torsdag 28 november 2019

Dotterns berättelse

Jag öppnade denna bok och började läsa utan att reflektera över vare sig författaren eller baksidestexten. Men rätt vad det var under läsningens gång dök det upp händelser, namn och andra saker, som gjorde att jag plötsligt insåg att berättelsen jag höll på att läsa hade en direkt koppling till en annan mycket gripande bok, nämligen Den tyska flickan. Det är Armando Lucas Correa, som skrivit båda böckerna. Jessica Hallén har återigen översatt till svenska.


Omslag: Marcus Hedström.

Amanda och Julius Sternberg är unga, nygifta och precis på väg att bilda familj. Livet leker. Julius är framgångsrik som hjärtläkare och Amanda driver sin fars gamla bokhandel. Inget kunde vara bättre ... om inte Berlins klimat sakta börjat hårdna och bli alltmer fientligt. Året är nämligen 1933. Hela Amandas sortiment av gamla fina böcker blir kastat på bokbål. Sedan går det bara utför med medmänskligheten under de kommande åren. Den lilla familjen Sternberg begåvas med två döttrar. Amanda skulle gärna vilja skydda familjen och ge sig av från både staden och helst hela Tyskland. Men Julius tvekar. Han behövs som yrkesman. Men en dag inträffar en händelse som blir droppen; Julius förs bort från sin klinik och kommer aldrig tillbaka. Vad Amanda inte vet, är att han redan tidigare vidtagit åtgärder för att familjen ska kunna fly. Det blir nu Amandas ansvar att genomföra planen. Men hon följer inte riktigt instruktionerna. En dotter hamnar ombord på den ödesdigra kryssaren SS St Louis, medan Amanda och den yngre flickan flyr till Frankrike. Kriget är dessvärre ett faktum 1939, och när tyskarna invaderar Frankrike är det som att allting går i repris; förföljelser, bortföranden och grymma överfall. Händelseutvecklingen gör att det blir den lilla flickans hemska upplevelser och grymma öde, som hamnar i läsarens centrum. På samma gång är det ingen som vet hur det gått för systern, som sattes på SS St Louis. Frågan är om någon av dem kommer att klara sig.

I nutid tar Ida Rosen och hennes dotter Anna kontakt med en mycket gammal dam i New York. (Ja, det är precis DEN Ida och DEN Anna, som spelar viktiga roller i boken Den tyska flickan.) Frågan är vem den gamla damen är och varför Ida och Anna vill lämna över en bunt gamla brev till henne. Det är brev skrivna på tyska och kopplingen till den gamla damen är tydlig.

Dotterns berättelse är en tvättäkta sträckläsningsbok! Jag kunde inte lägga den ifrån mig. Det är en lika gripande berättelse som den första (fristående) boken. Dotterns berättelse är en fiktiv historia, men skildrar ändå ett antal verkliga händelser. En av dem, massakern på invånarna i den franska byn Oradour-sur-Glane, var för mig en helt ny och ruggig lärdom. Om du gillar att nysta i gamla familjemysterier i historisk miljö, så är detta boken för dig. Om du dessutom redan läst Den tyska flickan bör du absolut läsa Dotterns berättelse, eftersom den på sätt och vis kompletterar den första boken. Även om vare sig Ida eller Anna spelar några framträdande roller i denna bok, så är det ändå intressant att läsa och förstå hur de är sammankopplade med familjen Sternberg. Men framförallt är detta ändå en bok att läsa för att förstå hur människor lidit under de svåra krigsåren.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...