söndag 21 oktober 2018

Mellan himmel och Lou

Lorraine Fouchet är en ny författare för mig. Men Mellan himmel och Lou är inte den enda bok hon skrivit. Den före detta akutläkaren har skrivit ett tjugotal romaner faktiskt. Mellan himmel och Lou, i översättning av Anna-Stina Johnson, tycks dock vara den enda som kommit ut på svenska hittills. Till nästa sommar ser det ut att bli ändring på det, då Poste restante: ett brev till Locmaria publiceras.


Omslag: Pär Wickholm.

Lou och hennes make Jo hade tänkt tillbringa ålderdomen på en liten trivsam ö utanför Bretagnes kust. Men planerna går om intet när Lou insjuknar och dör. Kvar finns en ensam Jo, vars band till de båda vuxna barnen samt barnbarnen är bräckligt. Lou var ju den som höll ihop familjen medan Jo gjorde karriär som läkare.

Men Lou tänker inte sluta hålla familjen samman fastän hon är död. I sitt testamente kommer hon med kravet att Jo nu ska bli den som binder familjen samman; hon vill att han lappar ihop sitt krackelerande förhållande till sonen Cyrian och dottern Sarah.
"Cyrian är gift och har barn, Sarah är fri som en fågel. Men ingen av dem vet något om kärlek. Du har lyckats väcka patienter med hjärtstillestånd till liv. Jag ber dig nu att väcka glädjen till liv hos två unga vuxna som bär ditt namn. Du har fria händer. Glädje smittar. När uppdraget är utfört väntar en belöning."
Detta stycke i testamentet har bara Jo fått höra. Men innan uppläsningen av testamentet kommit så långt har barnen suttit med och hört inledningen. I den anklagar Lou Jo för att ha svikit henne och svikit sitt löfte till henne. Givetvis drar framförallt sonen snabba slutsatser av detta, och dessa slutsatser blir ännu en spik i kistan i relationen mellan far och son. Jo har verkligen ingen lätt uppgift framför sig – det förstår man ju mer man lär känna Jo, sonen med familj samt dottern. Frågan är om han kan lyckas.

Mellan himmel och Lou är en gripande och tankeväckande bok om familjerelationer och hemligheter. Även Lou hade sin hemlighet, som äldsta barnbarnet hjälpte henne att bevara. Genom hela boken får man möta olika personer i olika kapitel. Mestadels är det Jo och hans äldsta barnbarn Pomme, vilkas upplevelser man får ta del av. Men även andra kommer till tals och ger sin syn på olika händelser. Tillsammans bildar deras berättelser ett pussel, som sakta men säkert avslöjar familjens relationer och hemligheter.

Efter att ha läst denna bok, är jag helt klart intresserad av att läsa mer av författaren. Jag blir riktigt nyfiken på nästa bok, eftersom namnet Locmaria förekommer redan i Mellan himmel och Lou. Så det är alldeles givet att jag kommer att vilja läsa Poste restante: ett brev till Locmaria också.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...