måndag 30 september 2013

Storytel börjar med eböcker

En spännande nyhet, som jag snappat upp hos dels My News Desk och dels IT24, handlar om att Storytel ska börja tillhandahålla eböcker. Detta låter kanske inte så spännande i sig, eftersom nya eboksförsäljare dyker upp på marknaden lite då och då. Det nya är däremot synkningsmöjligheten mellan ebok och ljudbok, som hittills inte funnits på den svenska marknaden.

Storytel har hittills fokuserat på att erbjuda ljudböcker i form av två olika abonnemang. Deras nya abonnemang Storytel Premium kommer att innehålla både ljudböcker och eböcker. I skrivande stund finns dock ingen information om detta på Storytels egen sida.


Enligt de båda nyhetssidorna här ovan, ska man kunna variera eboksläsning med läsning av ljudbok. Tjänsten Storytel tillhandahåller skall helt enkelt synka var du befinner dig i din bok, och därmed ge dig möjlighet att läsa vidare oavsett om du vill lyssna eller läsa i din platta. Detta låter väldigt smart och praktiskt! Själv lyssnar jag gärna på ljudböcker och har hittills alltid haft två olika titlar igång parallellt, en i läsplattan och en i iPhonen, eftersom denna synkningsmöjlighet saknats.

Jag antar dock att läsning av ebok via Storytel kräver att jag läser i en surfplatta, med hjälp av en app som Storytel tillhandahåller. Detta faktum är i så fall ett minus för de som, liksom jag, föredrar att läsa i en läsplatta av e-inktyp. Att kunna läsa eboken offline känns som en grundläggande självklarhet, som jag utgår ifrån kommer att finnas. Det blir spännande att se hur Storytel kommer att lösa dessa och andra tekniska saker och hur deras nya abonnemang kommer att fungera.

Just nu är det bara Storytel, som planerar att tillhandahålla denna tjänst i Sverige såvitt jag vet. Men jag skulle uppskatta om fler aktörer följer efter och det skulle inte förvåna mig om de gör det.

söndag 29 september 2013

Långa titlar

Idag har jag recenserat en bok med en väldigt lång titel. Det har sina sidor med så långa titlar. De kan fungera som en intresseväckare och leda till att man faktiskt läser boken. Men det kan också vara svårt att komma ihåg en så lång titel när man ska söka efter eller fråga efter boken.

När det gäller dagens bok, den om indiern som blev kär och cyklade till sin älskade i Sverige, har jag funnit två varianter av undertitel och funderat på vilken av de långa titlarna som är den rätta.

Enligt de källor jag sökt i på internet, såsom Elib, Bokrondellen, Ebokhuset, Adlibris och Bokus anges titeln enligt följande:
New Delhi - Borås: den osannolika berättelsen om indiern som cyklade till Sverige för kärlekens skull
 Men om man studerar omslaget, ser man en undertitel med denna formulering:
New Delhi - Borås: den osannolika berättelsen om indiern som cyklade till kärleken i Sverige

Det kan tyckas vara en bagatellartad förändring, som inte spelar någon större roll för läsarens möjlighet att få tag i boken. (Det är snarare så att det räcker att skriva in sökorden "New Delhi - Borås" för att man ska få svar på sin sökning.) Men jag kan inte låta bli att fundera över var och hur denna förändring har kommit till från början. Är det ena en titel man utgått från som en "arbetstitel" på manuset och som sedan "blivit kvar"?

Om man går in på förlagets hemsida - boken är utgiven av Forum - ser man att boken presenteras under titeln "New Delhi - Borås" rätt och slätt. Är det denna korta titel, som är den "rätta"? Eftersom Forum ingår i Bonnierkoncernen, kan man finna boken även genom Bonniers hemsida. Där anges att boken har undertiteln "den osannolika berättelsen om indiern som cyklade till Sverige för kärlekens skull".

Det är inte säkert att jag får svar på detta, och det är som sagt en bagatell. Men om någon vet eller har en teori, lämna gärna en kommentar.

Så många bra boktips ...

... man får när man besöker alla de bloggar som delar med sig av "En smakebit på søndag"!


Besök bloggen Flukten fra virkeligheten och klicka på länkarna, som leder till boktips av många olika slag. Det finns såväl äldre titlar, som nyare. Det är verkligen spännande att botanisera bland dem.

En smakebit på søndag ...

... kommer den här veckan från boken jag rekommenderade i förra inlägget, boken med den superlånga titeln.

"Oppositionen mot Indira blev alltmer uppfinningsrik och kom på metoder för att lura censuren. I en annons på familjesidan i Times of India fick Pikej syn på en dödsannons där en anonym avsändare beklagade den tragiska bortgången av D. E. M. O'Cracy, som tydligen sörjdes av hans fru T. Ruth, hans son L. I. Bertie och döttrarna Faith, Hope och Justice."

Ur New Delhi - Borås: den osannolika berättelsen om indiern som cyklade till Sverige för kärlekens skull, sidan 118.

New Delhi - Borås

Idag vill jag gärna tipsa om boken New Delhi - Borås: den osannolika berättelsen om indiern som cyklade till Sverige för kärlekens skull.


Boken är skriven av Per J Andersson, journalist och Indienkännare bland flera epitet. Han berättar om Pradyumna Kumar, också kallad Pikej, som är en mycket fattig indier, född bland de "oberörbara". Redan vid sin födelse får han en profetia:
"Du ska gifta dig med en flicka som inte kommer från byn, inte från distriktet, inte ens från vårt land, hon ska vara musikalisk, äga djungel och vara född i oxens tecken."
Detta låter mycket osannolikt i både Pikejs och hans anhörigas öron, men Pikej bär profetian med sig i sitt minne. Han växer upp och strävar på med att försörja sig. Svårigheter omväxlar med framgång och läsaren får ta del av såväl umbäranden som glädjeämnen.

En dag, när Pikej står och målar porträtt, får han kontakt med Lotta, en svenska, som är i Indien som turist. När de lär känna varandra och ljuv musik uppstår, inser Pikej att den gamla profetian håller på att gå i uppfyllelse. Men Lotta reser så småningom hem igen och hur ska Pikej nu göra för att återse sin kärlek? Pengar till biljett har han inte. Men skam den som ger sig. Pengar till en gammal skraltig damcykel har han och med hjälp av den inleder han sitt stora äventyr - att cykla hela vägen till Borås, där Lotta bor. Kommer han att lyckas?

Per beskriver väldigt väl alla Pikejs öden och äventyr. Det är mycket intressant och berörande att få ta del av detta levnadsöde. När det gäller beskrivningar av levnadsförhållanden känns Pers beskrivningar äkta och riktiga. Men när det kommer till att berätta om kärleken mellan Pikej och Lotta lyckas han inte lika väl. Här känns berättandet lite ytligare och inte lika känslosamt. Det bör trots allt varit starka känslor som drivit Pikej att cykla hela vägen till Borås. På det hela taget är detta ändå en väldigt läsvärd bok, som jag varmt kan rekommendera.

fredag 27 september 2013

Nu är den kommen ...

... skriver Magnaten. Jag kan bara hålla med honom när han säger
"KÖP DEN, läs den och njut av en hisnande mycket rolig resa."
För den som föredrar eböcker, finns den här. Och vilken bok menar jag? Öppna länkarna och läs!

Ebokmässan

Jag har inte planerat att besöka Bokmässan i Göteborg i år. Däremot följer jag den på avstånd, bland annat genom Twitter.

Det är naturligtvis väldigt många mässbesökare som twittrar om allehanda upplevelser på mässan. Men ett konto som jag med stort intresse följer är Elibs. De bloggar dessutom flitigt. Elib är en av de aktörer på marknaden, som framställer och distribuerar eböcker åt förlag.

Jag får intrycket av att det är i år den omtalade och efterlängtade "eboksboomen" kommit. Eböckerna tycks ha fått större utrymme och intresse på årets mässa. Siffrorna pekar uppåt för eboksläsning. Det känns riktigt glädjande! För om det är så att förlagen vågar satsa fullt ut även på detta format, så är jag övertygad om att vi har en positivt uppåtgående spiral för eböckerna. Och det gagnar oss som läser dessa böcker.


Varför skulle författare, förlag och bokhandlare inte satsa på eböcker? Med eböcker slipper man dyrbar lagerhållning. Man kan alltid tillhandahålla alla utgivna titlar. En del av oss som läser böcker är snabba att läsa nyutgivna titlar, medan många av oss är mer "saktfärdiga" av olika skäl. Tack vare det digitala formatet kan jag köpa en bok som gavs ut för ett, par tre år sedan (eller ännu längre tillbaka i tiden). Pappersvarianten av denna skulle redan ha returnerats och förmodligen hamnat i papperskvarnen. (Vilket för övrigt är ett enormt resursslöseri.)

Tänk om framtida bokmässor blir alltmer präglade av den digitala boken. I stället för enorma staplar pappersböcker, och den tunga hanteringen av dessa, skulle mängder av nedladdningsstationer finnas. Mässpubliken kunde vandra runt och prata med författare, skaffa sig boktips och köpa böcker precis som nu. Men "problemet" med tunga bokväskor av olika slag skulle vara ett minne blott. De nyutgivna och nyinköpta titlarna väger ju inte mer än den läsplatta eller surfplatta man valt att ladda ner böckerna till.

Eböckerna kanske till och med kunde få en alldeles egen mässa. Ebokmässan i Göteborg!

tisdag 24 september 2013

Kattens bord ...

... är skriven av Michael Ondaatje och översatt till svenska av Nille Lindgren. Han har skrivit flera andra böcker, bland annat Den engelske patienten, som kom på svenska 1993 och som också blivit filmatiserad.


Den engelske patienten minns jag som mycket sorglig. Kattens bord är däremot en skildring av elvaårige Michaels äventyr då han på egen hand ska resa med båt från Ceylon till Storbritannien i början av 1950-talet - en resa som tar tre veckor i anspråk med oceanångaren Oronsay. Alldeles ensam är han förstås inte, eftersom fartyget är fullt av andra resenärer. Hans äldre kusin håller dessutom ett litet öga på honom, trots att de reser i olika klasser. 

Michael blir omgående vän två andra pojkar i samma ålder. De tre och några vuxna har blivit placerade vid Kattens bord i fartygets matsal. Detta bord är det som står allra längst ifrån kaptenens bord och därmed det bord som de som står lågt i rang får sitta vid. 

De tre pojkarna ägnar dagarna åt att utforska fartyget ordentligt under dygnets alla timmar. De avlyssnar samtal som de vuxna i olika samhällsklasser för - samtal som de inte alltid begriper så mycket av. De får så småningom klart för sig att ombord finns, förutom mer eller mindre ovanliga människor, även en fånge som vaktas mycket noga. Vem är denne fånge egentligen? Och vad har han för samröre med vissa av de andra passagerarna? Det här blir en gåta, som pojkarna gärna vill lösa, men på köpet får de se och uppleva mer än vad de kanske velat.

Berättelsen består av den elvaårige Michaels iakttagelser blandat med den vuxne Michaels reflektioner både på resans händelser och på saker som inträffat längre fram i hans liv. Pö om pö får läsaren en allt tydligare bild av denne Michael.

Det är lätt hänt att tro att detta är en självbiografisk berättelse, men så är inte fallet. Författaren har visserligen gjort samma båtresa som sin namne i boken, men där slutar likheterna. Detta är en trevlig liten bok. Den lämnar inte samma djupa avtryck som den Engelske patienten, men är väl värd att läsa.

måndag 23 september 2013

Magnaten ...

... vad 17 är det?

Jag roade mig med att läsa Mikael Bergstrands hemsida. Han är en av mina favoritförfattare och hans bok Delhis vackraste händer ska bli tv-serie. Detta är inget nytt, men jag ville naturligtvis veta mer. Det är Anagram som köpt rättigheterna och serien beräknas vara klar till 2015.

Under mitt googlande fick jag napp hos en, som det visade sig, alldeles underbar blogg. Jag kan verkligen rekommendera ett besök hos Magnaten. Det är Stigge, en pigg 82-åring, som skriver. Hans blogg är full av "glimten i ögat", men även en och annan känga åt politiker och andra. Inte minst bör man läsa hans inlägg under rubriken Dagens outfit.

Stigge omnämner den kommande tv-serien i detta inlägg. Och när du läser det, förstår du varför jag tycker att en rekommendation av hans blogg passar riktigt bra här.

söndag 22 september 2013

En smakebit på søndag

Även denna smakebit kommer från 44 Scotland Street. En av personerna i boken, Pat, ska gå till en träff på en bar. Hon ser till att komma dit före utsatt tid.


"She looked around the bar. It was a long, narrow room, decorated in the obligatory Danish minimalist style, which meant that there was no furniture. She had always thought that Danish minimalism should have been the cheapest style available, because it involved nothing, but in fact it was the most expensive. The empty spaces in Danish minimalism were what cost the money."
Detta är ett exempel på Alexander McCall Smith's sätt att föra fram små underfundiga funderingar. Hans böcker innehåller berättelser skrivna på ett lättläst sätt. De innehåller ändå små budskap och väcker tankar utan att för den skull vara påträngande.

Dimma över Darjeeling

Denna söndag är lästipset Mikael Bergstrands senaste bok, Dimma över Darjeeling. Det är en fortsättning på hans tidigare bok, Delhis vackraste händer, som jag skrev om här.


När boken börjar är huvudpersonen Göran tillbaka i sin hemstad Malmö efter sin första resa i Indien, den resa som snarare ledde till att han bosatte sig i Indien för en period. Göran behöver komma över sin olyckliga indiska kärlek och komma tillrätta med sitt liv som medelålders man. Det är inte helt lätt att känna sig förbigången av yngre förmågor på arbetsplatsen. Han går därför något motvilligt i terapisamtal på förslag från dottern. Eftersom Göran har isolerat sig från vännerna föreslår terapeuten att han ska försöka återuppta kontakten med dessa.

När Göran deltar i en av vännernas träffar på Bullen*, deras stamställe i Malmö, introduceras en ny kamrat i gänget. Det visar sig att Göran och den nye har mycket gemensamt. De håller på samma lag och tycker och tänker samma om många saker. Göran blommar upp och går på match och börjar trivas med livet. En dag kommer han på att hans nya vän är homosexuell. Livrädd flyr Göran från vänskapen och hittar på vita lögner för att undvika vidare kontakt. Han är fullt övertygad om att vännen skulle vilja ha en kärleksrelation med honom. Att han skulle ha homofobi, som dottern hävdar, förnekar han dock. Men en tidigarelagd resa till Indien, i syfte att hjälpa indiske vännen Yogi med hans bröllopsbestyr, blir ett sätt för Göran att smita från den prekära situationen i Malmö.

Väl i Indien leder omständigheterna till att dessa bröllopsbestyr tar en helt oväntad vändning. Yogi har fått en teplantage i Darjeeling på halsen. Men den visar sig vara mycket vanskött och skulle kräva enorma insatser för att fungera som odling igen. Yogi tror sig plötsligt stå utan både sin egen familjs stöd samt blivande brud och söker sig till ett syndens näste där han råkar mycket illa ut. Frågan är om Göran vill och kan rädda honom. Hur det går tänker jag inte avslöja här.

Det var väldigt roligt att få "möta" Göran och Yogi igen. Jag har sett fram emot denna bok ända sedan jag läste den första och jag blev verkligen inte besviken. De båda vännerna råkar ut för äventyrligheter och deras vänskap sätts på prov. Yogi, vars positiva syn på livet och vars livsvisdom var till gagn för både Göran och läsaren i förra boken, sätts även den på prov i denna bok. Det är mycket deprimerande för Yogi att mista både blivande fru och sin mors gunst. Man förstår hur krävande det är för honom att försöka hitta tillbaka till sitt vanliga glada jag igen.

Blir Yogi gift? Kan Yogis mor, kvinnan med den kärva utstrålningen, förlåta Yogi? Var den nye vännen verkligen ute efter att ragga upp Göran? Bara den som läser boken får svaren - och läsa den tycker jag absolut att du ska göra!

*Bullen finns i verkligheten. Kolla länken! Jag har varit där vid några tillfällen och förstår att Göran och hans vänner gärna går dit.

lördag 21 september 2013

Var finns eböckerna? del 5

Gillar du science fiction och fantasy? Då kan Baen Ebooks vara en guldgruva för dig.


De säljer eböcker inom genren, men ger också bort en hel del gratis. Kolla deras Free Library för aktuella titlar.

Detta företag var också pionjärer i engelska eboksbranschen på så sätt att de tog bort krypteringen på sina böcker. Därför fungerar dessa tillsammans med alla olika sorters läsplattor. Det finns instruktioner på deras sida angående nedladdning till olika typer av enheter.

fredag 20 september 2013

Funderingar om aktörerna på eboksmarknaden

Jag skriver emellanåt att det finns stora "jättar" bland de svenska försäljarna av eböcker. Dessa är förmodligen redan väl kända, eftersom de sedan tidigare har försäljning av pappersböcker på nätet. De har dessutom en, förmodar jag, mycket stor budget för marknadsföring.

Det finns en del "vanliga" fysiska boklådor, som insett vitsen med att sälja eböcker för att bredda utbudet och tillgodose kundernas behov. De har via sin hemsida lanserat sin satsning och länkat till sin försäljningskanal. Om man som kund vill göra sina ebokinköp från någon av dessa, till exempel för att vara lojal mot sin lokala bokhandlare, är det viktigt att gå in på nätet genom just den aktuella bokhandlarens hemsida. Jag har skrivit mer om detta här och här.


Det börjar också komma små aktörer som enbart bedriver internetbaserad försäljning av eböcker. En av dessa är Bokii. De är såvitt jag förstår alldeles nya på marknaden. En annan av dessa försäljare är Liberead, som varit igång sedan ett litet tag.

Vid ett första påseende av alla dessa stora och små aktörer kan man tänka att det är samma boktitlar som de erbjuder till försäljning. Priserna är också i stort sett desamma. Jag har gjort en liten jämförelse och Drottninggatans Bokhandel gjorde en. Emellanåt händer det att någon av "jättarna" kör en mer dramatisk prissänkning på enstaka titlar, i syfte att locka till sig kunder.

Om nu alla erbjuder samma produkter till likvärdiga priser, spelar det då någon roll att aktörerna blir fler? Det kanske tvärtom bara är bra att den gigantiska, utländska "jätten" Amazon "hotar" att ta sig in på den svenska eboksmarknaden? Vad som händer om Amazon verkligen genomför några sådana planer, är svårt att veta nu. Kan de dumpa priserna till så låga nivåer som på en amerikanska marknaden? Det finns de som befarar att om något sådant händer, så står sig de svenska eboksförsäljarna slätt. Men skulle det spela någon roll för konsumenten? Billigt är väl alltid bra. Eller? Jag har funderat på det, och en del av dessa tankar skrev jag ner i mitt debattinlägg hos Svensk Bokhandel. Det handlar, som jag ser det, bland annat om vad författarna får för ersättning vid ett prisdumpningsförfarande och i sin tur vad jag som läsare får för kvalitet på de böcker jag köper.

Jag tror på mångfalden och att det är bra för oss kunder att vi har många olika aktörer att välja bland. Risken finns dock att det blir svårt att välja. Som kund kan man väga in olika aspekter på vart man vill vända sig för sina inköp. Är det lätt att genomföra sitt köp? Vad får jag för hjälp om något går snett? Finns det försäljning av relaterade produkter, till exempel läsplattor, hos den aktuelle försäljaren? Vill jag visa lojalitet mot en lokal bokhandlare? Vill jag få hjälp med läsplatta och eboksinköp av en livs levande försäljare?

Vanans makt är stor. Det är lätt hänt att alltid "slinka in" på någon stor jättes hemsida för att shoppa eböcker. Men det kan vara bra att kolla läget även hos de mindre aktörerna. Det kanske är så att man kan få det lilla extra hos dem. Och på samma gång bidrar man till att bevara mångfalden.

torsdag 19 september 2013

Var finns eböckerna? del 4

Man behöver vare sig låna eböcker på bibliotek eller köpa dem av en bokhandel. Det finns även möjligheten att fullt lagligt ladda ner dem gratis. Jag tänker på klassiker, där upphovsrätten tagit slut.


Litteraturbanken är en sida, som erbjuder svenska klassiker. Här kan du söka på såväl författare som titel på det verk du vill ha tag på. Det finns också presentationer av författarna etc.

Söker du klassiker på engelska, kan jag rekommendera ett besök hos Gutenberg. Här finner du möjligheten att ladda ner gratis klassiker till såväl Kindle som läsplattor som tar ePub.

onsdag 18 september 2013

Moms på eböcker

Momsen på eböckerna kan man fundera på. Detta format för bokutgivning momssätts inte som böcker gjorda av papper.

När man köper en pappersbok, betalar man numera den lägsta momssatsen vi har i Sverige, nämligen 6 procent. För drygt tio år sedan hade vi i Sverige 25 procent, en av de högsta i Europa, på böcker. Som tur var, var det några som kom på tanken att bokförsäljningen kunde öka om momsen sänktes. Och säljs fler böcker kan man anta att dessa läses, vilket alltså skulle främja läsandet hos befolkningen.

Numera ges böcker ut i flera olika format; pappersböcker, eböcker och ljudböcker. Pappersböcker och ljudböcker på cd-skiva har den lägsta momsen på 6 procent. Eböcker och nedladdningsbara ljudböcker är belagda med 25 procents moms. Detta trots att det är exakt samma innehåll i produkterna.

Väljer man att köpa boken som ebok (eller som nedladdningsbar ljudbok), räknas denna plötsligt som en "tjänst" och därmed blir momsen den högsta, 25 procent. Nu pågår arbete för att sänka momsen även på dessa bokprodukter. Men arbetet tycks gå trögt. Vi i Sverige kan inte göra som vi själva vill i frågan, utan det måste "manglas" i den stora beslutskvarnen EU också.
Under tiden verkar det som att olika aktörer funderar på andra sätt att lösa frågan. De som säljer eböcker vill ju givetvis att vi kunder ska köpa så mycket som möjligt. Och som eboksläsare vill jag naturligtvis betala samma moms som övriga bokköpare gör. (Särskilt som jag emellanåt inte ens får omslagsbild till min ebok, men det är en helt annan fråga, som jag skrivit om här.)

En av jättarna bland nätbokhandlarna, Adlibris, umgås tydligen med planer på att flytta sin eboksavdelning till Luxemburg. Detta skulle göra det möjligt att sänka momsen på dessa böcker till 3 procent, det vill säga Luxemburgs nivå på produkten. Läs mer om detta här. Frågan är hur det går för de mindre aktörerna på marknaden, de som inte har resurserna att flytta utomlands. Drottninggatans Bokhandel är en av dem som funderar på vad dessa frågor kan få för effekt för de mindre ebokhandlarna.

Bara för att göra det hela ännu snårigare, så verkar det som att EU vill införa nya direktiv från och med januari 2015. Enligt denna skribent skall då försäljare lägga på moms efter var köparen är bosatt. Adlibris satsning på att flytta eboksavdelningen till Luxemburg skulle i så fall vara i onödan. Med alla dessa faktorer i åtanke, är det inte undra på skribentens val av rubrik i detta inlägg, trots att det är ett år gammalt.

tisdag 17 september 2013

Var finns eböckerna? del 3

Eftersom jag emellanåt läser på danska, har jag givetvis intresserat mig för var jag kan köpa mina eböcker på detta språk.


En mycket spännande nätbutik, med en entusiastisk innehavare, är BookSnob. Jag hade glädjen att få byta några ord med henne på förra årets upplaga av den danska bokmässan Bogforum. På hemsidan kan man bli medlem i hennes BookSnobClub och få rabatt på månadens bok med mera.

Det finns givetvis fler danska aktörer när det gäller eböcker, till exempel de stora Riidr och Saxo. Men jag gynnar gärna de små företagen. Finns det fler i Danmark? Berätta gärna för mig!

måndag 16 september 2013

Tematrio Tunnisar

Lyrans Tematrio handlade förra veckan om "tunnisar", i motsats till "tegelstenarna". Mina tunnisar kommer här:

Nummer ett ...

... är Bodil Jönssons Tio tankar om tid. Den kom ut som pappersbok 1999. Den inbundna boken är definitivt slutsåld. Pocketupplagan finns kvar.


Det är glädjande att Bodils tidlösa kloka tankar får leva vidare i epub-format. Boken omfattar 1,2 Mb eller 86 sidor och går med andra ord snabbt att läsa rent tekniskt sett. Däremot kan man gott ta tid på sig vid läsningen och fundera över Bodils budskap. En del böcker bör man läsa långsamt trots att de är tunnisar.

Nummer två ...

... är också en bok av Bodil Jönsson, nämligen uppföljaren Tio år senare.


Det är väldigt intressant att läsa Bodils iakttagelser kring vad som skett i omvärlden under de tio år som gått sedan hon skrev sin Tio tankar om tid. Denna bok är på 0,187 Mb eller 98 sidor.

Nummer tre ...

... skulle också kunna bli en Bodil Jönsson-bok, men jag väljer att inte göra en Bodil-trio. I stället vill jag puffa för den fina och roliga boken Konstiga djur, skriven av Lotta Olsson.


Denna fantastiska bok är en riktig allåldersbok. Jättemyrsloken misstänker att han är det konstigaste djuret i världen, åtminstone om han ska tro sin kompis Hasselmusen. För att bli säker på saken utlyser de en tävling. Hur denna tävling slutar ska jag inte avslöja här. Skaffa boken och njut av berättelsen och  Maria Nilsson Thores fina bilder. Eftersom boken innehåller bilder omfattar den hela 15,4 Mb. Sidantalet är 104.

söndag 15 september 2013

En smakebit på søndag

Jag läser just nu 44 Scotland Street och ger er härmed min smakebit:


"But he is my son, thought Matthew's father. He may not be good for very much, but he's honest, he treats his parents with consideration, and he's my own flesh and blood. And it could be much worse: there were sons who caused their fathers much greater pain than that. He's a failure, he thought; but he's a good failure and he's my failure.
And for Matthew's part, he know that he was no businessman. He would have liked to have succeeded in the ventures that his father had planned for him, because he liked his father. My father may have the soul of a Rotarian, thought Matthew, but he's my Rotarian, and that's what counts."

(ur 44 Scotland Street, kapitel 4)

Vad är En smakebit på søndag? Läs mer här.

Tillägg till ursprungsinlägget: Boken är skriven av Alexander McCall Smith.

Och så levde de lyckliga

En mysig bok för söndagsläsning är Och så levde de lyckliga, skriven av Lucy Dillon och översatt till svenska av Ann Björkhem. Här får vi möta hundar och böcker, föräldrar och barn, en styvmor och en nybliven singel i karriären i en salig blandning.


Anna och Michelle, som bor i det lilla engelska samhället Longhampton, är de två väninnorna som handlingen i huvudsak rör sig kring. Men man får även lära känna de människor som redan finns, eller som kommer in, i deras liv under berättelsens gång. De två kvinnorna lever mycket olika liv; Anna är hemmavarande och babylängtande styvmor till tre flickor och matte åt en odräglig dalmatiner medan Michelle är singelkvinnan som framgångsrikt driver eget företag. Trots detta har de funnit varandra i vuxen ålder och blivit bästa väninnor.

När Michelle ser en möjlighet att ta över en lokal vägg i vägg med hennes egen verksamhet, tar hon hjälp av Anna. Det är nämligen så att grannlokalen inrymmer en bokhandel, vars ägare blivit gammal och alltför skröplig för att bedriva fortsatt verksamhet. Hans villkor för överlåtandet är dock att bokhandeln ska få fortleva så länge det är möjligt. Bokälskaren Anna kastar sig med stor förtjusning över uppgiften att väcka liv i boklådan och omformar den tidigare något dammiga verksamheten till en mysig mötesplats där böcker och boksamtal står i centrum.

Men det finns mörka moln över den lilla idyllen. Kan bokhandeln verkligen gå runt ekonomiskt? Vad har egentligen Michelle för hemliga planer för sitt företag och den nyövertagna grannlokalen? Hennes förflutna är dessutom på väg att komma i kapp henne. På samma gång knakar det i fogarna på Annas äktenskap. Allt detta sätter vänskapen på prov och frågan är om banden mellan väninnorna är starka nog.

Boken är full av litterära anknytningar, inte minst i form av de små, korta recensioner av böcker, som inleder varje kapitel. Dessa är skrivna av de olika karaktärerna i boken och är en av Annas alla idéer för att lyfta bokhandeln. Som bokslukare är det mycket roligt att läsa alla dessa bokrelaterade avsnitt.

Även hundälskare kan få sitt intresse tillgodosett, eftersom inte bara den bångstyriga dalmatinern skildras. Plötsligt dyker det upp ytterligare en betydelsefull hund - en som ställer Michelles perfektionistiska läggning på hårda prov.

Hur boken slutar tänker jag inte avslöja, men det är verkligen en skön feelgood-bok, som jag varmt kan rekommendera.

lördag 14 september 2013

Var finns eböckerna? del 2

Om man vill köpa eböcker på engelska, så finns det ett antal alternativ. De stora aktörerna har sina egna nätbutiker och också en "egen" läsplatta kopplad till sig, exempelvis Amazon med sin Kindle. Det är onekligen mycket bekvämt att köpa sina böcker så här, direkt i läsplattan, via till exempel antingen Amazon, Nook eller Kobo. Jag har själv provat konceptet i min egen Kobo. Genom en nära anhörig känner jag till Amazons förfarande.


Men man kan, om man vill, gynna en mindre boklåda. Då surfar man via deras respektive hemsidor. I Sverige har vi The English Bookshop. De har fysiska butiker i Uppsala och Stockholm. Genom samarbete med Kobo säljer de även eböcker på engelska. Det viktiga vid köp, är att man går in via deras avdelning för eböcker för att gynna den lilla boklådan The English Bookshop. Detta är ett kommissionsförfarande, så båda parter tjänar på affären.

fredag 13 september 2013

Bokmässan i Göteborg

Jag kan bara inte låta bli att länka till dessa utmärkta tips från bloggen I min bokhylla! För alla som tänkt bege sig till årets Bokmässa i Göteborg.

Nya Sony T3 ...

... ska komma i nästa vecka. Här kan man läsa en mer detaljerad redovisning om denna läsplatta. Det är personalen på Goodereader, som utvärderat och skrivit. De har för övrigt gjort många bra och jämförande filmer om läsplattor på Youtube.


Min egen personliga åsikt, är att Sony har gjort mycket bra och väl fungerande läsplattor under åren. Står man inför att skaffa sin första läsplatta, så är Sony T3 ett bra val. Men har man redan en Sony T1 eller T2 och är nöjd, så finns knappast någon anledning att byta upp sig till en T3.

På sätt och vis är det synd att Sony inte kommer med fler innovationer. Men å andra sidan kan man ur ett miljöperspektiv känna att det är bra att slippa "hetsen" att skaffa nytt varje år.

torsdag 12 september 2013

Tematrio Tegelstenar

Precis när jag skulle åka på semester dök Lyrans spännande tematrio om tegelstenar upp. Då hann jag inte fundera på lämpliga titlar och skriva något inlägg om det, men nu kommer mina minnesvärda tegelstenar här.

Nummer ett ...

... är alldeles självklart Ingrid Carlbergs biografi "Det står ett rum här och väntar på dig ...", som beskriver Raoul Wallenbergs liv.


Ingrid har gjort ett fantastiskt researcharbete, vilket märks tydligt. Boken är otroligt välskriven, och trots att den är en tegelsten på 15Mb eller 769 sidor (om man föredrar den mängdangivelsen) blir den inte på något vis tråkig. Det var mycket lärorikt att få läsa mer om denna vår hjälte och den insats han gjorde under andra världskriget. En varning dock; det kändes väldigt sorgligt att läsa den. Särskilt ju längre in i boken jag kom, fylldes jag alltmer av sorg och vemod. Redan på förhand vet man som läsare hur boken "slutar", om man säger så, och här har man ju fått lära känna människan bakom hjälteglorian riktigt grundligt.

Nummer två ...

... är biografin om Steve Jobs. Den är skriven av Walter Isaacson och heter helt enkelt Steve Jobs - en biografi. Thomas Engström och Roland Poirier Martinsson är de två översättarna bakom den svenska utgåvan.


Som Apple-fantast är denna bok ett måste; mycket intressant att få lära känna en av de två stora Applegrundarna. Boken omfattar 3,3 Mb eller 665 sidor. Läs mer här.

Nummer tre ...

... måste ju bli Harry Potter och Fenixorden. Denna går nu att köpa som ebok på svenska från Pottermore. Lena Fries-Gedin har översatt J K Rowlings bok till svenska.


Denna del i serien om Harry Potter är den mest omfattande och innehåller 1008 sidor spännande läsning, vilket motsvaras av 1,5 Mb. Harry Potter behöver nog knappast någon närmare presentation, gissar jag. ;-)

Vid läsning av eböcker lägger man märke till att bokens omfattning oftast anges i megabyte (Mb) eller kilobyte (kb). Som synes i min redogörelse här ovan, kan man konstatera att en bok som innehåller många fotografier, vilket biografier ofta gör, omfattar väldigt många Mb. Boken om Harry Potter består däremot av text, vilket genererar ett färre antal Mb. 

onsdag 11 september 2013

Var finns eböckerna?



Om man vill kan man söka efter eböcker på sajten Hitta e-boken. När man söker efter en titel på den sidan får man upp hänvisningar till olika nätboklådor samt prisuppgifter. Det finns också möjlighet att söka efter ett bibliotek, ifall man hellre vill låna boken.

Det finns dock ett aber, och det är att de fristående eboklådorna inte syns i urvalet. Det är väldigt synd, för det kan ju tänkas att man har en lokal handlare, som man gärna vill gynna.

Några exempel på sådana boklådor är ...

Bjäre Bokhandel i Båstad

Drottninggatans Bokhandel i Uppsala

Liberead (en helt nätbaserad boklåda)

Lohrs Pocket MedMera i Göteborg

Det finns kanske fler, som jag inte känner till. Ge mig gärna tips! Jag vill gynna de fristående bokhandlarna.

*

Uppdatering den 2/5: Av ovanstående boklådor är det numera endast Liberead som fortfarande säljer eböcker. Det tycks vara svårt eller rentav omöjligt att köpa eböcker via sin lokala bokhandel, vilket är synd, för man hade gärna velat gynna dem. Jag hänvisar till ett inlägg jag skrev för ett tag sedan, som visar att det finns åtskilliga stora och små ebokhandlare på internet som alternativ.

Läsplattor till salu

På både Edinburgh Airport och Kastrups Lufthavn säljs läsplattor.


Här ovan syns urvalet i Edinburgh. Det är Kindle som erbjuds. 


Och på Kastrup finner man Kobo. Läsplattor rules helt enkelt! 

The Twits

Det engelska utbudet av eböcker är enormt. Om man vill återuppliva bekantskapen med en klassisk författare som exempelvis Roald Dahl och kan tänka sig att läsa på engelska, har man inga problem att finna hans utgivning hos olika nätförsäljare.


Jag kunde inte låta bli att skaffa och läsa The Twits. Den handlar om Mr och Mrs Twit, på svenska herr och fru Slusk. Efter en personbeskrivning, som för Mr Twit är mycket detaljerad, får läsaren ta del av de elaka hyss de båda gör mot varandra och mot andra. Men sensmoralen finns där. Elakhet brukar straffa sig. 

För några år sedan läste jag pappersupplagan av denna titel på svenska och tillsammans med barn. Den var mycket populär.

Det engelska originalets formuleringar är dock bäst. Vad sägs om detta?

"I'll swish you to a swazzle! ... I'll swash you to a swizzle! I'll gnash you to a gnozzle! I'll gnosh you to a gnazzle!"

Som Mrs Twit skrek åt sin make då han hittat på hyss, som drabbade henne. Roald Dahl blir man aldrig för gammal för!

tisdag 10 september 2013

Tyst och introvert ...

... är inte bara två personlighetsdrag. Det är också namnen på två väldigt viktiga böcker.

Linus Jonkman har skrivit boken Introvert - den tysta revolutionen.


I boken får vi lära känna det introverta personlighetsdraget genom Linus berättelse om sig själv. Parallellt refererar han till forskning som är gjord på området. Dessa forskningsresultat är mer som ett komplement och en förklaring till författarens egna erfarenheter. På så sätt blir boken väldigt lättillgänglig och mycket intressant att läsa, oavsett om man som läsare räknar sig till de introverta, de extroverta eller de ambiverta. De sistnämnda är personer som är introverta i en del sammanhang och extroverta i andra. 



Precis som Linus har även Susan egen erfarenhet av att vara introvert. Dessa upplevelser får vi som läsare ta del av, varvat med berättelser från andra introverta människors liv. Susan går på ett mer djupgående sätt in på den forskning som genomförts. Trots detta blir boken aldrig tråkig utan tvärtom väldigt intressant.

Såväl Linus som Susan pekar på att vårt västerländska samhälle förändrats, från att ha varit en kultur där introverta drag och ideal uppmuntrats till att bli ett samfund där de extrovertas utåtriktade energi hörs, syns och hyllas. Det har till och med gått så långt att många introverta gör allt för att dölja sin egentliga personlighet i syfte att passa in i de förhärskande idealen. Barn och unga uppfostras till att vara framåt och att ta för sig.

Men det är mycket tröttande för den introverte att ständigt försöka "spela" extrovert och passa in så väl som möjligt i skolan och på arbetsmarknaden. Som exempel kan nämnas att extroverta får sin energi från att umgås med människor, gärna många på samma gång. Tvärtom är det för den introverte. Han eller hon blir trött av exempelvis mingel bland många människor och behöver hämta sin energi i enskildhet. 

Linus och Susans böcker är verkligen mycket bra att läsa, oavsett om man vill lära känna sitt eget introverta jag eller sin väns introverta personlighet. Den som uppfostrar egna eller andras barn, undervisar elever i skolan eller är chef bör också läsa de här böckerna. Särskilt Susan skriver mycket bra om det bästa bemötandet av introverta barn och unga. Båda två är viktiga böcker, tycker jag. 

måndag 9 september 2013

Scotland Street 44

För ett par år sedan lyssnade jag på ljudboken Livet på Scotland Street 44. Nu när jag befinner mig på semester i Edinburgh var ett besök på denna gata ett måste.


Dessutom blev jag väldigt sugen på att läsa boken igen. Alexander McCall Smith har hunnit författa en hel serie om människorna på 44 Scotland Street. Endast de fyra första av dessa böcker har utkommit på svenska som pappersböcker. De två första finns som ljudböcker, men inte någon av dem är utgivna i ePub-format. Inte ännu. 

Det blev med andra ord nödvändigt att införskaffa denna bok på engelska, för att läsa den som ebok. Dessutom kan man då enkelt och bekvämt få tag på hela serien. Med hjälp av Kobo kunde jag ladda ner boken omgående.


Den som inte är bekant med boken eller författaren kan välja att inledningsvis ladda ner en "sample", det vill säga ett provläsningsavsnitt. Då får man ett tiotal sidor av bokens början och kan i lugn och ro läsa och fundera på om den är intressant att skaffa.

söndag 8 september 2013

Lazy Sunday Book

Det är söndag - en perfekt dag för läsning. Den bok du senast höll på med blev dock utläst igår. Du har inga fler på lut. De flesta bokhandlar och bibliotek är stängda. Vad göra?


Med en läsplatta är det inga som helst problem. Du kan låna en ebok på biblioteket eller köpa en, oavsett veckodag eller tid på dygnet. Bara surfa in på bibliotekets hemsida eller hos en nätbokhandel och fixa en ny bok på ett litet kick. Och ännu snabbare än så, om du har en läsplatta från Kindle, Kobo eller Nook. Då laddas boken ner direkt i plattan (utan omvägen över datorn) med bara ett klick.

Ha en skön läsarsöndag!

lördag 7 september 2013

Alternativ till pappersboken

Jag är på semester i Edinburgh och besöker boklådor med mitt ressällskap. Noterar med förnöjelse att på baksidan av pappersböckerna finns hänvisning till eböcker i förekommande fall.


Undras när svenska förlag följer efter och märker sin utgivning på samma sätt. 

Förutom att ebok finns, anges även på de engelska böckerna om ljudbok finns utgiven av aktuell titel.

fredag 6 september 2013

Lustmordet : en Hop-Çiki-Yaya-Deckare

Genom min lokala bokhandlare fick jag tipset om en deckare som jag kanske aldrig funnit utan hjälp, nämligen Lustmordet, skriven av Mehmet Murat Somer och översatt till svenska av Martin Palm. Det är den första i en serie, som kallas Hop-Çiki-Yaya-Deckare. Mehmet skrev Lustmordet först, men av någon anledning var det hans andra bok, Profetmorden, som publicerades först. Det låter rörigt, men jag har valt att läsa i den ordning som författaren skrev sina manus.


Miljön, i vilken berättelsen utspelar sig, är verkligen en som jag aldrig läst något om tidigare; transvestitvärlden i Istanbul. Huvudpersonen, vars namn man inte får veta, är nattklubbsägare och tillika datorkonsult. På dagarna agerar han för det mesta som man, medan han svidar om och blir en riktig skönhetsdrottning på nätterna då han basar över sin nattklubb för transvestiter. Då en av "flickorna" på klubben råkar i trubbel och faktiskt till och med blir mördad, ser vår hjälte/hjältinna det som sin plikt att forska i saken. Farliga bilder och brev från den mördades relation med en numera betydelsefull man spelar en viktig roll i sammanhanget. Jakten på dessa dokument går igång och givetvis är det många som är intresserade av dem.

Jag gillade boken och kommer vid tillfälle att läsa fler i denna för mig annorlunda serie. Även om man kanske inte ska se detta som en upplysningsbok, så tycker jag ändå att den gav en viss inblick i hur det kan vara att vara en transperson i Turkiet. Mehmet har velat göra något positivt genom sin skildring av transorna, jämfört med den klichéartade bilden som han så ofta tycker florerar i film och böcker.

En nackdel med denna ebok är att man inte får den omslagsbild, som visas i nätbokhandeln, då man köper den. I stället får man ett trist, neutralt omslag. Att det är så får man inte veta något om, utan det blir som att köpa grisen i säcken, vilket jag beskrivit i ett tidigare inlägg.

torsdag 5 september 2013

Man kan minska ...

... mängden pappersutskrifter till ett minimum eller till ett intet genom att använda denna läsplatta för utskrift i stället. Miljövänligt och bra! På samma gång som man slipper översvämmas av papper på arbetet eller hemma.

Eller så omvandlar man sina dokument i datorn exempelvis till pdf-format och för över dem till sin surfplatta, smartphone eller varför inte till utmärkta läsplattan Kobo Aura HD för läsning och arkivering.

onsdag 4 september 2013

Ett sötare blod

Ann Fernholm har skrivit en mycket lättillgänglig bok, som heter Ett sötare blod. Den handlar om hur de kostråd vi levt med under de senaste decennierna påverkat oss.


Det visar sig att det inte finns en enda sanning. Tidigare har vi dock ganska ensidigt fått rådet att undvika fett för att bibehålla hälsan och vikten. Fettet har målats upp som den stora boven. Ann berättar om varför det blev så och visar också på alternativ forskning. För trots att vi generellt sett varit duktiga på att undvika fett, så har vi ändå fått diverse allvarliga sjukdomar och viktökning. Nu visar Ann att det är sockret som är skälet bakom detta.

Det kanske låter som att boken handlar mycket om forskning. Det gör den, men det är inte svårt att förstå forskningsresultaten. Ann skriver lättillgängligt och hennes bok går snabbt att ta sig igenom eftersom den engagerar läsaren. Oavsett vad man tycker om dieter och olika inriktningar på mathållningen, så är detta en intressant bok att läsa.

Blir man nyfiken och vill läsa ännu mer, kan man ta del av Anns blogg.

tisdag 3 september 2013

Eböcker som "pocket" ...

... erbjuds man nu på Dito. Dessa ska kosta mellan 1 och 59 kronor, till skillnad från "vanliga" eböcker, som kan kosta över 150 kronor.

Det låter ju billigt och bra, men jag kunde ändå inte låta bli att fundera över om man missar något när man betalar det låga priset för en epocket. Får man omslagsbild? Får man en bok med sämre genomförd redigering? Gör man epocket med OCR-scanning utan vidare bearbetning? För vad är det som gör att Dito kan erbjuda en mängd populära titlar till ett så lågt pris, när ebokens pris legat högt så länge?

Jag blev nyfiken på detta fenomen och började undersöka hur det ligger till hos andra som säljer eböcker. Det finns ju både stora och små aktörer på ebokmarknaden.

Jag valde titeln En kvinnas hjärta av Agneta Sjödin och surfade runt och jämförde. Dito (och därmed alltså Bokus) säljer denna bok för 59 kronor. Adlibris tar 60 kronor. Dessa två är stora nätbokhandlar. Frågan är hur en mindre nätboklåda prissätter sina eböcker? Finns det någon skillnad här? Liberead är en mindre nätbokhandel och där hittade jag Agnetas bok för 59 kronor.

Jag fortsatte att surfa runt och undersöka fler titlar med ungefärligen samma resultat. Någon titel låg på exakt samma pris hos alla, medan någon annan titel skiljde några enstaka kronor i pris.

Varför är dessa populära titlar så mycket billigare nu, jämfört med tidigare? Det är helt enkelt så att en del förlag (och fler tycks följa med i denna trend) håller ett högre pris på eboken så länge som endast en inbunden version av pappersboken finns utgiven. Så fort pocketutgåvan kommer ut sänks priset på eboken. Detta är mycket positivt, och jag hoppas att alla förlag anammar konceptet.

Vad kan man dra för slutsats av allt detta? Jo, att Dito marknadsför epocket som om det vore ett helt nytt fenomen, när det i själva verket är samma eböcker som tidigare, men nu till ett lägre pris. Detta lägre pris kan vi tacka förlagen för. Vill du med andra ord köpa En kvinnas hjärta eller någon annan titel till ett bra pris, så behöver du inte alls vända dig till just Dito. Du kan välja vilken nätbokhandel du vill.

måndag 2 september 2013

Läser ...

... här att fler människor läser eböcker nu jämfört med förra sommaren. Glädjande!

Aldermanns arvinge

Jag fick ögonen på Gabriella Håkanssons Aldermanns arvinge genom den bokcirkel som Skånska Dagbladet och Norra Skåne har startat. Beskrivningen av boken väckte min nyfikenhet. Dessutom är det en lång bok på över 700 sidor, så om den visade sig vara bra skulle jag kunna avnjuta den länge, tänkte jag.

Nu har jag läst ungefär 100 sidor av boken och kan konstatera att jag inte är intresserad av att avsluta den. Jag tycker den är seg; på dessa etthundra sidor har inte särskilt mycket hänt. Visst kan böcker få vara "långsamma" av sig. Jag blir faktiskt stressad av att läsa böcker med alltför rapp berättarteknik. Men den här boken fängslar mig inte och därmed upplever jag berättelsen som seg.

Berättartekniskt sett tycker jag att Gabriella använder sig av motsägelsefulla ordval på några ställen. Dessa är så pass inkonsekventa att jag som läsare reagerar och hejdar mig i läsningen. På så sätt flyter inte läsningen på, utan jag börjar i stället fundera på formuleringen. Jag ska ge ett par exempel.

"Aldermann stirrade hatiskt på den bleke gudsmannen och skakade häpet på huvudet." (sidan 51)

Att på samma gång stirra hatiskt och vara häpen går inte riktigt ihop för mig. Att vara hatisk är en mycket stark känsla. En person med denna känsla i kroppen har ett mycket tydligt ansiktsuttryck, som inte går att ta miste på, och som i sin tur inte går ihop med det minspel man har när man är häpen. Möjligen skulle en person som stirrar hatiskt kunna skaka på huvudet i avsmak eller något liknande. Man skulle kunna föreställa sig att en person är hatisk i sinnet. Men i den stund han häpet skakar på huvudet, föreställer jag mig att han bör uppvisa just ett häpet minspel i ansiktet, hur hatisk han än är i sitt hjärta.

"Under folkmassans jubel steg därefter Aldermanns två äldsta vänner ut på den upplysta grusgången och skred i sakta mak och under våldsamma protester in i kyrkan och tog plats på främre raden." (sidan 58)

Om en folkmassa jublar associerar jag det till att folket är glada, fulla av beundran och vill hylla den som exempelvis stiger ur ett fordon. I det här fallet har det mycket tydligt framgått tidigare i berättelsen att den berörda folkmassan inte beundrar Aldermanns två vänner, snarare tvärtom. Dessutom står det i samma mening att vännerna närmar sig kyrkan under våldsamma protester. Jubel och våldsamma protester går inte ihop för min del. En stor folkmassa, som inte är vänligt inställd, skulle jag snarare beskriva som skränande, vrålande eller skrikande.

Formuleringar och ordval, som gör att man stannar upp i läsningen, leder till att jag successivt förlorar koncentrationen på berättelsen. Detta i kombination med att boken känns långsam och "seg" och inte fängslar mig ett dugg, gör att jag helt tappar intresset för att avsluta denna bok.

söndag 1 september 2013

Böcker att längta efter

Jag fick syn på Annikas bokbloggsjerka med dess "veckans fråga", som handlar om vilken eller vilka böcker man längtar efter just nu.

De böcker jag ser fram emot är självklart:

1. Dimma över Darjeeling av Mikael Bergstrand.


Mikaels första, Delhis vackraste händer, var en riktigt go' läsupplevelse.


2. Tredje delen i Jennifer Worth's Call the Widwife-trilogi, helst på svenska.


Jag blev både upprörd och rörd då jag läste Jennifer's båda första böcker i denna trilogi.


3. Petra Holsts kommande bok, med än så länge okänd titel.


Jag tyckte väldigt mycket om Petras Jag brukade drömma om dig och Så länge jag minns.


4. Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman


Fredriks En man som heter Ove gav mig nämligen en riktigt fin läsupplevelse.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...