måndag 19 november 2018

Skånes historia

I förra veckan var mor och far Bokskorpion väldigt snälla och tog med mig till en föreläsning av Gunnar Wetterberg. Jag har vare sig läst hans böcker eller hört denne författare tala tidigare, så det blev en helt ny och positiv erfarenhet.


Gunnar Wetterberg. Fotograf: Nille Leander.

Historikern Gunnar Wetterberg har skrivit flera böcker. De senaste är ett samlingsverk om Skånes historia. Med tanke på att de tre böckerna omfattar sammanlagt 2000 sidor, är det väldigt bra att de har publicerats som eböcker. Hur skulle man annars klara att läsa sådana tegelstenar?! ;-)

Skånes historia del 1 omfattar åren 11500 fKr till 1375. De nästföljande cirka 350 åren kan du läsa om i Skånes historia del 2, och de senaste 300 åren skildras förstås i Skånes historia del 3.

Andra böcker, som Gunnar skrivit, är en biografi över släkten Wallenberg samt en över Axel Oxenstierna. Båda finns förstås som eböcker. Man kan även läsa Wetterbergs del i serien om Sveriges statsministrar. Han har skrivit om Nils Edén, som innehade posten 1917-1920. För övrigt har Gunnar även skrivit en hel del andra skrifter, både ensam och tillsammans med andra. Men dessa finns endast i pappersform. En kommande bok, som säkert blir intressant att läsa, är Träd. Med tanke på att författaren är historiker, och har varit mycket intresserad av historia sedan barnsben, så förvånar det mig inte att träden här i landet får sin egen historiebok.

Förra veckans föredrag handlade förstås om Skånes historia och Gunnar talade tydlig och genuin skånska till åhörarnas stora belåtenhet. Dessutom är han mycket rolig att lyssna på. Både i presentationen av sig själv och i själva föredraget lockande han fram många goda skratt. Har du inte haft förmånen att lyssna till Gunnar, så kan jag varmt rekommendera att du tar chansen när du får den.2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...