söndag 29 september 2013

New Delhi - Borås

Idag vill jag gärna tipsa om boken New Delhi - Borås: den osannolika berättelsen om indiern som cyklade till Sverige för kärlekens skull.


Boken är skriven av Per J Andersson, journalist och Indienkännare bland flera epitet. Han berättar om Pradyumna Kumar, också kallad Pikej, som är en mycket fattig indier, född bland de "oberörbara". Redan vid sin födelse får han en profetia:
"Du ska gifta dig med en flicka som inte kommer från byn, inte från distriktet, inte ens från vårt land, hon ska vara musikalisk, äga djungel och vara född i oxens tecken."
Detta låter mycket osannolikt i både Pikejs och hans anhörigas öron, men Pikej bär profetian med sig i sitt minne. Han växer upp och strävar på med att försörja sig. Svårigheter omväxlar med framgång och läsaren får ta del av såväl umbäranden som glädjeämnen.

En dag, när Pikej står och målar porträtt, får han kontakt med Lotta, en svenska, som är i Indien som turist. När de lär känna varandra och ljuv musik uppstår, inser Pikej att den gamla profetian håller på att gå i uppfyllelse. Men Lotta reser så småningom hem igen och hur ska Pikej nu göra för att återse sin kärlek? Pengar till biljett har han inte. Men skam den som ger sig. Pengar till en gammal skraltig damcykel har han och med hjälp av den inleder han sitt stora äventyr - att cykla hela vägen till Borås, där Lotta bor. Kommer han att lyckas?

Per beskriver väldigt väl alla Pikejs öden och äventyr. Det är mycket intressant och berörande att få ta del av detta levnadsöde. När det gäller beskrivningar av levnadsförhållanden känns Pers beskrivningar äkta och riktiga. Men när det kommer till att berätta om kärleken mellan Pikej och Lotta lyckas han inte lika väl. Här känns berättandet lite ytligare och inte lika känslosamt. Det bör trots allt varit starka känslor som drivit Pikej att cykla hela vägen till Borås. På det hela taget är detta ändå en väldigt läsvärd bok, som jag varmt kan rekommendera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...