lördag 9 mars 2019

Mysteriet på Asthall

Det är riktigt roligt att läsa ut en bok och genast vilja läsa nästa del i serien. Men det är minst lika frustrerande att upptäcka att just den bok man ser fram emot att läsa inte kommer ut förrän om några månader. Så är det med serien Mitford-morden*. Jessica Fellowes är författaren bakom dessa böcker. Joakim Sundström har gjort översättningen till svenska.


Omslag: Sofia Scheutz.


Den första boken i serien heter Mysteriet på Asthall. Den grundar sig på en verklig händelse och en verklig person. Florence Nightingale Shore** har nämligen levt på riktigt. Hon var guddotter till sin mer kända namne, och i likhet med henne tjänstgjorde även Florence Shore som krigssjuksköterska. Både under boerkriget och första världskriget var hon en mycket hårt arbetande och ambitiös sköterska ute i fält. Därefter gick stackars Florence ett väldigt tragiskt öde till mötes; hon blev svårt misshandlad ombord på ett tåg och dog några dagar senare av sina skador. Gärningsmannen blev aldrig identifierad. 

Detta ”kalla fall” har Jessica Fellowes byggt sin deckare på. Tiden är början av 1920-talet, precis som då den verkliga händelsen inträffade. Men förutom Florence Shore och misshandeln av henne, är allt annat uppdiktat. Ytterligare personer i boken har visserligen också levat vid den tiden. Men dessa har inte spelat de roller som Jessica Fellowes givit dem. 

Huvudpersonen i Jessicas berättelse är den mindre bemedlade Louisa Cannon. Som av en händelse råkar hon befinna sig på samma tåg som Florence Shore – dock utan att möta henne. Omständigheterna gör att Louisa blir bekant med den unga polisman som engagerar sig i fallet med Florence. Ja, ni hör ju att vi har ett riktigt radarpar här. Louisa arbetar som barnjungfru åt familjen Mitford (en familj som funnits i verkligheten) på Asthall. Hon blir bestört då hon upptäcker att äldsta dotterns beundrare troligen har med mordet på Florence att göra. Något måste helt klart göras för att avstyra den misstänkte mördarens vidare kontakt med familjen. Han måste dessutom tillfångatas på något lämpligt sätt. Louisa och hennes polis är inte rådlösa. Däremot blir de säkert lika överraskade som jag över vem som egentligen visar sig vara gärningsmannen. 

Om du gillar deckare i historisk, brittisk miljö är Mysteriet på Asthall helt klart en bok för dig. Men du får vänta till maj månad för att läsa del två; Vackra unga döda. Väldigt frustrerande, om du frågar mig. Jag är redo att kasta mig över Vackra unga döda – inte minst för att få veta hur det kommer att gå för Louisa.


 


*Det sägs att Jessica Fellowes har planerat att skriva en bok för varje dotter i familjen Mitford. I så fall kan vi se fram emot sammanlagt sex böcker. Dessa systrar har levt sinsemellan väldigt olika och annorlunda liv, vilket man kan läsa mer om i Cecilia Hagens bok De osannolika systrarna Mitford.

**Den som vill kan läsa mer om Florence Nightingale Shore i Rosemary Cooks bok The Nightingale Shore Murder.
Dessutom finns det faktiskt en film, Agatha and The Truth of Murder, i vilken ingen mindre än Agatha Christie figurerar som ung författarinna och detektiv.
I filmen är det Florence Nightingale Shores väninna, som några år efter mordet vädjar till den unga Agatha Christie om hjälp att lösa mordgåtan. Spännande må jag säga!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...