måndag 7 oktober 2013

Amazon och ebokhandlare i Sverige

Bokhandlare och nätbokhandlare i Sverige har verkligen kommit mycket olika långt i frågan om försäljning av eböcker. Ibland är det en resursfråga och vissa fall handlar det om inställningen till eböcker. Jag skulle vilja påstå att eböckernas existens är ett faktum, som inte går att bortse ifrån. Därför kan det vara dags för svenska bokhandlare att inte längre stoppa huvudet i sanden i den här frågan.


Bland de bokhandlare, som valt att satsa på eböcker, finns både små och mycket stora företag. Frågan är vem man som kund ska vända sig till för att på enklast möjliga sätt köpa en ebok, ladda ner den till valfri enhet att läsa på samt få fullgod service vid eventuella problem. Jag anar en utvecklingstrend bland somliga ebokförsäljare. I jakten på kunder och i syfte att knyta kunderna till sig, har vissa aktörer valt att snegla på Amazons upplägg för försäljning och "kundvård".

Ett tidigt exempel på det var när en av de stora jättarna på den svenska ebokmarknaden lanserade sin egen läsplatta för något halvannat år sedan. Nu har samma företag tagit ytterligare ett steg mot att efterlikna Amazon genom att skapa en plattform för sociala aktiviteter kring läsandet samt att låta köparen skapa sitt eget ebibliotek inom företagets hägn. Företagets app (som just nu bara finns för iOS) ska fungera som både bibliotek, läsprogram och social plattform. Appens utseende är dock tämligen mediokert och man kommer inte in i den förrän man skapat ett konto hos företaget.

Ett annat företag på marknaden vill binda kunder till sig genom medlemsskap i två nivåer. Detta medlemsskap fungerar i praktiken som ett abonnemang. Så långt låter det ganska enkelt, men det visar sig vara tvärtom. Antalet böcker du kan åtnjuta varje månad inom medlemsskapet varierar nämligen, eftersom olika titlar får olika "värde", enligt företaget. För att göra det hela ännu mer krångligt kan man dessutom "tjäna" ihop polletter. Dessa kan man använda för att köpa böcker eller presentkort. Varför göra ebokköp så komplicerat?

Detta var två exempel på hur svenska ebokförsäljare försöker skapa något som kan likna och/eller eventuellt konkurrera med Amazon. För Amazon hänger som ett stort hotande åskmoln över hela den svenska ebokmarknaden. Självklart är det så att alla ebokhandlare på marknaden vill knyta kunder till sig och helst också få kunderna att stanna kvar hos just dem. Även olika abonnemangsformer handlar om att knyta kunden till sig och få denne att inte vända sig till andra aktörer.

Det är inget fel i att vilja ta efter ett så pass vinnande koncept som Amazons, men då gäller det att göra det ordentligt och framför allt ha bekvämlighet och enkelhet ur kundens perspektiv för ögonen. Amazon har framförallt den stora fördelen att man, efter att ha registrerat sitt bankkort första gången man handlar, kan genomföra ett köp med bara ett enda "klick". Sedan laddas boken man valt automatiskt ner i läsplattan. Nackdelen med Amazon är dock att deras eböcker är i ett mobipocket-inspirerat format, som endast kan läsas på deras egna läsplattor av märket Kindle.

Det är möjligt att svenska aktörer försöker göra det enkelt att köpa eböcker, men än har de inte gjort det tillräckligt enkelt. De som närmar sig det bekväma, okrångliga ebokshoppandet har en tendens att vilja låsa kunden till att använda deras egen särskilda app för läsning.

Jag känner att jag vill vara helt "fristående" som kund. Jag vill ha de valmöjligheter som många olika försäljare kan ge och jag vill kunna läsa mina eböcker i just den läsplatta som jag valt själv. När jag vill läsa i en surfplatta, vill jag kunna göra det i ett läsprogram som jag föredrar - inte via en app som en försäljare tillverkat för att knyta mig till sig. Utöver det vill jag vara säker på att få hjälp och service av företaget om något skulle krångla vid köp eller nedladdning.

Det finns en liknelse, som passar bra i det här sammanhanget.
Om man vill behålla så många sandkorn i sin hand som möjligt, ska man hålla sanden i sin öppna handflata. I en knuten hand rinner sandkornen undan och man har mycket färre kvar.
Jag hoppas att de företag som säljer eböcker seriöst frågar sina kunder hur de vill att ett ebokköp bör fungera, hur de vill läsa sin ebok, var de vill ha sitt ebibliotek och hur de eventuellt vill kunna dela med sig i olika former till andra läsare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...