torsdag 12 september 2013

Tematrio Tegelstenar

Precis när jag skulle åka på semester dök Lyrans spännande tematrio om tegelstenar upp. Då hann jag inte fundera på lämpliga titlar och skriva något inlägg om det, men nu kommer mina minnesvärda tegelstenar här.

Nummer ett ...

... är alldeles självklart Ingrid Carlbergs biografi "Det står ett rum här och väntar på dig ...", som beskriver Raoul Wallenbergs liv.


Ingrid har gjort ett fantastiskt researcharbete, vilket märks tydligt. Boken är otroligt välskriven, och trots att den är en tegelsten på 15Mb eller 769 sidor (om man föredrar den mängdangivelsen) blir den inte på något vis tråkig. Det var mycket lärorikt att få läsa mer om denna vår hjälte och den insats han gjorde under andra världskriget. En varning dock; det kändes väldigt sorgligt att läsa den. Särskilt ju längre in i boken jag kom, fylldes jag alltmer av sorg och vemod. Redan på förhand vet man som läsare hur boken "slutar", om man säger så, och här har man ju fått lära känna människan bakom hjälteglorian riktigt grundligt.

Nummer två ...

... är biografin om Steve Jobs. Den är skriven av Walter Isaacson och heter helt enkelt Steve Jobs - en biografi. Thomas Engström och Roland Poirier Martinsson är de två översättarna bakom den svenska utgåvan.


Som Apple-fantast är denna bok ett måste; mycket intressant att få lära känna en av de två stora Applegrundarna. Boken omfattar 3,3 Mb eller 665 sidor. Läs mer här.

Nummer tre ...

... måste ju bli Harry Potter och Fenixorden. Denna går nu att köpa som ebok på svenska från Pottermore. Lena Fries-Gedin har översatt J K Rowlings bok till svenska.


Denna del i serien om Harry Potter är den mest omfattande och innehåller 1008 sidor spännande läsning, vilket motsvaras av 1,5 Mb. Harry Potter behöver nog knappast någon närmare presentation, gissar jag. ;-)

Vid läsning av eböcker lägger man märke till att bokens omfattning oftast anges i megabyte (Mb) eller kilobyte (kb). Som synes i min redogörelse här ovan, kan man konstatera att en bok som innehåller många fotografier, vilket biografier ofta gör, omfattar väldigt många Mb. Boken om Harry Potter består däremot av text, vilket genererar ett färre antal Mb. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...