torsdag 22 augusti 2013

Omslagsbild på eböcker


Jag brukar alltid köpa mina eböcker. Förstå min besvikelse, och att jag känner mig förd bakom ljuset, då eboken presenteras med en rolig omslagsbild i nätbutiken, men när den levereras visar det sig att den har en neutral och intetsägande bild i stället.

Ta den här boken som exempel. Tvillingarna Thornthwaites testamente (skriven av Gareth P Jones) har en väldigt rolig och detaljerad bild som omslag på såväl pappersboken som på eboken, när den presenteras i nätbutiken.


Men i själva verket visar det sig för eboksköparen att det blir som att köpa grisen i säcken. Den så kallade bild man får som omslagsbild när man laddat ner sin inköpta ebok ser så här tråkig och intetsägande ut:


Jag förstår inte alls att jag, som eboksköpare, ska behöva ”nöja” mig med ett förenklat och simpelt omslag, då de som köper pappersupplagan uppenbarligen får ett trevligt omslag. Eböcker kostar faktiskt ganska mycket pengar i Sverige, och det minsta man kan begära är att omslaget som levereras motsvarar det som pappersupplagan har. Särskilt som det är just så den saluförs i nätbokhandeln.

Tänk bara på hur det skulle vara om bokhandlare i Sverige skulle ha pappersböcker med fina omslag i sina hyllor, men när kunden vill köpa en, så får han en med ett fult, trist omslag i påsen i stället. Jag tror inte att någon bokhandelskund skulle godta detta.

Nu kan man tycka att det är själva berättelsen som är viktigast, inte omslaget. Men i så fall bör ju samtliga versioner av en titel ha samma typ av intetsägande omslag.

Jag har redan från flera förlag fått höra förklaringar i stil med att detta är en fråga om upphovsrätt för bilden etc. Men jag vill inte ha dylika förklaringar. Jag vill ha bättring. Jag vill ha samma omslag som de som köper pappersboken. Om inte det går att ordna, bör det tydligt framgå redan före köpet att jag blir snuvad på bilden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...