måndag 1 oktober 2018

Kvinnan i hytt 10

Ska du ut på kryssningsresa framöver? Då ska du kanske inte läsa Kvinnan i hytt 10. Åtminstone inte förrän du kommit hem igen. ;-) Detta är nämligen en riktigt spännande och bitvis otäck bok, skriven av Ruth Ware. Översättningen till svenska har Hanna Williamsson gjort.


Omslag: Emma Graves.

Lo Blacklock är journalist på ett resemagasin. Hon har haft den stora turen att få komma med på jungfruresan för ett modernt och mycket lyxigt kryssningsfartyg. Det är förvisso inget stort skepp – endast tio hytter finns tillgängliga. Men så vänder det sig också till gräddan av de rikaste.

Lo ser verkligen fram emot att få avresa från Hull i Storbritannien och korsa Nordsjön, för att sedan segla upp längs den norska kusten och få tillfälle att se norrsken. Med ombord finns förstås fler journalister.

Bara någon dag före avresan får Lo inbrott i sin bostad under tumultartade former. Det är med andra ord en uppriven Lo, som kliver ombord. Med sig i "bagaget" har hon också sin gamla panikångest, som hon dämpar med piller, samt en kontrovers med pojkvännen. Men resan kommer säkert att göra henne gott, är hon övertygad om.

Dessvärre går det illa redan första natten ombord. Lo vaknar och tycker sig ha hört tumult från hytten bredvid. Det är hytt nummer tio, där en ung kvinna bor. När Lo dessutom hör något som låter som ett plums, är hon säker på att något allvarligt inträffat. Hon larmar personalen ombord, som i sin tur kontaktar fartygets säkerhetsansvarige.

Hela resan vänds till en mardröm då Lo får veta att hytt tio är tom och har så varit hela tiden. Han som skulle bott där fick förhinder och avbokade i sista stund. Ingen ung kvinna med det utseende som Lo beskriver finns ombord, vare sig bland passagerare eller personal. Kan det vara så att Lo hört fel? Med tanke på hennes bakgrund med panikångest, inbrott i bostaden och alltför stor alkoholförtäring ombord är det lätt att tro det.

Lo vill emellertid inte ge sig. Hon har ju trots allt fått låna en mascara av kvinnan i hytt tio. Då måste hon ju ha funnits. Men när Lo på egen hand börjar gräva i händelsen, börjar obehagliga saker hända. Mycket obehagliga saker!

Gillar du spänning är detta en bok för dig. Kvinnan i hytt 10 är svår att lägga ifrån sig. Vissa avsnitt tyckte jag ibland var lite långdragna, medan det på slutet gick väldigt fort vid historiens upplösning. Men trots detta är det en fängslande och läsvärd bok.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...