torsdag 31 oktober 2013

Hatties liv

Nu har vi bokcirklat för tredje gången om boken Hatties liv. Sammanfattningen av veckans synpunkter finner du på Brombergs blogg.


För den som är intresserad av att läsa boken, finns ett fint pappersbokserbjudande. Dessutom kommer författarinnan Ayana Mathis till Stockholm den 20:e november. Läs mer om erbjudandet och besöket här.

onsdag 30 oktober 2013

Nu är jag rejält trött ...

... på ofoget att vissa förlag ger ut eböcker utan vettig omslagsbild. Jag har skrivit om detta tråkiga fenomen tidigare.

Det är slut med att skräda orden i denna fråga. Jag har författat ett ebrev till de förlag i mitt ebibliotek, som är de största syndarna.

Albert Bonniers Förlag toppar listan i mitt ebibliotek med hela sju titlar, som givits ut utan vettig omslagsbild det senaste året. Därnäst kommer bokförlaget Forum med sex titlar och på tredje plats finner jag Wahlström & Widstrand med tre titlar.

Jag har ytterligare några förlag, där enstaka titlar saknar omslagsbild. Dessa tänker jag namnge om de fortsätter att slarva.

Detta är vad jag skrivit till de förlag, som ligger i topp tre på "saknar-omslag-listan":
"Till dem det berör

Hej,

Jag upplever det som ett mycket tråkigt problem att då jag köper eböcker, utgivna av ert förlag, inte få den omslagsbild som visas på försäljningsställena.

Det är dags att göra något åt detta, enligt min mening. Som jag ser det finns det två sätt att gå tillväga:

1. Uppgradera er syn på eboken. Se till att direkt från början förhandla fram rättigheter att ha en vettig bild även på eboken - inte skulle ni ens tänka tanken att ge ut en pappersbok med tråkigt, neutralt omslag.

2. Se till att samtliga försäljningsställen av er ebok med neutralt omslag TYDLIGT ANGER att det endast är ett neutralt omslag man får då man köper den aktuella eboken. Jag som köpare av eböcker vill inte längre behöva köpa grisen i säcken då jag inhandlar mina eböcker.

Eftersom eböcker kostar mycket, särskilt om man vill köpa dem genast de ges ut, tycker jag att jag verkligen kan begära att få en vettig omslagsbild till min bok. Jag har skrivit om detta på min blogg. Ta er gärna tid att läsa texten här nedanför för ytterligare förståelse för mina tankar i detta ämne."
Den text jag hänvisar till i sista meningen är helt enkelt mitt tidigare blogginlägg, vilket jag klippt in i ebrevet.

Nu ser jag fram emot att se vad jag får för svar på mitt ebrev. Och för att avsluta detta inlägg lite mer positivt, vill jag framhäva de förlag som, enligt min erfarenhet, faktiskt gör bra ifrån sig vad gäller eböcker, inte minst i fråga om omslagsbild. De är Piratförlaget, Sekwa, Natur & Kultur, Historiska Media och Brombergs.

På stort alvar

Johan Theorin har samlat ett femtontal noveller i samlingen På stort alvar. Dessa berör allt från gammal folktro till spökerier och allmän berättarkonst.


Huvudpersonen från Johans tidigare Ölandsböcker, Gerlof Davidsson, figurerar i många av novellerna. Gerlof är i dessa i varierande ålder. Det är roligt att möta denne kloke gamle Ölandsskeppare som ung, medelålders och äldre i olika spännande berättelser.

De övriga novellerna är befolkade av en vitt skild samling huvudpersoner. De allra flesta är mycket engagerande och rentav skräckinjagande. Jag minns hur gastkramad jag kände mig då jag läste till exempel Spökvandring eller Gropen. I spökvandring möter vi turistguiden, som genomför spökvandringar på Alvaret, och som faller på eget grepp. Den fasansfulla händelsen i Gropen fick mig verkligen att bli som döv inför omgivningen och jag kände hur berättelsen gav mig kalla kårar innan jag fått slutet klart för mig. I novellen Att fånga ål och annat möter läsaren inga spökerier, utan snarare en väldigt finurlig äldre kvinna. 

På stort alvar är en verkligt bra novellsamling, som jag varmt kan rekommendera. Det är bara hemskt, hemskt tråkigt att återigen köpa en ebok och efter nedladdningen mötas av ett tråkigt neutralt omslag. Omslaget här ovanför finns på alla försäljningssidor, men det är tyvärr inte det man får när man köper boken. Det känns som att köpa grisen i säcken. Jag har skrivit om denna mycket trista omständighet i ett tidigare inlägg

tisdag 29 oktober 2013

Söt läsplatta ...

... och färgglatt fodral bidrar inte till att spökhistorierna i Johan Theorins bok blir mindre skräckinjagande.


Johans novellsamling, På stort alvar, är verkligen ruggigt bra! Precis som lilla Kobo Mini.

måndag 28 oktober 2013

The giant is coming!

Nu tyder alla tecken på att den store jätten börjat röra på sig på allvar och närma sig Sveriges gränser. Vad är detta jag talar om nu då? Är ryssen på väg från öster? Nej, det är jätten från väster jag avser - Amazon!


Redan för ganska precis två år sedan skrev IDG.se om detta. Då uttalade sig Amazons Eric Broussard om etableringen och påtalade att Amazon* ska komma till Sverige. Om det skulle ta två år eller tio visste han inte - men ATT det skulle ske var helt klart.

Alltså har hela tiden detta hot eller löfte (hur man nu väljer att se på saken) funnits hängande över den svenska bokbranschen. Vad kommer att hända då jätten kommer? Dumpade priser? Ökad försäljning av eböcker? Konkursade bokhandlar och nätbokhandlar? Monopolmarknad? Ingen vet.

Jag tror att de som just nu är stora på den svenska bokmarknaden, framförallt Adlibris och Bokus, har gjort vad de kunnat för att vara förberedda när den riktigt stora jätten kommer. De har etablerat egna appar och andra media, till exempel egen läsplatta, för att knyta kunder till sig och möta konkurrensen. Små handlare har det värre, eftersom dylika satsningar kostar mycket pengar. Klart är att alla gör vad de kan för att fånga in kunder.

I söndagens upplaga av Sydsvenskan läste jag att Amazons etablering nu är betydligt närmare än vad Eric Broussard kunde uttala sig om för två år sedan. Nu handlar det om början av 2014, om man ska tro branschorganet Svensk Bokhandel. Förhandlingar pågår med aktuella aktörer såsom Bokrondellen och Förlagssystem.

Som köpare och läsare av eböcker följer jag givetvis utvecklingen med spänning. Vad kommer Amazon att betyda för den enskilde konsumenten? Mycket billiga eböcker? Möjligheten att använda svenska eböcker på Kindle läsplattor? En utarmning av de svenska nätbokhandlarna med minskad valfrihet som följd?

*Amazon bedriver näthandel och anses som världens största inom branschen. De startade som nätbokhandel, men har senare utvidgat till andra varor. Med hjälp av sin läsplatta Kindle och inledningsvis mycket låga priser på eböcker fick de ebokmarknaden att explodera i USA.

söndag 27 oktober 2013

Dan Andersson

Denna "En smakebit på søndag" tänker jag ägna åt Det gångna är som en dröm och det närvarande förstår jag icke - en bok om Dan Andersson. (Vilken lång och tankeväckande titel!) Denna biografi är skriven av Göran Greider.


Jag skaffade boken eftersom jag är förtjust i att läsa biografier om kända eller mindre kända personer. Dan Andersson är en författare jag gärna ville få en större kännedom om och jag tänkte mig att denna bok skulle kunna uppfylla mitt önskemål.

Visst lärde jag mig en hel del om denna mytomspunna man. Men dessvärre är just denna levnadsskildring inte den bästa. Tvärtom skulle jag inte rekommendera den alls. Den känns väldigt rörig och det är svårt att få en tydlig bild av Dan Anderssons liv. Göran Greider hoppar hit och dit och berättar om än det ena och än det andra ur skaldens liv. Mellan varven väver han även in andra personers liv samt sitt eget förhållande till Dan Andersson, så att intrycket blir en enda salig röra. Det är med andra ord svårt att klart och tydligt lära sig något om denne klassiske författare.

Min nyfikenhet är emellertid väckt och jag vet att jag förr eller senare kommer att ta mig an Dan Andersson och Finnskogarna i någon form för att lära mig mer.

Smakebiten är en av Dan Anderssons dikter från 1919. Den återfanns överkryssad i hans kvarlåtenskap då han dog 1920, så troligtvis har han själv underkänt den. Jag tycker ändå om den.

"En väg skymtar bitvis, var stilla,
begär ej att se den till slut
men var nöjd med det lilla
- nu har du dock fotfäste några sekunder
och faller du, då är det gott om du faller 
på knä."


Fler spännande, roliga, intresseväckande smakebitar finner du på Maris blogg.

lördag 26 oktober 2013

Ledig lördag - läsarlördag!

Låna eböcker del 2

Om man har en iPhone eller en iPad och kan tänka sig att läsa eböcker på densamma, finns nu en mycket bra app för bibliotekslån.
Denna app heter heter E-biblioteket och är gjord av Johan Nordberg. Den förenklar bibliotekslån väldigt mycket. Eva Wieselgren på Göteborgs-Posten har gjort en utvärdering. En nära anhörig till mig har testat appen och är väldigt nöjd.

Själv föredrar jag dock att läsa mina eböcker på en läsplatta, eftersom denna är betydligt mera läsvänlig för ögonen. Särskilt viktigt kan detta vara om man är en bokslukare, som läser långa stunder i taget.

fredag 25 oktober 2013

Hatties liv

Här kommer en länk till Brombergs blogg, där man kan läsa summeringen av bokcirkelsamtal nummer två.


Vi "cirklar" vidare och upptäcker Hatties liv ett stycke i taget. Jag gillar berättargreppet. Läsaren får inte allt klart för sig på en gång. Det är genom hennes barn man får veta mer om Hattie. Precis som i alla familjer har syskonen olika upplevelser av sin mor. På detta sätt blir bilden av Hattie mångfacetterad.

torsdag 24 oktober 2013

Olle Möller

Jag har just läst en bok, som nästan fick mig mållös. Det är Mördaren i folkhemmet, skriven av Lena Ebervall och Per E Samuelson.


Att befinna sig i en situation där justitiemord begås mot en - det måste vara alldeles fruktansvärt. Att bli anklagad för mord, dömd och frihetsberövad under väldigt lång tid, mot sitt nekande - det går egentligen inte att förstå hur det måste kännas. Olle Möller, en gång toppidrottsman i Sverige, drabbades av detta öde. Inte bara en gång, utan två gånger.

Två gånger slås Olles liv i spillror. Och däremellan måste han leva med människors misstänksamhet, hot och illasinnad ryktesspridning. Allt för att höga herrar inom polis och rättsväsende behövde ha någon att sätta fast för brotten samt att de på förhand "bestämt sig" för att det måste vara Olle som var den skyldige. Dessutom figurerade Olle som misstänkt i ännu ett mord.

Det är inte bara Olles liv som trasas sönder. Hans barn förlorar sin far under sin uppväxt. Hans äktenskap krackelerar. Fängelsevistelsen omöjliggör för Olle att försörja sin familj. Däremellan får han svårt att driva sin affärsrörelse på grund av att hans namn är smutskastat.

Mördaren i folkhemmet är en kuslig skildring av hur rättsystemet löpt amok i jakten på att få någon dömd för brotten i fråga. Det är riktigt ruggigt att ta del av hur olika aktörer helt åsidosatt viktiga vittnesmål och vridit på sanningen så att den passat deras syften, hur kvällspressen hänsynslöst drivit på och piskat upp en hatstämning enbart grundad på felaktiga vittnesmål, indicier och ryktesspridning. De sistnämnda har också hängt ut Olle alldeles hämninglöst i sin jakt på bästa möjliga lösnummerförsäljning och höga upplagor. Under rättegången, som ledde till Olles andra dom, åt representanter för "rättvisan", Olles egen försvarsadvokat och pressen dyra middagar tillsammans. De hade även fest ihop.

Denna bok om Olle Möller bör vara obligatorisk läsning för de som tänker sig en karriär inom polis och rättsväsende. Även blivande journalister skulle ha den som kurslitteratur. Alla vi andra, "allmänheten", bör läsa den för att lära oss att inte lyssna till och föra vidare illasinnade rykten. Dessutom tycker jag att läsningen av denna bok i viss mån ger Olle och hans närmaste upprättelse, även om upprättelse, ursäkter och ersättning för lidande borde komma från offentligt håll.

Författarna, advokaterna Lena Ebervall och Per E Samuelson, har gjort ett mycket imponerande och noggrant researcharbete. De har lyckats otroligt bra genom att berätta Olles historia i romanform. Dialogerna innehåller de ord och uttryckssätt som var typiska för tiden. 

Detta är en bok att läsa! Den är ruggigare än "deckardrottningarnas" påhittade historier för den har inträffat i verkligheten. 

onsdag 23 oktober 2013

Låna eböcker?

Hur går det till att låna eböcker på bibliotek? Kan man låna en ebok direkt i sin läsplatta?

Att låna eböcker på biblioteket är ett kapitel för sig. Dessa eböcker är krypterade som skydd mot kopiering (till skillnad från köpe-eböckerna som oftast "bara" är vattenmärkta), så för att kunna läsa dem behöver man genomföra några procedurer.
Man skaffar sig ett Adobe ID.
Man installerar Adobe Digital Editions i sin dator.
Man auktoriserar sin dator och sin läsplatta med hjälp av sitt Adobe ID.
När detta är gjort, kan man endera låna böcker direkt i läsplattan eller låna dem i sin dator och sedan föra över dem till plattan.


För att låna direkt i läsplattan krävs att denna har browser och att man befinner sig där det finns tillgänglig wifi. De flesta läsplattor idag har browser. Man bör dock vara beredd på att då man "surfar" på sin läsplatta går det lite långsammare än vad man är van vid från dator, surfplatta eller smartphone. Det är dock fullt möjligt och dessutom bekvämt att få den valda eboken direkt in i läsplattan. Jag har provat att låna eböcker med hjälp av min Sony T1 utan några som helst problem. Självklart kan man "bokmärka" just sitt eget biblioteks utlåningssida, så att det blir lätt att låna vid kommande tillfällen. Dessvärre fungerade inte "direktlån" i Kobo Aura HD eftersom den browsern har en spärr mot att ladda ner "främmande" program och dokument.

Vill man undvika det långsammare surfandet när man ska låna eböcker, är det bara att genomföra själva låneproceduren (som inte är svår alls) på datorn. När man valt bok, angett lånekortsnummer och tillhörande kod laddar man ner eboken med ett enkelt klick. (Så här långt är det precis samma procedur oavsett om man genomför den i läsplattan eller på datorn.) Sedan kopplar man in sin läsplatta i datorn och för enklast över eboken genom att "klicka och dra" när man befinner sig i programmet Adobe Digital Editions. Detta förfaringssätt fungerade som det skulle med Kobo Aura HD. Även i datorn är det bra att "bokmärka" sitt eget biblioteks utlåningssida, så hittar man snabbt tillbaka.

Låter det krångligt? Hur man gör (utan att behöva trassla in sig i för mycket beskrivande text) kan man på ett utmärkt sätt lära sig med hjälp av denna lathund, som jag fann hos Liberead. Där finns även en lista över bibliotekens hemsidor för utlåning av eböcker.

En sista faktor man kan tänka på, om man vill låna eböcker, är att förlagen oftast har en "karenstid" innan de släpper sina eböcker för utlåning på bibliotek. Denna karenstid är, har jag fått veta, tre eller fyra månader beroende på vilket förlag som gett ut eboken. Det dröjer alltså innan en nyutkommen ebok går att låna. Dessutom kostar varje utlån av en ebok pengar för biblioteken. Därför brukar de ha begränsningar i antalet lån över en viss tidsperiod. Varje bibliotek bestämmer hur de vill ha det. I min hemkommun är det högst två eböcker under en period om 28 dagar. Dessa begränsningar kan dessutom variera under olika tidsperioder även hos ett och samma bibliotek. Risken finns också att man möts av ett totalt utlåningsförbud av eböcker på sitt bibliotek. Ett sådant förbud inträder då biblioteket har nått taket för sin "ebokutlåningsbudget".

Jag är ingen expert på att låna eböcker, men har här försökt berätta övergripande om hur det går till när man vill låna eböcker till en läsplatta. Biblioteken kan svara på frågor, men det finns även svar att finna här och här.

Uppdatering 28/7 2014: Numera håller ett nytt system för utlåning av eböcker att etableras på biblioteken. Läs mer om det i detta inlägg.

tisdag 22 oktober 2013

Vilka Augustprisnominerade titlar finns som eböcker?

Det är en fråga man kan ställa sig om man
a) är intresserad av eböcker
b) skulle vilja läsa någon av de nominerade som ebok
c) vill undersöka om förlagen satsar på eböcker
Jag är givetvis nyfiken på detta och satte igång att undersöka hur det ser ut. Svaret finns här nedan. De titlar som har länkar, finns utgivna som eböcker. Länken leder till mer information hos ett inköpsställe. De titlar som saknar länkar och bilder finns (ännu) inte utgivna som eböcker. Man kan bara hoppas att de är planerade som eböcker inom kort eller så småningom, men självklart är det roligast om eboken kan komma ut samtidigt med (den inbundna) pappersboken.

En intressant fundering är om man ger ut skönlitteratur för vuxna, fackböcker samt barn- och ungdomsböcker som eböcker i lika stor omfattning. De Augustprisnominerade titlarna får utgöra stickprov i denna ovetenskapliga undersökning. Varsågod och rulla ner och kontrollera hur det ser ut!


Årets svenska skönlitterära bok:LiknelsebokenEgenmäktigt förfarandePorslinsfasadernaHägring 38

Vitsvit

Tre vägar

***

Årets svenska fackbok:Germanerna438 dagarSpårExpeditionenMannen som slutade ljuga

Självhushållning på Djupadal

***

Årets svenska barn- och ungdomsbok:Lex bok

Om detta talar man endast med kaniner

Snöret, fågeln och jag

Jagger, Jagger

Maximilian och Minimilian

Cirkusloppor på luffen


Svaret på min fundering är att bland vuxenböckerna ges mer än hälften av de nominerade ut som eböcker. Men bland barn- och ungdomsböckerna finns endast en titel som ebok. Varför? Det skulle vara fel att "skylla" på omfattningen av eventuella bilder. Surfplattor framhäver bilder riktigt fint! Barn av idag, även mycket små barn, är ofta mycket duktiga på att hantera surfplattor eftersom de exempelvis spelar spel på dem. Som den boknörd jag är, tycker jag att barnen gott kunde få tillgång till böcker i sina surfplattor. På så sätt finns deras böcker nära till hands när de leker med plattan och man kan som vuxen leda dem in i böckernas underbara värld för att visa dem på alternativ till spel och annat.

måndag 21 oktober 2013

Fodral till läsplattor

En läsplatta (eller för den delen en surfplatta) vill man gärna skydda från slag, stötar eller repor. Därför är ett lämpligt fodral bra att ha. Det finns (oftast) en hel uppsjö av olika modeller att välja på. Här får man först och främst utgå från tillverkare och typ av platta, men också personlig smak och tycke. Även sådana saker som ifall det går att med stöd vinkla surfplattan eller om det finns inbyggd lampa i fodralet till en läsplatta utan frontlight är förstås avgörande i valet av fodral.

Jag har för det mesta skaffat mina fodral från holländska Gecko Covers, som har flera olika varianter för såväl läsplattor som surfplattor.


En svensk återförsäljare för dessa fodral är Liberead. Det kan ju vara betryggande för den som inte vill handla från en utländsk internethandel.

Det finns också väldigt konstnärliga fodral. De kan i en del fall vara lite dyrare, men med dem kan man verkligen sätta personlig prägel på sin platta. Här ska jag visa några exempel.Amerikanska Oberon Design tillhandahåller fodral i läder med mönster i relief. Riktiga dyrgripar är de dock. De finns till surfplattor av olika slag samt till läsplattor av märkena Nook och Kindle. Oberon säljer även den del andra läderarbeten.

Big Strawberry är ett brittiskt företag, som använder gamla klassiker som förlagor till sina fodral. Med ett sådant kan du kombinera utseendet av pappersboken med den moderna tekniken som en läsplatta eller surfplatta erbjuder. För den som blir intresserad av just dessa fodral, kan jag nämna att de har en svensk återförsäljare.


Ytterligare ett företag i Storbritannien, nämligen Klever Case, gör fodral utifrån klassiska pappersböcker. Hos denna tillverkare kan man även beställa sitt fodral med olika former av personlig text och/eller hälsningar.


När jag skulle ordna med fodral till min nya, söta lilla läsplatta Kobo Mini stötte jag på patrull. Jag kollade inledningsvis på vad Gecko Covers kunde erbjuda, eftersom jag är väldigt nöjd med deras fodral sedan tidigare. Men jag tyckte de hade lite klent utbud för just Mini, så då blev det till att "marknadsundersöka" vad som annars kunde stå till buds för en så söt liten platta.

Långt om länge fann jag vad jag sökte hos SkinDigital. Detta företag finns i Hong Kong, men jag tvekade inte att beställa, eftersom de sänder fraktfritt över hela världen.


Så nu går Mini och jag i väntans tider och längtar efter att det här fina fodralet ska komma hit. Det skeppades iväg redan dagen efter att jag hade beställt det, så det ska bli intressant att se hur lång tid det tar att färdas tvärs över jorden.

söndag 20 oktober 2013

Hatties liv

Veckans smakebit kommer från den bok jag nyss läst färdigt, nämligen Ayana Mathis Hatties liv. Jag deltar i en bokcirkel kring den och har skrivit om boken och cirklandet i ett par andra inlägg.

Jag vill inte beskriva boken just nu. Annars kanske det blir för mycket spoilervarning för mina cirkelvänner. Men jag vill ändå nämna att mannen, som funderar i citatet, är rädd att aldrig få se sin dotter växa upp, eftersom han och barnets mor gått skilda vägar. Sissy är hans före detta fru.


"Det är aldrig någon som tror att han skall bli en av de där misslyckade männen, A-lagarna som ingen normal människa söker ögonkontakt med, askgrå gamla män med skrumplever och tovigt hår och ett rum på något ungkarlshotell. Och det är aldrig någon som tror - jag gjorde det inte innan jag fick Sissys brev - att de gamla gubbarna förmodligen har fruar och barn som har varit tvungna att glömma dem."
ur pdf-versionen av Hatties liv, sidan 239 

Jag fastnade verkligen för just dessa rader. Det är ju just så det är, tänkte jag då jag läste dem. De där männen är som en grå massa, utan personligheter, utan individualitet. Men var och en av dem har sin historia. Kanske är de livsberättelserna snarlika varandra ... eller kanske inte alls. Men är det någon av oss andra som tar oss tid att ta reda på det?

*

Fler spännande, roliga och intressanta smakebitar finner du på Maris blogg.

lördag 19 oktober 2013

I tystnaden begravd

Tove Alsterdal har skrivit I tystnaden begravd. Det är en spännande bok som väver samman dåtida händelser med nutida. 


Tre till synes vitt skilda händelser i nutid visar sig sakta men säkert hänga samman för den som nystar upp detta trassel av levnadsöden. Det handlar om mordet på den förr så kända skidåkaren men numera enstöringen Lapp-Erik i nordligaste Norrland, en intern uppgörelse (som leder till den enes död) mellan två ryska gangsterledare samt Katrine, som upptäcker att hennes senila mamma inte riktigt är den hon utgett sig för att vara.

Katrines upptäckt för henne till den nordliga by, där Lapp-Erik just blivit mördad. Där ska hon egentligen bara titta till samt ombesörja eventuell försäljning av en fastighet, som tillhör modern. Sakta men säkert rullas alltmer ur moderns förflutna upp för henne. Men vilket är sambandet mellan en helt vanlig svensk kvinna, en rysk gangsterledare och den märkliga Lapp-Erik? Den gemensamma nämnaren visar sig vara en gammal släktgård i den lilla norrländska byn. Mer än så tänker jag inte avslöja.

Tove har vävt trådar, som till sist löper samman i en intressant upplösning. Det märks att hon har gjort omsorgsfull research. Jag tycker att det är en spännande bok. Dessvärre var det svårt att hänga med bland alla namn. Boken innehåller ett stort persongalleri och vissa personer har dessutom smeknamn. Utöver det tillkommer gårdsnamn och ryska orter att hålla reda på. Detta blev tidvis förvirrande. Vem var släkt med vem? Vem sade vad?

För den som inte har svårigheter att följa alla dessa personer, är det en bok att satsa på. Man får på köpet lära sig en hel del, som åtminstone inte jag visste, om de kommunister, som emigrerade till det nyblivna Sovjetunionen i tron att de skulle finna ett nytt lyckligt liv där.

fredag 18 oktober 2013

Forma Books Blog Award

Nu har nomineringsperioden för Forma Books Blog Award 2013 just dragit igång. Priset delas ut för tredje året i rad. I år finns tre kategorier att nominera bloggar till, nämligen

Årets bokblogg

Årets nischade bokblogg

Årets bokrecension


Nominera kan alla göra fram till den 31:a oktober. Sedan kommer en jury att välja ut tre kandidater i varje kategori. Dessa blir sedan föremål för allmän omröstning från den 11:e november. Den 26:e november avslutas tävlingen och vinnarna kommer att hyllas i Stockholm den 3:e december.

Fördel eböcker

Ännu en gång är det bara att konstatera - det finns så många fördelar med eböcker! Här är en:


Brombergs Bokförlag skickade ut den här tweeten tidigare idag. Uppenbarligen har pappersversionen av Richard Fords populära bok tagit slut. Men eböcker - de kan inte ta slut! ;-)

Hatties liv

Brombergs blogg kan man nu ta del av vad vi "bokcirklare" hittills tycker och tänker kring den bok vi läser. Vi samtalar varje måndag i Google Docs utifrån ett givet antal kapitel och vårt bokprat sammanställs och publiceras därefter under veckans lopp.


Välkomna in på Brombergsbloggen och läs mer. Där finns även en lista på de tio av oss bokcirklande läsare, som skriver egna bloggar.

Den som blir riktigt sugen på att läsa Ayana Mathis bok Hatties liv själv, kan ta del av en särskild bokcirkelrabatt just nu. Enda nackdelen med det erbjudandet är att det gäller en pappersbok - Hatties liv som ebok finns inte utgiven än. ;-)

torsdag 17 oktober 2013

Jag föll för en söt frestelse ...

... nämligen den allra sötaste lilla läsplattan jag sett - en Kobo Mini!Kobo Mini fungerar precis lika väl som min stora Kobo Aura HD. Skärmen är av e-inktyp och upplösningen mycket god. Den har lika många inställningsmöjligheter vad gäller texten som stora HD'n. Användargränssnittet är tydligt och väldigt enkelt att använda. Detta verkar vara signum som är gemensamma för alla Kobos läsplattor. Det enda lilla Mini saknar är frontlight.


Jag trivs mycket bra med min lilla Kobo Mini. Den kommer att få bli min praktiska lilla "reseläsplatta".

onsdag 16 oktober 2013

I Frankrike ...

... går man sin egen väg och har just stiftat en ny lag, som syftar till att skydda de inhemska boklådorna mot ohemul konkurrens från internet och internationella aktörer.

Redan 1981 infördes en lag, som skulle skydda de traditionella boklådorna mot att andra aktörer trängde sig in på bokmarknaden. Då var det fråga om till exempel dagligvaruhandelns försök att ta sig in och skaffa marknadsandelar som bokförsäljare.

Den nyaste lagen på området innebär ett förbud för nätbutiker att erbjuda gratis frakt av beställda böcker, om böckerna är alltför starkt prissänkta. De får inte ge rabatter större än högst fem procent av de fysiska boklådornas priser.


Det är Frankrikes kulturminister, Aurélie Filippetti, som verkat för att trygga framförallt de oberoende boklådornas framtid. I somras sa hon:
"Alla är trötta på Amazons taktik att dumpa priserna för att erövra en marknad - bara för att sedan höja priserna igen så fort de nått en monopolställning. Det ödelägger bokhandeln."
Kulturministern har sedan tidigare även presenterat ett räddningspaket på 78 miljoner kronor för de franska boklådorna. Syftet med detta är att ge bokhandlarna chansen att modernisera och inleda samt utveckla sin nätförsäljning.
"Detta är en enastående insats för böcker och läsning. Utan oberoende bokhandlare blir det färre förläggare och färre författare, och därmed färre valmöjligheter för läsaren och mindre sociala nätverk i städerna."
Så kommenterade den franska kulturministern sitt räddningspaket. Jag är nyfiken på vad vår svenska kulturminister anser om den franska kollegans lagstiftning och räddningspaket samt inte minst vad hon skulle kunna tänka sig att göra för böckernas framtid i Sverige. För några år sedan var ju tongångarna väldigt tuffa mot svenska boklådor, då bokhandelsstödet drogs in. Dessutom fick man intryck av att vår egen kulturminister snarare tycker det är bra att böcker säljs överallt, av vem som helst.

Själv är jag mycket tveksam till dumpningar av priser, eftersom jag befarar att det går ut över kvaliteten på böckerna, oavsett om man vill köpa eller låna böcker i pappersform eller i ePub-format. Jag skrev om detta i Svensk Bokhandel. Dessutom tror jag att vi riskerar att få en sorts utarmning om riktiga boklådor i Sverige inte klarar att överleva. De erbjuder en bokrelaterad service, som inte bara går ut på själva säljandet av böcker. Inte kommer macken eller livsmedelshallen att anordna författarbesök eller bokcirklar, så som bokhandlarna. Visst kan man interagera kring en bok på internet i alla de sociala media som finns, men detta kan trots allt inte ersätta det spännande i att få träffa en livs levande författare. Eller vad sägs om att försöka leta upp en stressad expedit i livsmedelsaffären och försöka få ett boktips eller höra vilken bok som senast getts ut av en viss författare?

Nej, tacka vet jag en riktig bokhandel. Jag hoppas verkligen att svenska boklådor får rimliga möjligheter att fortleva. Kan SAS få stora summor för att trygga sin överlevnad, borde det vara lika självklart att böckerna skyddas på samma sätt. Läsning av en bok är trots allt en inre resa - ofta en mycket betydelsefull sådan.

tisdag 15 oktober 2013

Hatties liv

Bokcirkeln för Hatties liv är i full gång nu. Vi, som är med i cirkeln, kommunicerar med hjälp av Google Docs. Detta media för kommunikation är nytt för mig, så bara det är en kul upplevelse att lära sig använda.


Hatties liv är både spännande och gripande att läsa. Hattie och hennes familj lever under fattiga omständigheter och de gripande scenerna är många. Boken är spännande på så vis att Hatties liv avslöjas bit för bit genom nedslag vid olika tillfällen under årens lopp. Dessa tidpunkter skildras ur olika familjemedlemmars ögon. Sammantaget blir de olika kapitlen ett sorts pussel för Hatties liv. Efter ett par kapitel tror man sig veta vissa saker om Hattie, men dessa kullkastas vid vidare läsning, då man får ytterligare pusselbitar till hur hennes liv såg ut. Mitt i skildringen av fattigdomen och sorgligheterna är detta ett spännande berättargrepp. Jag ser fram emot att läsa vidare och lära känna Hattie än mer.

måndag 14 oktober 2013

Torsten Ehrenmark

Jag har en del böcker, som jag önskar skulle komma ut som eböcker. Här kommer de första i raden av mina önske-eböcker.

När jag var tonåring tyckte jag väldigt mycket om att läsa Torsten Ehrenmarks fantastiskt roliga kåserier. Självklart skulle jag vilja se alla hans Årets Ehrenmark utgivna igen, som just eböcker.


Torsten Ehrenmark växte upp hos sina farföräldrar i Örebro. Han försörjde sig som journalist och sedermera som utrikeskorrespondent i flera länder. Han började skriva kåserier och blev en välkänd och årligen återkommande sommarpratare.*

Kåserierna handlade om allt möjligt som han upplevt såväl privat som i sin yrkesroll. Hans lågmälda och torra humor tilltalade mig mycket. Han skrev även sina memoarer i samma stil. Kåserierna kom ut i samlingar varje år under det gemensamma namnet Årets Ehrenmark. De hade illustrationer av Poul Ströyer.
Jag läste så mycket jag kom över under min tonårstid och samlade på mig de böcker jag kunde få tag i av hans kåserisamlingar. Dessa pappersböcker har jag fortfarande kvar. Affektionsvärdet är väldigt högt. Jag skulle tro att jag, trots flitigt läsande i tonåren, har många fina Ehrenmark-kåserier kvar att uppleva.

Jag minns tydligt när budet om Torstens död kom 1985. Då liksom nu tycker jag att han dog alldeles för tidigt i sitt liv. Han blev bara 65 år gammal.

*Mer information om Torsten Ehrenmark och hans utgivning finns här.

söndag 13 oktober 2013

Denis Mukwege

Veckans smakebit kommer från den bok jag nyligen avslutade, Denis Mukwege - en levnadsberättelse. Jag skrev ett inlägg om den igår och det hittar du här, om du vill läsa mer om denna viktiga bok.


Citatet kommer från slutet av boken, där Denis avrundar genom att bland annat säga så här:
"Det är egentligen ett fantastiskt land jag lever i - oerhört stort och rikt. Det skulle kunna vara Afrikas kornbod - kontinentens nav. Vi har så mycket bördig jord och så mycket vatten att i princip varenda by i landet skulle kunna ha ett eget litet kraftverk och vara självförsörjande och producera för andra. Vi skulle med några ganska enkla grepp och politisk vilja kunna skapa ett stort välstånd - med sjukvård, skola och annan samhällsservice och samtidigt glädja oss åt det Afrika som vi älskar.
Och Bukavu skulle kunna vara en stad som lockade turister från hela världen, som skulle kunna njuta av den underbara naturen och Kivusjöns fantastiska ljus.
Men vi lever i motsatsen. Vi är ett av världens fattigaste länder med den högsta mödradödligheten i världen. Vi har marken full av mineraler - men det är som en bank med öppna dörrar. Vem som helst kan komma in och roffa åt sig av rikedomarna.
Kvinnorna bär landet på sina krumma ryggar men är föraktade och förskjutna. Deras rättigheter är minimala i ett rättssystem som bara i bästa fall fungerar hjälpligt.
Min vision är att lyfta kvinnan - därför att det är att också lyfta Kongo. Vi har flera verksamheter kopplade till sjukhuset, som syftar till att ge kvinnan redskap för sin egen försörjning, men också för att stärka hennes självförtroende och göra henne medveten om sina rättigheter. Jag har lärt mig genom åren - inte minst här på Panzisjukhuset - att våra kvinnor inte är så tysta och försynta som de först kan verka. De kan tala och kan göra det väl - bara de får chansen och den kan vi inte försumma att ge dem. Det är hos kvinnorna som framtiden finns."
(citerat från sidan 153-154 i Denis Mukwege - en levnadsberättelse)

Jag tycker det är mycket viktigt att så många som möjligt läser denna bok. Vill du veta mer om Panzisjukhuset och doktor Mukwege? Läs här, på deras egen hemsida.

*

Fler intressanta smakebitar finner du på Maris blogg.

lördag 12 oktober 2013

Nobels fredspris ...

... tilldelades inte Denis Mukwege - kvinnornas egen doktor i östra Kongo. Jag tycker absolut att Denis borde få detta pris. Och jag tycker absolut att alla borde läsa boken om denne beundransvärde man.


Denis Mukwege - en levnadsberättelse är skriven av Berthil Åkerlund, som är journalist och författare och har gjort åtskilliga reportageresor till Afrika och skrivit böcker om kontinenten. Berthil låter Denis tala. Boken är formulerad i jag-form, som om Denis själv skrivit.

Detta är en mycket lättläst bok, om man tänker på själva läsningen utan att blanda in känslor. Däremot är boken full av händelser och beskrivningar, som gör att man får perspektiv på sitt eget liv i ett tryggt land som Sverige. Läsaren får ta del av Denis barndom, uppväxt och studier. Detta varvas med berättelser från hans yrkesverksamma tid. Alla händelser serveras genom nedslag på olika ställen i Denis liv, men ändå tydligt uppdelat.

Det står tydligt och klart för mig att Kongo verkligen inte är ett lätt land att leva i. Ända sedan landet blev självständigt 1960 har det plågats av en maktlysten, girig diktator och uppror, flera krig och andra konflikter. Även senare tiders makthavare i landet tycks inte vara stabila nog att se till det bästa för dess invånare. Lägg därtill att Kongo har oerhört rika naturtillgångar, vilket lett till att utomstående intressenter gärna lägger sig i och vill roffa åt sig av rikedomen för egen vinnings skull.

Dessa händelser i landets utveckling har naturligtvis påverkat Denis. Han har flera gånger under barndom, ungdom och i vuxen ålder på nära håll upplevt konflikternas fasor. Trots detta, eller kanske tack vare dessa upplevelser, bestämde han sig redan som åttaåring för att bli doktor. Detta kall har sedan varit hans starka ledstjärna.

Just detta, att Denis så tydligt vetat och fortfarande vet, vad han vill och vem han vill hjälpa, är klart imponerande. Det är inte lätt att tillägna sig högre studier i en värld där CSN saknas, utan man måste sträva efter att få stipendier och/eller arbeta under studietiden för att nå sina mål. Denis genomgick en flerårig specialistutbildning i Frankrike. Under denna tid arbetade han parallellt med studierna för att försörja sig och sin familj. Efter avklarade studier ville hans franska arbetsgivare behålla honom i landet. Denis hade nämligen skaffat sig gott rykte som mycket duktig och dessutom skicklig på att bemöta varje patient personligt. Han erbjöds därför mycket hög lön och andra fördelar för att stanna i Frankrike. Denis tackade nej till detta. Redan före specialistutbildningen visste han att det var kvinnorna i östra Kongo han ville hjälpa, eftersom ingen alls brydde sig om dem. Han valde således bort en trygg tillvaro i ett land där hans barn kunnat växa upp och studera i säkerhet. Han valde bort fördelarna för sig själv och sin familj för att kunna fortsätta förverkliga sitt kall - att bygga upp en högkvalitativ kvinno- och mödravård i sitt eget land. Jag blir stum av beundran när jag läser detta.

Denis får så småningom chansen att vara med om att starta och bygga upp verksamheten vid Panzisjukhuset. Här fortsätter han att ge kvinnorna den goda omvårdnad de så väl behöver, inte minst under havandeskap och förlossning. Men sedermera börjar det komma kvinnor till hans klinik som bär de mest ohyggliga skador efter sexuellt våld. Det är inte bara en eller några få, utan de strömmar dit i tusental. Då blir Denis dessa kvinnors röst utåt. I en värld, där kvinnan anses som mycket lågt stående, tar han ansvar och försöker göra omgivningen och sitt eget land uppmärksamma på vad som händer. Dessvärre verkar det inte vara någon som bryr sig. Denis ger dock inte upp utan höjer då sin röst och börjar tala om för hela världen vad som pågår i östra Kongo.

Numera arbetar Denis på Panzisjukhuset under ständig bevakning av livvakt. Han lever nämligen under mordhot och har varit nära att bli dödad för sitt engagemang. Han och hans fru bor på sjukhusområdet, även det för säkerhetens skull. Denis har vunnit världens stöd och engagemang, men i det egna landet finns människor som ser honom som ett hot och som tycker att han svartmålar Kongo. Det skulle inte förvåna om dessa hotelser mot Denis har sin grund bland människor som vill fortsätta att bedriva rovdrift på Kongos naturtillgångar.

Kort och gott: Detta är en bok du måste läsa!

Brinnande livet

Nobelpristagaren Alice Munros senaste novellsamling, Brinnande livet, finns som ebok. Jag har den på min att-läsa-lista. Fördelen att vilja ha den som ebok är (bland annat) att den inte tar slut i butiken, så som populära pappersböcker riskerar att göra.


Nu är det bara att hoppas att Atlas Förlag inser att de bör ge ut de övriga böckerna av Alice som eböcker på svenska också!

Om man vill läsa andra nobelpristagare i ePubformat, så finns det flera ställen att söka hos. Liberead har gjort det riktigt enkelt för kunderna genom att tillhandahålla en egen avdelning för pristagarna. Hos Litteraturbanken finns en lång lista på äldre författare, men där får man själv leta och plocka fram de som är nobelpristagare. Hos vare sig Adlibris eller Bokus finns nobelpristagare i en egen avdelning. Man får helt enkelt söka på varje författare för sig och hoppas att de finns utgivna i ePubformat på svenska. Hos Bokon finns Brinnande livet samt flera engelska titlar av Alice Munro på förstasidan, men ingen särskild avdelning för andra nobelpristagare.

fredag 11 oktober 2013

Hatties liv

Jag är med i Brombergs Bokförlags bokcirkel om Hatties liv. Jag har alldeles nyss börjat läsa boken, som är skriven av Ayana Mathis, och har inte hunnit bilda mig någon inledande uppfattning ännu.


Hattie har, tillsammans med sin mor och sina två systrar, flytt från söderns Georgia till Philadelphia i hopp om en bättre tillvaro. Det är 1920-tal och afroamerikaner lever ett mycket hårt liv i södra USA. Hattie har blivit vittne till sin fars död - han blev nedskjuten av vita män i sin egen smedja. Det är efter denna händelse, som modern tar Hattie och hennes systrar med sig. I bokens början har det gått ett par år efter flykten. Hattie är mor till ett tvillingpar. De sju månader gamla barnen är svårt sjuka i lunginflammation. Under Hatties omvårdnad av barnen får läsaren tillbakablickar på hennes liv. Bit för bit får man klart för sig vad som hänt och vad Hattie upplevt. Detta verkar bli en gripande läsupplevelse.

Hatties liv har i skrivande stund bara kommit ut som inbunden pappersbok, ljudbok på cd samt mp3. E-boken lyser med sin frånvaro, vilket känns tråkigt för en inbiten ebokentusiast. Frågan är om den släpps i samband med att pocketupplagan kommer. Jag håller just nu på att läsa en pdf av boken. Bilden på omslaget visar den inbundna pappersboken och mina länkar går till densamma. 

torsdag 10 oktober 2013

Årets Folkliga Nobelpris 2013 ...

... har nu tillkännagivits. Inför ett massivt pressuppbåd steg Bokskorpionen fram och avslöjade att bland de tre nominerade kandidaterna


som från vänster är Ingrid Carlberg, J K Rowling och Lena Einhorn, har nu utvalts en värdig vinnare.

"För hennes engagerade sätt att berätta om en person, som betytt så oerhört mycket för så väldigt många människor, får Ingrid Carlberg årets Folkliga Nobelpris 2013. Hennes bok berör och upprör samt ger en så komplett bild som möjligt av den svenske hjälten Raoul Wallenberg."

Grattis, Ingrid Carlberg, till Bokskorpionens Folkliga Nobelpris 2013!

onsdag 9 oktober 2013

I morgon ...

... klockan 13.00 öppnar jag min lägenhetsdörr och presenterar vinnaren av Bokskorpionens Folkliga Nobelpris 2013 inför det massiva pressuppbådet, som säkerligen har fylkats i trapphuset, ivriga att få veta resultatet. Strax efter publiceras resultatet här på bloggen. Någon presskonferens blir det dock inte, eftersom jag måste kila iväg till jobbet.


Jag är alldeles övertygad om att de tre kandidaterna går som på nålar nu, i väntan på avslöjandet. ;-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...