Jag skriver emellanåt att det finns stora "jättar" bland de svenska försäljarna av eböcker. Dessa är förmodligen redan väl kända, eftersom de sedan tidigare har försäljning av pappersböcker på nätet. De har dessutom en, förmodar jag, mycket stor budget för marknadsföring.
Det finns en del "vanliga" fysiska boklådor, som insett vitsen med att sälja eböcker för att bredda utbudet och tillgodose kundernas behov. De har via sin hemsida lanserat sin satsning och länkat till sin försäljningskanal. Om man som kund vill göra sina ebokinköp från någon av dessa, till exempel för att vara lojal mot sin lokala bokhandlare, är det viktigt att gå in på nätet genom just den aktuella bokhandlarens hemsida. Jag har skrivit mer om detta
här och
här.
Det börjar också komma små aktörer som enbart bedriver internetbaserad försäljning av eböcker. En av dessa är
Bokii. De är såvitt jag förstår alldeles nya på marknaden. En annan av dessa försäljare är
Liberead, som varit igång sedan ett litet tag.
Vid ett första påseende av alla dessa stora och små aktörer kan man tänka att det är samma boktitlar som de erbjuder till försäljning. Priserna är också i stort sett desamma. Jag har gjort
en liten jämförelse och
Drottninggatans Bokhandel gjorde en. Emellanåt händer det att någon av "jättarna" kör en mer dramatisk prissänkning på enstaka titlar, i syfte att locka till sig kunder.
Om nu alla erbjuder samma produkter till likvärdiga priser, spelar det då någon roll att aktörerna blir fler? Det kanske tvärtom bara är bra att den gigantiska, utländska "jätten" Amazon "hotar" att ta sig in på den svenska eboksmarknaden? Vad som händer om Amazon verkligen genomför några sådana planer, är svårt att veta nu. Kan de dumpa priserna till så låga nivåer som på en amerikanska marknaden? Det finns de som befarar att om något sådant händer, så står sig de svenska eboksförsäljarna slätt. Men skulle det spela någon roll för konsumenten? Billigt är väl alltid bra. Eller? Jag har funderat på det, och en del av dessa tankar skrev jag ner i mitt debattinlägg hos
Svensk Bokhandel. Det handlar, som jag ser det, bland annat om vad författarna får för ersättning vid ett prisdumpningsförfarande och i sin tur vad jag som läsare får för kvalitet på de böcker jag köper.
Jag tror på mångfalden och att det är bra för oss kunder att vi har många olika aktörer att välja bland. Risken finns dock att det blir svårt att välja. Som kund kan man väga in olika aspekter på vart man vill vända sig för sina inköp. Är det lätt att genomföra sitt köp? Vad får jag för hjälp om något går snett? Finns det försäljning av relaterade produkter, till exempel läsplattor, hos den aktuelle försäljaren? Vill jag visa lojalitet mot en lokal bokhandlare? Vill jag få hjälp med läsplatta och eboksinköp av en livs levande försäljare?
Vanans makt är stor. Det är lätt hänt att alltid "slinka in" på någon stor jättes hemsida för att shoppa eböcker. Men det kan vara bra att kolla läget även hos de mindre aktörerna. Det kanske är så att man kan få det lilla extra hos dem. Och på samma gång bidrar man till att bevara mångfalden.