fredag 6 september 2013

Lustmordet : en Hop-Çiki-Yaya-Deckare

Genom min lokala bokhandlare fick jag tipset om en deckare som jag kanske aldrig funnit utan hjälp, nämligen Lustmordet, skriven av Mehmet Murat Somer och översatt till svenska av Martin Palm. Det är den första i en serie, som kallas Hop-Çiki-Yaya-Deckare. Mehmet skrev Lustmordet först, men av någon anledning var det hans andra bok, Profetmorden, som publicerades först. Det låter rörigt, men jag har valt att läsa i den ordning som författaren skrev sina manus.


Miljön, i vilken berättelsen utspelar sig, är verkligen en som jag aldrig läst något om tidigare; transvestitvärlden i Istanbul. Huvudpersonen, vars namn man inte får veta, är nattklubbsägare och tillika datorkonsult. På dagarna agerar han för det mesta som man, medan han svidar om och blir en riktig skönhetsdrottning på nätterna då han basar över sin nattklubb för transvestiter. Då en av "flickorna" på klubben råkar i trubbel och faktiskt till och med blir mördad, ser vår hjälte/hjältinna det som sin plikt att forska i saken. Farliga bilder och brev från den mördades relation med en numera betydelsefull man spelar en viktig roll i sammanhanget. Jakten på dessa dokument går igång och givetvis är det många som är intresserade av dem.

Jag gillade boken och kommer vid tillfälle att läsa fler i denna för mig annorlunda serie. Även om man kanske inte ska se detta som en upplysningsbok, så tycker jag ändå att den gav en viss inblick i hur det kan vara att vara en transperson i Turkiet. Mehmet har velat göra något positivt genom sin skildring av transorna, jämfört med den klichéartade bilden som han så ofta tycker florerar i film och böcker.

En nackdel med denna ebok är att man inte får den omslagsbild, som visas i nätbokhandeln, då man köper den. I stället får man ett trist, neutralt omslag. Att det är så får man inte veta något om, utan det blir som att köpa grisen i säcken, vilket jag beskrivit i ett tidigare inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...