söndag 6 oktober 2013

Denis Mukwege

Jag hämtar veckans smakebit från boken om doktor Denis Mukwege - den bok jag håller på att läsa just nu.


Doktor Mukwege är den läkare som startade och nu är chef för Panzisjukhuset i Kongo. Han är specialist på gynekologi och till hans sjukhus söker sig alla de kvinnor som drabbas av det fruktansvärda sexuella våldet i krigets kölvatten.

Att soldater och upprorsmän av olika slag har använt sig av sexuellt våld mot lokalbefolkningens kvinnor är inget nytt. Det har hänt många gånger förr i konflikter. Men då har omvärlden reagerat med avsky och kunnat få stopp på det hela.

Så är dessvärre inte fallet i Kongo. Därför blev doktor Mukwege extra glad då han fick chansen att tala i FN om situationen i sitt land.
"Jag hade hela världen i blickfånget och det var som en dröm. Jag lade mitt tal på pulpeten framför mig och rättade till min slips. Kunde detta vara sant? Jag svepte med blicken över salen och skyltarna med nationernas namn flimrade förbi.
Jag såg ambassadörerna sätta på sig hörlurarna och insåg vilket unikt tillfälle jag hade fått. Jag skulle få tala i FN. Det gick inte att komma längre. Jag hade i flera år försökt att högt tala om för världen vad som hände i östra Kongo. Jag hade framträtt i tidningar och TV, berättat och vädjat, men våldet mot kvinnorna hade bara fortsatt.
Men jag var övertygad om att något skulle hända nu. Världen hade reagerat mot vansinnet i Bosnien och i Liberia, det hade gått att hejda. Varför skulle det inte kunna ske också i Demokratiska Republiken Kongo?
Jag drog manuskriptet närmare mig, allt som ambassadörerna behövde veta fanns där. Det var dags. Jag stoppade handen i kavajens innerficka och tog fram mina läsglasögon men stannade mitt i rörelsen.
Jag hade upptäckt något som fick mig att dra efter andan.
Ambassadörer från alla länder var på plats men en stol stod tom. Den från DR Kongo. Mitt eget land.
Budskapet kunde inte bli tydligare. Jag var bojkottad. FN-församlingen var fulltalig så när som på en person. Jag var chockad. Den tomma stolen växte framför mina ögon och jag ansträngde mig för att inte tappa fattningen."
Smakebiten är hämtad från sidan 19 i boken Denis Mukwege - en levnadsberättelse, skriven av Berthil Åkerlund.

*

Om du vill ha fler smakebitar och fina boktips, besök Maris blogg och klicka dig vidare till andra som delar med sig av sina utvalda citat.

13 kommentarer:

 1. Hemsk och tragisk smakbit. Men viktig.

  SvaraRadera
 2. Tack för smakbiten. Den var väldigt intressant!

  SvaraRadera
 3. Dette virker som en veldig interessant bok, tusen takk for tipset!

  SvaraRadera
 4. Det var en sterk smakebit. Det er så mye av den grusomme volden mot kvinner vi ikke hører om. Så det er godt at det er noen som står frem og bruker stemmen sin for andre. Ønsker deg en fin søndag!

  SvaraRadera
 5. Usch vad arg man blir. Men verkar vara en viktig bok.

  SvaraRadera
 6. Den här doktorn verkar som en bra person. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 7. Ahh, viktig bok. God lesning av denne!

  SvaraRadera
 8. Takk for interessant smakebit :-) Strålande å lese om slike fantastiske menneske, som brukar livet sitt på å hjelpe folk som myndigheitene ikkje vil hjelpe! Ha ein fin kveld.

  SvaraRadera
 9. Ja, detta är en viktig bok om en mycket betydelsefull människa. Den insats han gör för Kongos kvinnor går inte att på något sätt värdera - han hjälper dem tillbaka till ett så bra liv som möjligt efter deras fasansfulla upplevelser.

  SvaraRadera
 10. Det låter som en psykiskt jobbig bok att läsa men de brukar vara de allra viktigaste och personer som gör skillnad förtjänar att uppmärksammas.

  SvaraRadera
 11. Det låter som en viktig och intressant bok. Tack för tipset :)

  SvaraRadera
 12. Det är en viktig, intressant och tung bok att läsa. Den ger verkligen perspektiv på livet.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...