onsdag 18 september 2013

Moms på eböcker

Momsen på eböckerna kan man fundera på. Detta format för bokutgivning momssätts inte som böcker gjorda av papper.

När man köper en pappersbok, betalar man numera den lägsta momssatsen vi har i Sverige, nämligen 6 procent. För drygt tio år sedan hade vi i Sverige 25 procent, en av de högsta i Europa, på böcker. Som tur var, var det några som kom på tanken att bokförsäljningen kunde öka om momsen sänktes. Och säljs fler böcker kan man anta att dessa läses, vilket alltså skulle främja läsandet hos befolkningen.

Numera ges böcker ut i flera olika format; pappersböcker, eböcker och ljudböcker. Pappersböcker och ljudböcker på cd-skiva har den lägsta momsen på 6 procent. Eböcker och nedladdningsbara ljudböcker är belagda med 25 procents moms. Detta trots att det är exakt samma innehåll i produkterna.

Väljer man att köpa boken som ebok (eller som nedladdningsbar ljudbok), räknas denna plötsligt som en "tjänst" och därmed blir momsen den högsta, 25 procent. Nu pågår arbete för att sänka momsen även på dessa bokprodukter. Men arbetet tycks gå trögt. Vi i Sverige kan inte göra som vi själva vill i frågan, utan det måste "manglas" i den stora beslutskvarnen EU också.
Under tiden verkar det som att olika aktörer funderar på andra sätt att lösa frågan. De som säljer eböcker vill ju givetvis att vi kunder ska köpa så mycket som möjligt. Och som eboksläsare vill jag naturligtvis betala samma moms som övriga bokköpare gör. (Särskilt som jag emellanåt inte ens får omslagsbild till min ebok, men det är en helt annan fråga, som jag skrivit om här.)

En av jättarna bland nätbokhandlarna, Adlibris, umgås tydligen med planer på att flytta sin eboksavdelning till Luxemburg. Detta skulle göra det möjligt att sänka momsen på dessa böcker till 3 procent, det vill säga Luxemburgs nivå på produkten. Läs mer om detta här. Frågan är hur det går för de mindre aktörerna på marknaden, de som inte har resurserna att flytta utomlands. Drottninggatans Bokhandel är en av dem som funderar på vad dessa frågor kan få för effekt för de mindre ebokhandlarna.

Bara för att göra det hela ännu snårigare, så verkar det som att EU vill införa nya direktiv från och med januari 2015. Enligt denna skribent skall då försäljare lägga på moms efter var köparen är bosatt. Adlibris satsning på att flytta eboksavdelningen till Luxemburg skulle i så fall vara i onödan. Med alla dessa faktorer i åtanke, är det inte undra på skribentens val av rubrik i detta inlägg, trots att det är ett år gammalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...