söndag 4 april 2021

Påskekrim, del 4

Äntligen fick jag möjlighet att läsa ännu en bok skriven av en av mina favoritförfattare, Ann Rosman. I höstas kom, efter ganska lång väntan, nämligen hennes senaste titel ut. Marvatten heter den.


Omslag: Marcell Bandiksson.

Precis som i Ann Rosmans tidigare böcker i serien om kriminalinspektör Karin Adler, får man här möta både ett nutida brott och en historisk händelse.

Karin Adler är (kanske en aning motsträvigt) föräldraledig, eftersom hon fått sitt första barn. Men trots detta dras hon in i förvecklingar, som rör en död matros på ett lastfartyg. Det som inledningsvis verkade vara en tragisk arbetsplatsolycka visar sig snart ha en annan grund. Dessutom har denna händelse kopplingar till Karins nya väninna på ön. Kopplingar som kommer att bli ödesdigra!

I det gamla Marstrand inträffar år 1867 en brand, som ödelägger flera kvarter. Åtskilliga människor blir bostadslösa – så även Johanna, hennes make och deras barn. Johanna är inflyttad till Marstrand sedan flera år; först tjänstgjorde hon som piga åt guldsmeden och hans mor. Senare blev hon även gift med denne guldsmed. Vi får möta Johanna redan då hon för första gången beger sig till sin tjänst som piga. Sedan rullas hennes historia upp kronologiskt. När hennes tragiska öde till sist beseglas bör man ha några pappersnäsdukar i närheten.

Den stora branden har verkligen inträffat på riktigt och guldsmedsparet levde i Marstrand då den bröt ut. Deras öde finns väl dokumenterat, men jag kan inte avslöja mer, för då förstör jag läsupplevelsen för den som ännu inte läst boken.

Jag tycker sannerligen om alla dessa verklighetsbaserade berättelser, som Ann Rosman beskriver så oerhört gripande och bra i sina böcker. Det märks så väl att Ann har gjort sin research mycket noggrant. Det är också väldigt intressant att i slutet av varje bok få veta mer om hur och varför hon valt att skriva om just den historiska händelsen. I Marvatten var det främst den historiska berättelsen som grep tag i mig. Visst var händelserna i nutid också spännande, men inte alls på ett lika gripande sätt.1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...