måndag 11 februari 2019

Fartygets ögon

Om du har läst de två tidigare böckerna* om Ingrid Barrøy, så bör du absolut läsa även denna. Roy Jacobsen har skrivit Fartygets ögon, där han berättar mer om en mycket speciell period i Ingrids liv. Översättningen till svenska är gjord av Staffan Söderblom.


Omslag: Stian Hole.

Ingrid Marie Barrøy fick ett barn med den ryske soldat, som hon räddade livet på i den andra boken. Dessvärre var denne Alexander tvungen att ge sig av från ön. Under stort hemlighetsmakeri ger han sig ut på flykt i krigets slutskede. När Ingrids och hans barn är tio månader gammalt och kriget tagit slut, bestämmer sig Ingrid för att ge sig iväg efter honom. Hon följer Alexanders flyktväg genom Norge och över gränsen till Sverige. Till sist hamnar hon i den sydligaste delen av Norge. Hon vill veta om Alexander lever eller är död. Finns han kvar i Norge? Eller har han lyckats ta sig hem till Ryssland?

Jag ska inte avslöja för mycket, men det är en riktigt imponerande vandring, som Ingrid ger sig ut på. Att dessutom ha med sig ett så litet barn under en sådan strapatsfylld färd – ja, det både förvånar och imponerar. Men Ingrids tanke var dels att hon ville visa barnet för dess far, om hon hittade honom. Hon ville också använda dottern och hennes utseende för att kunna få hjälp att hitta Alexander. Den lilla flickan var ju så lik honom. Jag tänker inte avslöja hur det går. Men boken är mycket sorglig, särskilt på slutet. Gillade du de båda andra böckerna om Ingrid, så ska du läsa även denna!
*Första boken heter De osynliga och del två heter Vitt hav.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...