onsdag 27 februari 2019

Heja Persson!

Följer du årets Vasalopp? Då kanske du också skulle vara intresserad av att läsa om denna skidtävlings tidiga historia. Jag tänker inte på berättelsen om Gustav Vasa, utan på hur själva tävlingsarrangemanget startade 1922, och hur det genomfördes samt rapporterades om det under åren på 1920-talet.


Omslag: Karin Stangertz.

Vinnaren i 1929 års upplaga av Vasaloppet hette J A Persson. Till yrket var han fiskesame och hade tagit sig den långa vägen från Arjeplog ner till Dalarna för att delta i tävlingen. I boken Heja Persson! skriver Isak Lidström om Johan-Abrams triumfatoriska lopp; hur han är uppenbart överlägsen men ändå försöker förvilla sina medtävlare och spela tröttare än vad han är. Utöver detta enskilda lopp berättar författaren om skidsportens förutsättningar vid den här tiden. En sak som tydligt framkommer är den smått rasistiska tonen i rapporteringarna från tävlingarna. Om en same vann ett skidlopp var förklaringen att "han har det i blodet" eller att vädret var till hans fördel; "det var lappföre". Om däremot en så kallad "riktig svensk" vann en tävling så berodde det på vederbörandes oerhört hårda och strävsamma träning inför loppet.

Jag har faktiskt inte läst denna bok själv, utan jag hörde ett mycket intressant inslag i radion om den. Dessvärre (för mig) tycks Heja Persson! bara finnas som pappersbok. Men jag funderar på att kontakta förlaget och se om de har några digitala planer för denna spännande titel.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...