För ett tag sedan skaffade jag min tredje läsplatta. Jag var förvisso mycket nöjd med min Sony T1, men det har dykt upp alltfler e-inkplattor med inbyggd belysning under det senaste året. Detta skulle kunna vara praktiskt att ha, funderade jag, och började undersöka marknaden.
Ganska snart framträdde en speciell platta som stod ut lite extra framför andra liknande. Det var
Kobo Aura HD. Jag riktade in mitt undersökande på den och fann flera informativa filmer på youtube, som var till stor hjälp. Den bästa av dem finns
här.
Kobo Aura HD är lite större än andra e-inkläsplattor. Den har förbättrad frontlightbeysning*, så att man ska slippa de små skuggor som ibland har synts på en del andra plattor med denna typ av belysning. Upplösningen är bättre än andra plattors, så att man därmed får en skarpare text.
Utöver detta är användargränssnittet mycket bra. Plattans menyer är "rena" och enkla. Det är lätt att hitta i dem och att manövrera plattan. Man kan göra åtskilliga olika inställningar av texten, till exempel typsnitt, storlek på såväl text som radavstånd, skärpa och "svärta" på texten och inte minst marginalbredd. Det går alltså verkligen att anpassa texten efter eget tycke och smak. Precis som på andra läsplattor kan man givetvis skapa sin egna bokhyllor och göra markeringar och anteckningar i texten.
För den som läser mycket pdf-dokument fungerar denna platta också mycket bra. Jag skulle vilja påstå att Kobo Aura HD hanterar dessa dokument betydligt bättre än min förra platta, Sony T1.
Kobo har ett liknande koncept som Amazon, det vill säga att de har sin egen enorma nätbokhandel för e-böcker. Man kan skapa sig ett konto och på så sätt köpa och ladda ner böcker i sin platta med hjälp av wifi. De har också ett system som de kallar "Reading Life" där man kan se hur ens eget läsande fortskrider samt få olika typer av "rewards". Det sistnämnda är kanske överflödigt för inbitna läsare, men kan kanske vara skojigt för barn.
Jag trivs otroligt bra med min nya läsplatta och kan verkligen rekommendera den, trots att den kostar en slant. Tyvärr finns det endast ett mycket begränsat antal återförsäljare av Kobo i Sverige än så länge. Jag hoppas givetvis att det kan bli ändring på det, för kanadensiska Kobo känns som en vinnare på marknaden för e-inkläsplattor.
*Man skiljer på frontlightbelysning och backlightbelysning. Det sistnämnda används i surfplattor av olika sorter. Dessa fungerar som en liten dator och skärmarna är således också belysta inifrån, precis som en vanlig dator. Frontlightbelysning innebär att ljuset kommer "framifrån", det vill säga längs kanterna på skärmen finns små lampor monterade som skapar detta ljus. Det kan vara mycket ansträngande för ögonen att läsa från en backlightbelyst skärm under en längre tid. Därför är e-inkskärmarnas frontlightbelysning att föredra, då de inte är mer ansträngande än en vanlig lampa.
Uppdatering 30/1 2014: Jag har skaffat ett väldigt praktiskt fodral till min Kobo Aura HD. Läs mer om det
här.
Tillägg 21/8 2014: Det är rätt snålt med bilder i det här inlägget, tycker du inte det?
Klicka här så kommer du till bilder på min Kobo Aura HD.