivit mördad. Där ska hon egentligen bara titta till samt ombesörja eventuell försäljning av en fastighet, som tillhör modern. Sakta men säkert rullas alltmer ur moderns förflutna upp för henne. Men vilket är sambandet mellan en helt vanlig svensk kvinna, en rysk gangsterledare och den märkliga Lapp-Erik? Den gemensamma nämnaren visar sig vara en gammal släktgård i den lilla norrländska byn. Mer än så tänker jag inte avslöja.

Tove har vävt trådar, som till sist löper samman i en intressant upplösning. Det märks att hon har gjort omsorgsfull research. Jag tycker att det är en spännande bok. Dessvärre var det svårt att hänga med bland alla namn. Boken innehåller ett stort persongalleri och vissa personer har dessutom smeknamn. Utöver det tillkommer gårdsnamn och ryska orter att hålla reda på. Detta blev tidvis förvirrande. Vem var släkt med vem? Vem sade vad?

För den som inte har svårigheter att följa alla dessa personer, är det en bok att satsa på. Man får på köpet lära sig en hel del, som åtminstone inte jag visste, om de kommunister, som emigrerade till det nyblivna Sovjetunionen i tron att de skulle finna ett nytt lyckligt liv där.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...