tisdag 6 november 2018

När gudar dör

Förr än du anar är det jul. Här ska du få ett utmärkt julklappstips för fantasyfantasten*. Det är Marcus Olaussons När gudar dör, som jag tror kommer att bli en succé-julklapp för den som gärna vill sjunka in i en helt annan värld, befolkad av både gudaväsen, människor och riktigt otäcka onda varelser. Som pappersbok är den en rejäl tegelsten på över sexhundra sidor, och en sådan gör sig säkert finfint inslagen i vackert papper under julgranen. Men inom kort kommer den också som ebok – och tro mig, en tegelsten är betydligt behagligare att läsa i just detta format. ;-)Den unge Elderim är bara fyra år gammal när han förlorar alla sina närstående i ett blodigt överfall. Som genom ett under klarar den lille gossen sig nätt och jämnt. Han blir funnen av en märklig varelse, som fostrar honom isolerat från omvärlden. När Elderim blir tjugo år försvinner dessvärre hans fosterfar. I hans ställe kommer andra, både gudabesläktade väsen och människor. Det står snart klart för Elderim att han kanske är ämnad för en stor och nästan övermäktig uppgift. Bara han kan klara att lära sig magierna, så kan han bli en värdefull tillgång när det gäller att rädda världen från ondskan som är på väg att ta ett allt starkare grepp om dess invånare.

Men att lära sig dessa magier är verkligen inte lätt, och borde det inte vara det om man är den utvalde? Tvivlen gror inom Elderim, som ger sig ut i världen för att finna svar. På sin vandring får Elderim sällskap av ett par herrar som är beredda att bistå honom i hans strävan. Tillsammans ger de sig ut för att söka det magiska svärd, som endast en utvald person ska kunna hantera enligt sägnerna.

Parallellt med Elderims sökande efter kunskap om magierna och det magiska svärdet, finns det andra varelser med inte fullt så goda avsikter, som gör upp sina egna grymma planer. Och dessa ondsinta varelser vill verkligen hitta Elderim.

Serahema är verkligen en omfattande värld, fylld av okända varelser, religioner och flera typer av magier. Det är tur att man kan fördjupa sig på Serahema Encyclopedium både under och efter läsningen av denna gedigna fantasyberättelse. I När gudar dör får läsaren inte bara följa huvudpersonen Elderim och hans tankar, tvivel och personliga utveckling. Flera andra, både människor och andra varelser, har fått sina egna avsnitt, där man som läsare får veta mer om hur de tänker och vad de har för avsikter. Det är inte helt givet att onda bara är grymma och att de goda är ofelbara. Kanske är det inte heller alldeles självklart vad Elderim egentligen är för en person. Allt detta, tillsammans med en dramatisk cliffhanger på slutet, gör att även läsaren tvivlar och grubblar på vad som egentligen kommer att ske i Serahema framöver. Dessvärre dröjer det ända tills nästa höst innan del två i denna spännande trilogi publiceras. Men å andra sidan ... om du ger bort denna bok i julklapp och den blir omtyckt, så har du ju självskrivna julklappar även till jularna 2019 och 2020. ;-)
*Jag tycker boken passar för den som är minst i mitten av tonåren och uppåt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...