fredag 2 april 2021

Påskekrim 2021, del 3

Så här inför stundande påskhelg, kan det passa bra med fler deckartips, tycker jag. Här kommer en hel serie med korta, trevliga deckare att sluka. Två herrar är författare; Matthew Costello och Neil Richards. Översättningen till svenska har Charlotte Sirc gjort.

Morden i Cherringham” har fått epitetet “Cosy Crime” och beskrivs som något för den som gillar Agatha Christie och Morden i Midsomer. En perfekt beskrivning, tycker jag, som hittills hunnit läsa hälften av böckerna i serien. Det är kortare berättelser på omkring 90 sidor per bok, så man kan nog hinna läsa flera av dem under helgens lopp.
I dessa böcker får vi möta den ensamstående mamman Sarah. Efter skilsmässan från barnens far, har hon flyttat tillbaka till sin barndoms Cherringham igen. När Sarah får höra att en barndomsvän dött i en olycka, anar hon dock oråd. Hon börjar fundera och luska. När hon frågar sig runt, kommer hon i kontakt med Jack, som bor på en flodbåt. Han visar sig vara en före detta kriminalkommisarie från New York-polisen. Polisarbete är egentligen ett avslutat kapitel, tycker Jack. Han har dragit sig tillbaka i Storbritannien för att få lugn och ro. Motvilligt lockas han att bli Sarahs medhjälpare i detektivarbetet. När de båda slår sina kloka huvuden ihop, lyckas de ta reda på ett och annat, som den lokala polisen inte lyckats med. Det visar sig att barndomsvännen dessvärre inte dött genom en olyckshändelse. Läs Mord vid Themsen, om du vill ta reda på hur det egentligen gått till! När du väl läst den, tror jag att du gärna också fortsätter med övriga böcker i serien. De är lika lättlästa och trevliga som den första. Sarah och Jack fortsätter med sitt detektivarbete i olika fall, eftersom människor i det lilla samhället Cherringham förstått att de är duktiga. Folk söker upp dem och ber dem att diskret undersöka omständigheterna i företeelser, som från början sett ut att vara tragiska olyckshändelser.

Förlaget hävdar att man kan läsa dessa böcker i vilken ordning man vill. De finns dock ändå numrerade på förlagets hemsida, och som vän av ordning har jag valt att läsa dem efter numreringen. Man får ju trots allt inte bara följa upplösningen av mordgåtorna, utan även ta del av huvudpersonernas privata liv. Då kan det vara bra att läsa böckerna i rätt följd. Här är titlarna enligt denna nummerföljd:

1. Mord vid Themsen

2. Mysteriet på herrgården

3. Mord i månsken

4. I goda händer

5. Sista tåget till London

6. Förbannelsen på gården

Och här är de tjusiga omslagen, som är gjorde av Jeannine Schmelzer och Denise Leonéus. 

Det lite speciella med denna serie, är att den är helt digital. Det finns med andra ord inga pappersböcker tryckta. Så det gäller att du är en vän av digital läsning, endera i form av eböcker eller ljudböcker, för att du ska kunna avnjuta dessa titlar.

När vi nu ändå är inne på brittisk “mark”, tänkte jag tipsa om ett passande, “påskigt” tilltugg vid läsningen. Vår vän Hercules Poirot, som jag skrev om häromdagen, tycker definitivt inte om te. Han föredrar gott kaffe. Personerna i Cherringham däremot, dricker gärna te så snart de har en chans. Och till te serveras exempelvis gärna scones. Dessa påskgula scones bakar jag lite då och då. De brukar bli väldigt populära här hemma.
Receptet är inte mitt eget, utan det kommer från bloggen Fredriks Fika. Där finner du dessa delikata saffransscones. Gillar du att baka, kan du finna massor av godsaker hos Fredrik! Hans blogg är väl värd ett besök.

Trevlig påskhelg med massor av påskekrimläsning önskar ...4 kommentarer:

  1. sscones är så gott och enkelt, verkar vara trevliga deckare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, scones kan man baka snabbt och lätt. Gott blir det också. Kan verkligen rekommendera dessa deckare.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...