söndag 13 oktober 2013

Denis Mukwege

Veckans smakebit kommer från den bok jag nyligen avslutade, Denis Mukwege - en levnadsberättelse. Jag skrev ett inlägg om den igår och det hittar du här, om du vill läsa mer om denna viktiga bok.


Citatet kommer från slutet av boken, där Denis avrundar genom att bland annat säga så här:
"Det är egentligen ett fantastiskt land jag lever i - oerhört stort och rikt. Det skulle kunna vara Afrikas kornbod - kontinentens nav. Vi har så mycket bördig jord och så mycket vatten att i princip varenda by i landet skulle kunna ha ett eget litet kraftverk och vara självförsörjande och producera för andra. Vi skulle med några ganska enkla grepp och politisk vilja kunna skapa ett stort välstånd - med sjukvård, skola och annan samhällsservice och samtidigt glädja oss åt det Afrika som vi älskar.
Och Bukavu skulle kunna vara en stad som lockade turister från hela världen, som skulle kunna njuta av den underbara naturen och Kivusjöns fantastiska ljus.
Men vi lever i motsatsen. Vi är ett av världens fattigaste länder med den högsta mödradödligheten i världen. Vi har marken full av mineraler - men det är som en bank med öppna dörrar. Vem som helst kan komma in och roffa åt sig av rikedomarna.
Kvinnorna bär landet på sina krumma ryggar men är föraktade och förskjutna. Deras rättigheter är minimala i ett rättssystem som bara i bästa fall fungerar hjälpligt.
Min vision är att lyfta kvinnan - därför att det är att också lyfta Kongo. Vi har flera verksamheter kopplade till sjukhuset, som syftar till att ge kvinnan redskap för sin egen försörjning, men också för att stärka hennes självförtroende och göra henne medveten om sina rättigheter. Jag har lärt mig genom åren - inte minst här på Panzisjukhuset - att våra kvinnor inte är så tysta och försynta som de först kan verka. De kan tala och kan göra det väl - bara de får chansen och den kan vi inte försumma att ge dem. Det är hos kvinnorna som framtiden finns."
(citerat från sidan 153-154 i Denis Mukwege - en levnadsberättelse)

Jag tycker det är mycket viktigt att så många som möjligt läser denna bok. Vill du veta mer om Panzisjukhuset och doktor Mukwege? Läs här, på deras egen hemsida.

*

Fler intressanta smakebitar finner du på Maris blogg.

20 kommentarer:

 1. Dette er nok en viktig og sterk bok.. Takk for smakebit.:)

  SvaraRadera
 2. Det där är ju en erkänd sanning; om man vill förändra systemet så börjar man med kvinnorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är hur man övertygar fler män om detta ...

   Radera
 3. Så fint at du løfter frem denne viktige boken! Takk for smakebiten :)

  SvaraRadera
 4. Hoppfullt. Tack för den fina smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man blev blandat hoppfull och förskräckt i slutet av boken. Han lever och arbetar under mordhot, men ger ändå inte upp sina visioner.

   Radera
 5. Synd han ikke fikk Nobels Fredspris som han var nominert til. Takk for smakebit og boktips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också att han verkligen skulle förtjäna Nobels fredspris.

   Radera
 6. Høres ut som en viktig bok å lese. Veldig bra smakebit, fikk lyst å lese boken jeg også. Så noterer meg den ned:) Liker også han vil forandre ting ved å begynne med kvinnene, tror det er en rett vei å gå. Ønsker deg en fin søndag!:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det är en väldigt viktig bok att läsa. Roligt att mitt val av smakebit gjorde dig nyfiken. När kvinnorna skaffat sig självförtroende, hoppas jag att de också höjer sina röster. De skulle kunna bli en enorm maktfaktor.

   Radera
 7. Det var et sterkt sitat. Vi tar ofte så mye for gitt, vi heldige kvinner her i nord. Det er så mange rettigheter vi har som ikke er mulig å oppnå for en stor del av verdens kvinner. Det er viktig å skrive om også disse bøkene som setter lys på dette. Ønsker deg en fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får verkligen perspektiv på sin egen tillvaro när man läser böcker som denna. Ens medvetenhet om hur andra har det och hur "bortskämd" man själv är ökar.

   Radera
 8. Önskar ju att alla krigande i Kongo blev tvingade att läsa boken. Undrar om det skulle hjälpa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller att man under ordnade former arrangerar möten mellan offer och förövare, så att förövarna får se och höra personen bakom och på så sätt tillägna sig förståelse.

   Radera
 9. Tack för smakbiten. Han låter som en verkligt intressant person att läsa om och lyssna på.

  SvaraRadera
 10. Vad bra att du ger en smakbit ur den här boken. Verkar vara en mycket intressant och viktig bok.

  SvaraRadera
 11. Så sterk smakebit! Denne boka noteres, og kommer garantert til å leses! Takk for smakebit og boktips :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...