söndag 27 oktober 2013

Dan Andersson

Denna "En smakebit på søndag" tänker jag ägna åt Det gångna är som en dröm och det närvarande förstår jag icke - en bok om Dan Andersson. (Vilken lång och tankeväckande titel!) Denna biografi är skriven av Göran Greider.


Jag skaffade boken eftersom jag är förtjust i att läsa biografier om kända eller mindre kända personer. Dan Andersson är en författare jag gärna ville få en större kännedom om och jag tänkte mig att denna bok skulle kunna uppfylla mitt önskemål.

Visst lärde jag mig en hel del om denna mytomspunna man. Men dessvärre är just denna levnadsskildring inte den bästa. Tvärtom skulle jag inte rekommendera den alls. Den känns väldigt rörig och det är svårt att få en tydlig bild av Dan Anderssons liv. Göran Greider hoppar hit och dit och berättar om än det ena och än det andra ur skaldens liv. Mellan varven väver han även in andra personers liv samt sitt eget förhållande till Dan Andersson, så att intrycket blir en enda salig röra. Det är med andra ord svårt att klart och tydligt lära sig något om denne klassiske författare.

Min nyfikenhet är emellertid väckt och jag vet att jag förr eller senare kommer att ta mig an Dan Andersson och Finnskogarna i någon form för att lära mig mer.

Smakebiten är en av Dan Anderssons dikter från 1919. Den återfanns överkryssad i hans kvarlåtenskap då han dog 1920, så troligtvis har han själv underkänt den. Jag tycker ändå om den.

"En väg skymtar bitvis, var stilla,
begär ej att se den till slut
men var nöjd med det lilla
- nu har du dock fotfäste några sekunder
och faller du, då är det gott om du faller 
på knä."


Fler spännande, roliga, intresseväckande smakebitar finner du på Maris blogg.

11 kommentarer:

 1. En tänkvärd dikt! Synd att boken var sämre än föväntat! Trevlig söndag!

  SvaraRadera
 2. När jag var liten så älskade jag låten Omkring tiggarn från Loussa och var en riktig pest i skolan. Varje musiklektion ville jag att vi skulle sjunga den :)

  SvaraRadera
 3. Tusen takk for smakebiten, synd boken ikke falt helt i smak. Ha en fin søndag:-)

  SvaraRadera
 4. Takk for smakebiten, ha en fin søndag :)

  SvaraRadera
 5. Jag fick Dan Andersson med "modersmjölken" nästan, tonsättningarna av hans dikter spelades ofta hemma. Min favorit är Till min längtan. Så jag hade varit lockad att läsa boken, men nu verkade den ju inget att prova :-) Tack för fin smakbit.

  SvaraRadera
 6. Synd att den var hattig. Tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 7. Synd att du inte gillar boken så mycket. Jag läser en annan bok av Greider just nu, men det är dikter så då är det väl bara bra att hoppa hit och dit. Kanske inte lika lyckat i en biografi. ;-)

  SvaraRadera
 8. Dan Andersson känner jag inte till mycket om och har heller inte läst något av. Tack för smakbiten :)

  SvaraRadera
 9. Dan Andersson är en av få, vars dikter jag läst. Gillade dem mycket när jag var yngre.

  SvaraRadera
 10. Synd att du inte gillade boken... Men Dan Andersson är ju fantastisk i alla fall :-)

  SvaraRadera
 11. Trist att den inte var bättre. Vet inget om Dan Andersson, men det här verkar ju inte vara rätt sätt att rätta till det...

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...