tisdag 3 september 2013

Eböcker som "pocket" ...

... erbjuds man nu på Dito. Dessa ska kosta mellan 1 och 59 kronor, till skillnad från "vanliga" eböcker, som kan kosta över 150 kronor.

Det låter ju billigt och bra, men jag kunde ändå inte låta bli att fundera över om man missar något när man betalar det låga priset för en epocket. Får man omslagsbild? Får man en bok med sämre genomförd redigering? Gör man epocket med OCR-scanning utan vidare bearbetning? För vad är det som gör att Dito kan erbjuda en mängd populära titlar till ett så lågt pris, när ebokens pris legat högt så länge?

Jag blev nyfiken på detta fenomen och började undersöka hur det ligger till hos andra som säljer eböcker. Det finns ju både stora och små aktörer på ebokmarknaden.

Jag valde titeln En kvinnas hjärta av Agneta Sjödin och surfade runt och jämförde. Dito (och därmed alltså Bokus) säljer denna bok för 59 kronor. Adlibris tar 60 kronor. Dessa två är stora nätbokhandlar. Frågan är hur en mindre nätboklåda prissätter sina eböcker? Finns det någon skillnad här? Liberead är en mindre nätbokhandel och där hittade jag Agnetas bok för 59 kronor.

Jag fortsatte att surfa runt och undersöka fler titlar med ungefärligen samma resultat. Någon titel låg på exakt samma pris hos alla, medan någon annan titel skiljde några enstaka kronor i pris.

Varför är dessa populära titlar så mycket billigare nu, jämfört med tidigare? Det är helt enkelt så att en del förlag (och fler tycks följa med i denna trend) håller ett högre pris på eboken så länge som endast en inbunden version av pappersboken finns utgiven. Så fort pocketutgåvan kommer ut sänks priset på eboken. Detta är mycket positivt, och jag hoppas att alla förlag anammar konceptet.

Vad kan man dra för slutsats av allt detta? Jo, att Dito marknadsför epocket som om det vore ett helt nytt fenomen, när det i själva verket är samma eböcker som tidigare, men nu till ett lägre pris. Detta lägre pris kan vi tacka förlagen för. Vill du med andra ord köpa En kvinnas hjärta eller någon annan titel till ett bra pris, så behöver du inte alls vända dig till just Dito. Du kan välja vilken nätbokhandel du vill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...