tisdag 10 september 2019

En kortfattad historik över nästan allting i ditt hem

Har du någon gång funderat över hur det kommer sig att våra hus och våra hem ser ut som de gör? Det hade inte jag. Jag har bara noterat att olika tidsepoker fört med sig olika arkitektoniska stilar. Men att vi överhuvudtaget har tak över huvudet samt en massa olika rum för olika ändamål – så har det faktiskt inte alltid varit. Bill Bryson har skrivit en jätteintressant bok om detta. Den heter En kortfattad historik över nästan allting i ditt hem. Marianne Mattsson har gjort översättningen till svenska.Omslag: Fredrik Stjernfeldt.

Med utgångspunkt i sitt eget hem, en före detta engelsk prästgård från 1800-talet, tar sig Bill Bryson an våra hem ur ett historiskt perspektiv. Det handlar både om bostaden sedd ur byggnadssynvinkel och det som gör att vi kan kalla bostaden ett hem. Det har inte alls varit självklart att ha det mysigt och bekvämt hemma under århundradenas lopp. Inredning, prylar och annat som vi idag ser som självklarheter, har inte alltid funnits. Då tänker jag förstås inte på nymodigheter som digital teknik etcetera. Nej, faktum är att inte ens det basala begreppet "säng" varit med från början.

Bill Bryson stiger in genom hallen i sitt eget hem och inleder sin berättelse med den. Hallen har inte alltid varit det undanskymda rum som det nu är. Tvärtom. Från början bodde alla tillsammans i ett enda stort rum – hallen. Huset bestod bara av detta rum, med en eldstad mitt i. Utifrån detta perspektiv berättar Bill vidare om hur människor levde. Undan för undan får vi veta mer om hur det kom sig att man började bygga fler rum i bostäderna och vad dessa rum kom att få för betydelse.

För varje rum man går igenom med Bill som ciceron, får man också en väldig massa annan historia med anknytning till våra hus och hem samt inte minst oss själva. Det är väldigt intressant! Vissa saker kan man fnissa åt numera, som till exempel folks beteenden under den tid då fönsterglas var dyrbart och sällsynt. År 1590 berättas att en ålderman i Doncaster testamenterade huset till sin hustru, men fönstren till sin son. Vid samma tid brukade tydligen ägarna av Alnwick Castle låta ta ut sina fönster och magasinera dem då de reste bort. Allt för att minimera risken att de skulle gå sönder.

Vi själva, människan alltså, kommer inte heller undan i Bill Brysons historik. I boken får du veta mer om vår hälsa, vårt sätt att klä oss och annat mänskligt genom århundradenas lopp. Utvikningarna i berättelsen är många och långa, men allting är mycket roande och ibland också förskräckande att läsa.

Är du det minsta intresserad av historia ur ett annat perspektiv än det sedvanliga (kungar, krig och politik), så är En kortfattad historik över nästan allting i ditt hem en bok för dig! Jag kan verkligen rekommendera den!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...