fredag 27 september 2013

Ebokmässan

Jag har inte planerat att besöka Bokmässan i Göteborg i år. Däremot följer jag den på avstånd, bland annat genom Twitter.

Det är naturligtvis väldigt många mässbesökare som twittrar om allehanda upplevelser på mässan. Men ett konto som jag med stort intresse följer är Elibs. De bloggar dessutom flitigt. Elib är en av de aktörer på marknaden, som framställer och distribuerar eböcker åt förlag.

Jag får intrycket av att det är i år den omtalade och efterlängtade "eboksboomen" kommit. Eböckerna tycks ha fått större utrymme och intresse på årets mässa. Siffrorna pekar uppåt för eboksläsning. Det känns riktigt glädjande! För om det är så att förlagen vågar satsa fullt ut även på detta format, så är jag övertygad om att vi har en positivt uppåtgående spiral för eböckerna. Och det gagnar oss som läser dessa böcker.


Varför skulle författare, förlag och bokhandlare inte satsa på eböcker? Med eböcker slipper man dyrbar lagerhållning. Man kan alltid tillhandahålla alla utgivna titlar. En del av oss som läser böcker är snabba att läsa nyutgivna titlar, medan många av oss är mer "saktfärdiga" av olika skäl. Tack vare det digitala formatet kan jag köpa en bok som gavs ut för ett, par tre år sedan (eller ännu längre tillbaka i tiden). Pappersvarianten av denna skulle redan ha returnerats och förmodligen hamnat i papperskvarnen. (Vilket för övrigt är ett enormt resursslöseri.)

Tänk om framtida bokmässor blir alltmer präglade av den digitala boken. I stället för enorma staplar pappersböcker, och den tunga hanteringen av dessa, skulle mängder av nedladdningsstationer finnas. Mässpubliken kunde vandra runt och prata med författare, skaffa sig boktips och köpa böcker precis som nu. Men "problemet" med tunga bokväskor av olika slag skulle vara ett minne blott. De nyutgivna och nyinköpta titlarna väger ju inte mer än den läsplatta eller surfplatta man valt att ladda ner böckerna till.

Eböckerna kanske till och med kunde få en alldeles egen mässa. Ebokmässan i Göteborg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...