För ett tag sedan skaffade jag min tredje läsplatta. Jag var förvisso mycket nöjd med min Sony T1, men det har dykt upp alltfler e-inkplattor med inbyggd belysning under det senaste året. Detta skulle kunna vara praktiskt att ha, funderade jag, och började undersöka marknaden.
Ganska snart framträdde en speciell platta som stod ut lite extra framför andra liknande. Det var Kobo Aura HD. Jag riktade in mitt undersökande på den och fann flera informativa filmer på youtube, som var till stor hjälp. Den bästa av dem finns här.
Kobo Aura HD är lite större än andra e-inkläsplattor. Den har förbättrad frontlightbeysning*, så att man ska slippa de små skuggor som ibland har synts på en del andra plattor med denna typ av belysning. Upplösningen är bättre än andra plattors, så att man därmed får en skarpare text.
Utöver detta är användargränssnittet mycket bra. Plattans menyer är "rena" och enkla. Det är lätt att hitta i dem och att manövrera plattan. Man kan göra åtskilliga olika inställningar av texten, till exempel typsnitt, storlek på såväl text som radavstånd, skärpa och "svärta" på texten och inte minst marginalbredd. Det går alltså verkligen att anpassa texten efter eget tycke och smak. Precis som på andra läsplattor kan man givetvis skapa sin egna bokhyllor och göra markeringar och anteckningar i texten.
För den som läser mycket pdf-dokument fungerar denna platta också mycket bra. Jag skulle vilja påstå att Kobo Aura HD hanterar dessa dokument betydligt bättre än min förra platta, Sony T1.
Kobo har ett liknande koncept som Amazon, det vill säga att de har sin egen enorma nätbokhandel för e-böcker. Man kan skapa sig ett konto och på så sätt köpa och ladda ner böcker i sin platta med hjälp av wifi. De har också ett system som de kallar "Reading Life" där man kan se hur ens eget läsande fortskrider samt få olika typer av "rewards". Det sistnämnda är kanske överflödigt för inbitna läsare, men kan kanske vara skojigt för barn.
Jag trivs otroligt bra med min nya läsplatta och kan verkligen rekommendera den, trots att den kostar en slant. Tyvärr finns det endast ett mycket begränsat antal återförsäljare av Kobo i Sverige än så länge. Jag hoppas givetvis att det kan bli ändring på det, för kanadensiska Kobo känns som en vinnare på marknaden för e-inkläsplattor.
*Man skiljer på frontlightbelysning och backlightbelysning. Det sistnämnda används i surfplattor av olika sorter. Dessa fungerar som en liten dator och skärmarna är således också belysta inifrån, precis som en vanlig dator. Frontlightbelysning innebär att ljuset kommer "framifrån", det vill säga längs kanterna på skärmen finns små lampor monterade som skapar detta ljus. Det kan vara mycket ansträngande för ögonen att läsa från en backlightbelyst skärm under en längre tid. Därför är e-inkskärmarnas frontlightbelysning att föredra, då de inte är mer ansträngande än en vanlig lampa.
Uppdatering 30/1 2014: Jag har skaffat ett väldigt praktiskt fodral till min Kobo Aura HD. Läs mer om det här.
Tillägg 21/8 2014: Det är rätt snålt med bilder i det här inlägget, tycker du inte det? Klicka här så kommer du till bilder på min Kobo Aura HD.
Hej, bra recension. klarar den av att låna e-böcker från svenska bibliotek direkt via wi-fi?
SvaraRaderaVad roligt att du har nytta av recensionen! Tyvärr klarar inte Kobo Aura HD att ladda ner den lånade boken direkt i plattan. Man måste ta "omvägen" via en dator. Du kan läsa mer om detta här. Men för övrigt fungerar det alldeles utmärkt att läsa låne-eböcker på plattan. Fråga gärna igen, om det är mer du undrar över.
RaderaHej! Jag har köpt samma läsplatta, Kobo aura HD, men har fått problem. När jag vill kopiera över en från biblioteket lånad e-bok från datorn till läsplattan, får jag ett felmeddelande:
Radera"Errors were detected - no permission to copy the book"
Tidigare har det inte varit något problem med e-böcker från biblioteket, men nu är det helt omöjligt. Bibliotekets e-boksupport har bara support för eLibs e-böcker!!!
Jag är helt hjälplös. Skulle vilja återställa plattan till fabriksinställningarna och börja om från skratch, men vet inte hur jag gör det, Finns det ingen support för Kobo aura HD i Sverige?
usundin@bjarenet.com
Jag fattade inte alternativen under "svara som" så därför valde jag "anonymt" angående mina svårigheter med Kobo.
RaderaUlf Sundin (83-årig gubbe)
Hej Ulf,
RaderaJag ska försöka hjälpa dig så gott jag kan genom att berätta hur jag gör. Du måste först och främst ha ett Adobe-ID. I din dator skaffar du dessutom programmet Adobe Digital Editions. Då du skaffat detta skall du auktorisera både din läsplatta och Adobe Digital Editions i datorn med ditt Adobe-ID.
Sedan lånar du eböcker på ditt bibliotek i din dator. Då du laddat ner dessa, öppnar du dem i programmet Adobe Digital Editions i datorn. Du ansluter plattan med kabel till datorn. Inne i programmet syns då din platta. Nu kan du genom att ”klicka och dra” föra över eboken till plattan.
Om du vill prova att återställa plattan med fabriksinställningarna, så finner du den möjligheten genom att klicka på ”Settings" i menyn och sedan välja ”Device information”. Här finner du ”Factory reset”.
Om du besöker ditt lokala bibliotek, tror jag att de kan ge dig mer support om du behöver det. Någon generell support för Kobo läsplattor i Sverige känner jag inte till. Däremot kan du besöka Liberead för mer information om eboklån i största allmänhet.
Hoppas du kommer tillrätta med problemet!
/Bokskorpionen
Hej igen och tack för ditt svar!
RaderaAllt det du skriver i första stycket är gjort, och problemet uppstår när jag ska utföra det du beskriver i andra stycket. När jag vill dra över boken till läsplattan får jag felmeddelandet "Errors were detected - no permission to copy the book"
Jag har besökt bibliotekets e-boksansvarig ett par gånger, men vi har inte kommit tillrätta med problemet. I början fungerade allt så som du beskrivit, och jag hann med att laddas hem och läsa ett antal e-böcker, men sen uppstod felet. Kanske det löser sig med "Factory reset"?
Det är riktigt tråkigt för dig detta, Ulf. Om jag var du, skulle jag göra så här:
Radera1. Dubbelkolla så att Adobe-ID verkligen stämmer på både plattan och ditt Adobe Digital Edition i datorn. Vid något enstaka tillfälle har jag behövt auktorisera om plattan.
2. Om Adobe-ID stämmer, prova att låna en annan titel och se om det fungerar att föra över den.
3. Om det fungerar att låna en annan titel och föra över den utan problem, radera problemtiteln från ditt Adobe Digital Edition i datorn. Prova sedan om du kan låna problemtiteln på nytt och föra över den.
Om du vill, berätta för mig vilken titeln är på den bok du fått bekymmer med, så kan jag prova att låna den och se om det funkar här hos mig eller inte. Ibland händer det faktiskt att vissa titlar av misstag fått något fel i det tekniska. Hör av dig och berätta hur det går! Jag hoppas att det löser sig.
Hej!
RaderaJag har haft besök av mitt barnbarn och hennes pojkvän. Sophia är utbildad programmerare och hon har återställt plattan till “factory settings” samt avauktorisera platta och dator och därefter gjort ny auktorisering. Nu har jag gamla misslyckade lån som skräpar och hindrar mig att kolla om det fungerar som det ska, eftersom “kvoten är full”.
Jag har mailat e-boksansvarige på biblan och bett henne rensa bort mina misslyckade lån så jag är ren på den punkten också. Sen kanske jag eventuellt vågar mig på att försöka göra ett nytt e-bokslån
Hej Ulf!
RaderaJag har skickat ett nytt ebrev till dig med mer information. Jag hoppas att du får ordning på det hela och att du verkligen vågar fortsätta låna eböcker.
Halleluja!!! Nu funkar läsplattan! Tack för all vänlighet och visat intresse!
RaderaStrålande! Så roligt att höra! Fortsatt god ebokläsning önskar jag dig! :-)
RaderaHejsan
SvaraRaderaVad roligt att få läsa ordentligt om Kobo Aura HD på svenska. Jag är i färd med att välja mellan en Aura eller Aura HD. Det jag funderar över är storleken, jag har ingen läsplatta sedan tidigare utan har läst mina ePub böcker på mobilens 5" skärm, men det är ansträngande för ögonen, inte så rofyllt eftersom man får för sig att surfa, sms:a och massa annat smått och gott och jag tycker skärmen är för liten.
Har du någon åsikt vad gäller storleken på skärm, vilken trivs du bättre med, med tanke på att du prövat både Kobo Aura HD skärmen och själva plattan i övrigt och Sonyns mindre skärm. Vilken storlek är skönast att hålla i och titta på. Jämför man med storleken på en vanlig pocket så är ju Auran närmare i storlek.
Det är svårt att riktigt försöka bedöma storleken, hur den känns i handen, m.m. eftersom jag inte kan klämma och känna på Kobon före köp skulle dina åsikter och erfarenheter vara världefulla.
Tack på förhand
Hej Linda,
RaderaSå skoj att du uppskattar min recension! Jag ska försöka förtydliga mig angående det du frågar efter.
Min erfarenhet av läsplattor är att de alla är lätta och fina att hålla i då man läser. Surfplattor är tunga i jämförelse. Skillnaden beror på att de är byggda av olika komponenter och material. Kobo Aura HD har en skärm som är relativt stor, men trots detta är plattan alltså inte tung. Fördelen med Kobo Aura HD är att du har "utrymme" på skärmen att ställa in precis så breda eller smala marginaler som du föredrar, vilket gör att du får en "personligt anpassad" boksida på skärmen. (Förutom alla andra typer av inställningar du kan göra.) Trots Kobo Aura HD's större storlek, tycker jag ändå att den är lätt att ta med sig. Sonyn är trevlig och lätt att använda, men Kobo Aura HD slår den med hästlängder: klarare och tydligare text, snabbare, mycket lätt att lära sig att använda. Jag hade inte heller klämt och känt på min HD då jag beställde den. Jag hade sett diverse filmer på youtube och sedan ansåg jag att jag kunde våga chansa - och jag blev så nöjd!
Jag hoppas att du är nöjd med svaret. Om inte, fråga gärna igen!
Tack för intressanta tips om KOBO Aura HD-läsplattan. Själv är jag mycket nöjd med min. En fundering dock...När jag läser en importerad bok från Adlibris Mondo startar sidtexten allra högst upp på skärmen. De normala tomraderna finns inte där alltså. Boken är i EPub format. -Vet någon om det på något vis går att justera detta så att sidtexten startar ett stycke ned på sidan? (Läsplattans egna sidjusteringar, mariginaler, radavstån verkar inte rå på imorterade (andra böcker är KOBOS egna alltså)
SvaraRaderaHälsningar Michael Nilsson, micha.nilsson@telia.com
Hej Michael,
RaderaRoligt att du gillar det jag skrivit om Kobo Aura HD och att du är så nöjd med din platta, precis som jag är med min.
Jag har inget tydligt svar att ge dig angående eböckerna från Adlibris Mondo. Själv handlar jag inte från dem, utan mestadels genom Liberead och från Bokon. Jag har inte tänkt på att det skulle saknas tomrader längst upp. Det finns kanske någon annan läsare av denna blogg, som har en förklaring till din fråga om tomraderna och som vill förklara för oss.
Angående läsplattans inställningsmöjligheter; jag har märkt att jag kan använda samtliga inställningsmöjligheter utom radavstånd på mina importerade eböcker. De böcker jag köpt från Kobo varierar - på en del går det att ställa in radavstånd och på andra inte. Jag funderar på om detta har med formateringen av eboken att göra. Återigen, det finns kanske någon där ute som kan förklara detta för oss bägge två.
Tack för din kommentar! Jag hoppas att vi kan få svar från någon som kan mycket om det tekniska med eböcker. :-)
Svårt att säga exakt vad det beror på - det finns ju i olika läsplattor massor med olika inställningar, och samma i EPUB-formatet via stylesheets o dyl, och olika kombinationer ser olika ut. Men jag skulle gissa att Kobo gör någon specialinställning med de böcker de själva distribuerar för att de ska se snyggast ut i just Kobo (och för att deras sidvisning/kapitelvisning/statistik etc ska fungera, mm). Alla andras EPUB-filer är oftast lite mer generiskt formgivna för att de ska fungera i både Kobo, Letto, iBooks, Aldiko, etc etc etc. Om det går att ställa in Kobo så att andras filer visas likadant vet jag inte, det är nog mer en fråga för Kobos support; det är nog alltid möjligt att ändra en EPUB-fils stylesheet, men det är inget jag skulle rekommendera generellt.
Radera/Björn, Elib
Tack ska du ha, Björn! Det var riktigt intressant att få veta lite mer om detta. :-)
RaderaHej,
SvaraRaderaJag undersökte saken med en ebok som det inte gick att ändra radavståndet på i Kobo Aura HD och det visade sig att eboken innehöll formatering som sa till den att ha ett specifikt radavstånd.
Genom att ta bort denna kod i eboken så beter sig istället eboken som Kobo:n bestämmer och det går bra att öka eller minska radavståndet.
Att gå "in" i en ebok och manipulera den är å andra sidan inget jag rekommenderar ...
Vad gäller de övre tomma raderna så verkar det som om detta inte är något som går att ställa in. När man justerar marginalerna i en ebok på Kobo:n så verkar det vara sidomarginalerna som ändras, inte den övre.
Tack, Magnus, det var verkligen spännande att få veta mer om detta. Men det räcker bra med att känna till - att börja manipulera mina eböcker vågar jag mig inte på. ;-)
RaderaHej,
SvaraRaderaJag läser mycket text och funderar på att köpa en läsplatta. Vill dock gärna också kunna läsa dagstidningen på plattan. Fungerar exempelvis eSvD i Kobos browser? Jag var i kontakt med Svenskan häromdagen och fick besked om att de f.n. inte planerar för någon Kindle-version. Kobo verkar vara lite mer adaptiv än Kindle.
Hej Fredrik,
RaderaTyvärr måste jag göra dig besviken på den punkten. Vill du väldigt gärna läsa dagstidningar är en surfplatta att föredra. I de flesta läsplattor (inklusive Kobo) finns en browser, men denna är inte avsedd för vanligt "surfande" på nätet eller att läsa sådant som olika former av digitala tidningar i den form som de svenska dagstidningarna ges ut i. Läsplattornas browser är avsedd för att man ska kunna ladda hem böcker från Amazon respektive Kobo. Vissa läsplattors browsers fungerar också om man vill låna eböcker på svenska bibliotek.