tisdag 24 september 2013

Kattens bord ...

... är skriven av Michael Ondaatje och översatt till svenska av Nille Lindgren. Han har skrivit flera andra böcker, bland annat Den engelske patienten, som kom på svenska 1993 och som också blivit filmatiserad.


Den engelske patienten minns jag som mycket sorglig. Kattens bord är däremot en skildring av elvaårige Michaels äventyr då han på egen hand ska resa med båt från Ceylon till Storbritannien i början av 1950-talet - en resa som tar tre veckor i anspråk med oceanångaren Oronsay. Alldeles ensam är han förstås inte, eftersom fartyget är fullt av andra resenärer. Hans äldre kusin håller dessutom ett litet öga på honom, trots att de reser i olika klasser. 

Michael blir omgående vän två andra pojkar i samma ålder. De tre och några vuxna har blivit placerade vid Kattens bord i fartygets matsal. Detta bord är det som står allra längst ifrån kaptenens bord och därmed det bord som de som står lågt i rang får sitta vid. 

De tre pojkarna ägnar dagarna åt att utforska fartyget ordentligt under dygnets alla timmar. De avlyssnar samtal som de vuxna i olika samhällsklasser för - samtal som de inte alltid begriper så mycket av. De får så småningom klart för sig att ombord finns, förutom mer eller mindre ovanliga människor, även en fånge som vaktas mycket noga. Vem är denne fånge egentligen? Och vad har han för samröre med vissa av de andra passagerarna? Det här blir en gåta, som pojkarna gärna vill lösa, men på köpet får de se och uppleva mer än vad de kanske velat.

Berättelsen består av den elvaårige Michaels iakttagelser blandat med den vuxne Michaels reflektioner både på resans händelser och på saker som inträffat längre fram i hans liv. Pö om pö får läsaren en allt tydligare bild av denne Michael.

Det är lätt hänt att tro att detta är en självbiografisk berättelse, men så är inte fallet. Författaren har visserligen gjort samma båtresa som sin namne i boken, men där slutar likheterna. Detta är en trevlig liten bok. Den lämnar inte samma djupa avtryck som den Engelske patienten, men är väl värd att läsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...