söndag 22 september 2013

Dimma över Darjeeling

Denna söndag är lästipset Mikael Bergstrands senaste bok, Dimma över Darjeeling. Det är en fortsättning på hans tidigare bok, Delhis vackraste händer, som jag skrev om här.


När boken börjar är huvudpersonen Göran tillbaka i sin hemstad Malmö efter sin första resa i Indien, den resa som snarare ledde till att han bosatte sig i Indien för en period. Göran behöver komma över sin olyckliga indiska kärlek och komma tillrätta med sitt liv som medelålders man. Det är inte helt lätt att känna sig förbigången av yngre förmågor på arbetsplatsen. Han går därför något motvilligt i terapisamtal på förslag från dottern. Eftersom Göran har isolerat sig från vännerna föreslår terapeuten att han ska försöka återuppta kontakten med dessa.

När Göran deltar i en av vännernas träffar på Bullen*, deras stamställe i Malmö, introduceras en ny kamrat i gänget. Det visar sig att Göran och den nye har mycket gemensamt. De håller på samma lag och tycker och tänker samma om många saker. Göran blommar upp och går på match och börjar trivas med livet. En dag kommer han på att hans nya vän är homosexuell. Livrädd flyr Göran från vänskapen och hittar på vita lögner för att undvika vidare kontakt. Han är fullt övertygad om att vännen skulle vilja ha en kärleksrelation med honom. Att han skulle ha homofobi, som dottern hävdar, förnekar han dock. Men en tidigarelagd resa till Indien, i syfte att hjälpa indiske vännen Yogi med hans bröllopsbestyr, blir ett sätt för Göran att smita från den prekära situationen i Malmö.

Väl i Indien leder omständigheterna till att dessa bröllopsbestyr tar en helt oväntad vändning. Yogi har fått en teplantage i Darjeeling på halsen. Men den visar sig vara mycket vanskött och skulle kräva enorma insatser för att fungera som odling igen. Yogi tror sig plötsligt stå utan både sin egen familjs stöd samt blivande brud och söker sig till ett syndens näste där han råkar mycket illa ut. Frågan är om Göran vill och kan rädda honom. Hur det går tänker jag inte avslöja här.

Det var väldigt roligt att få "möta" Göran och Yogi igen. Jag har sett fram emot denna bok ända sedan jag läste den första och jag blev verkligen inte besviken. De båda vännerna råkar ut för äventyrligheter och deras vänskap sätts på prov. Yogi, vars positiva syn på livet och vars livsvisdom var till gagn för både Göran och läsaren i förra boken, sätts även den på prov i denna bok. Det är mycket deprimerande för Yogi att mista både blivande fru och sin mors gunst. Man förstår hur krävande det är för honom att försöka hitta tillbaka till sitt vanliga glada jag igen.

Blir Yogi gift? Kan Yogis mor, kvinnan med den kärva utstrålningen, förlåta Yogi? Var den nye vännen verkligen ute efter att ragga upp Göran? Bara den som läser boken får svaren - och läsa den tycker jag absolut att du ska göra!

*Bullen finns i verkligheten. Kolla länken! Jag har varit där vid några tillfällen och förstår att Göran och hans vänner gärna går dit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...