måndag 29 mars 2021

Påskekrim 2021, del 1

I vårt trevliga grannland Norge, har man den spännande sedvänjan att läsa deckare under påskhelgen. Vill du veta mer om denna snart etthundraåriga tradition, kan du läsa mer på Lesehestens bokblogg. Under årens lopp har jag tipsat om flera olika påskekrimböcker. Dessa boktips finner du genom denna länk.

I år har jag en hel del både nya och gamla förslag på lut. Flera stycken är korta och lättlästa, vilket kanske kan vara bra om även andra aktiviteter ska hinnas med under helgen. Håll utkik under kommande dagar! Idag börjar vi med ett kärt gammalt återseende.

 

En version av Hercule Poirot, ur filmen Mordet på Orientexpressen.
 

Agatha Christies privatdeckare, Hercule Poirot, har fått nytt liv långt efter författarinnans död. Hur kan detta komma sig? Har man funnit hemliga, bortglömda manuskript i Christies gömmor? Nej, så är det inte. Det är i stället så att en riktig Poirot-älskare har tagit upp den fallna manteln efter Christie. Sophie Hannah har läst och älskat Agatha Christies böcker sedan hon var mycket ung. Hennes samlade kunskap om verken samt hennes erfarenhet som deckarförfattare ledde till att hon fick möjlighet att skapa nya gåtor för Poirot att lösa. Hur det hela gick till i detalj, kan du läsa mer om i denna spännande intervju med Sophie Hannah i tidningen Norra Skåne.

Jag ska erkänna att jag inte precis slukat Agatha Christies böcker om privatdeckaren Poirot. Jag har läst enstaka böcker. Men genom Sophie Hannah väcktes ett helt nytt intresse för denne lille, runde man med säregen personlighet och stor, välvårdad mustasch. När jag väl läst den första boken, slutade det med att jag slukade de resterande också. Allt som allt har Sophie Hannah hittills skrivit fyra nya berättelser om Poirot. Här är de:

1. Monogrammorden

2. Stängd kista

3. Ett delat mysterium

4. Morden på Kingfisher Hill 

Alla fyra böckerna är riktiga pusseldeckare. Mysterierna är tidvis både invecklade och svårlösta. Hercule Poirot skulle egentligen ha lite semester och vila upp sig på sitt pensionat i London. Scotland Yard går emellertid bet på att lösa de mord som inträffar i staden med omnejd. Poirot, som delar pensionat med kommissarie Edward Catchpool, blandas något motvilligt in. Även då han besöker sitt stamlokus i stan, blir han ofrivilligt inblandad i händelser, som visar sig hänga ihop med de svårlösta mordfallen. Servitrisen på stället visar sig vara till god hjälp och Poirots känsla för rättvisa gör att han tar sig an de knepiga mysterierna. Han genomskådar de mest märkliga scenarion. Till sist kan han samla alla inblandade och göra en genomgång av vad som verkligen inträffat. Kommissarie Catchpool agerar både Poirots högra hand samt berättare i böckerna.

Gillar du pusseldeckare och Poirot, tycker jag verkligen att du ska läsa Sophie Hannahs nya berättelser om den belgiske detektiven! 

 PS Annika Sundberg har översatt dessa böcker till svenska. DS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...