torsdag 23 maj 2019

Utställning om Ester Blenda

I morgon, den 24:e maj, öppnar äntligen utställningen om Ester Blenda Nordström på Skarhults slott. Den pågår fram till och med den 29:e september. Oavsett om man läst biografin om denna på sin tid så kontroversiella kvinna eller inte, tror jag att utställningen är mycket sevärd.


Ester Blenda gillade att köra bil.

Biografin om Ester Blenda heter Ett jävla solsken och är skriven av Fatima Bremmer. År 2017 fick den Augustpriset för bästa svenska fackbok. Det är en mycket läsvärd bok, om du inte redan har hunnit läsa den. Jag har även läst Esters egen bok En piga bland pigor, i vilken hon redogör för sin erfarenhet som wallraffande piga på den svenska landsbygden. Det är verkligen en mycket intressant och tankeväckande bok. Den gav mig sannerligen en lärorik inblick i ett helt annat liv, i en helt annan tillvaro, än den jag själv är van vid.

Det finns fler böcker, skrivna av Ester Blenda, att läsa för den som vill. Själv är jag väldigt nyfiken på En rackarunge, som troligen har varit inspirationskälla till både Pippi Långstrump, Madicken och Emil i Lönneberga. Dessutom finns reseskildringar av olika slag; Amerikanskt, Byn i vulkanens skugga samt Kåtornas folk, som handlar om Esters tid som så kallad nomadlärarinna i Norrland. Även romanen Tok-Konrad finns tillgänglig.

Jag kommer att vid något tillfälle ta mig tid att besöka utställningen om denna fascinerande kvinna.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...