söndag 26 augusti 2018

Hjärtats skafferi

Gillar du mat? Tycker du om att läsa feelgood-romaner? I så fall är verkligen Hjärtats skafferi den rätta boken för dig att läsa. Ruth Reichl heter författaren och Ann Margret Forsström har gjort översättningen till svenska.


Svenskt omslag: Anna Levahn.

Billie Breslin har en unik förmåga; hon kan urskilja och identifiera smaker i mat och bakverk på ett ytterst träffsäkert sätt. Sedan hon var tio år gammal har Billie gärna sysselsatt sig med att skapa recept och baka de mest fantastiska kakor och tårtor. Under tonåren drev hon och hennes storasyster Kaksystrarna tillsammans. Det var ett litet bageriföretag, som blev mycket populärt på orten där de bodde. Nu, när Billie är 22 år gammal, har hon just flyttat till New York. Hon hoppas få jobb på Delicious! som är en gammal anrik mattidskrift. När redaktören under intervjun ber henne att gå till tidningens provkök och laga till något åt honom, borde det vara den enklaste sak i världen för Billie, som alltid varit duktig i köket. Men det knyter sig för Billie. Det är med bävan och en panikångestattack på väg, som hon äntrar köket ...

Som läsare får man redan tidigt en känsla av att något hänt. Det finns en anledning till att Billie gett sig iväg, nästan hals över huvud, till storstan för att försöka skapa sig ett liv där. Jobbet på Delicious! blir hennes och hon börjar lära känna människor omkring sig. I takt med att Billie får vänner och genom dem ett ökat självförtroende, blir det till sist också möjligt för henne att ta itu med den egna, väl förborgade, hemligheten. Men dessvärre hänger Delicious! på en skör tråd. Ekonomin är dålig och tidningen måste läggas ner. Alla Billies nyfunna vänner och kollegor skingras som agnar för vinden. Billie får dock stanna kvar i den tomma byggnaden och sköta om den berömda "garantin". Av denna anledning får hon skäl att ta sig in det sedan länge igenbommade biblioteket. Där finner hon inte bara de recept som människor fortfarande efterfrågar, utan också ledtrådar till en väl dold hemlighet.

Det pratas mat, lagas mat och serveras mat i denna bok! Man blir riktigt sugen på allt som nämns. Dessutom finns det inte mindre än två hemligheter att fundera på under läsningens gång. Den ena handlar förstås om vad som hänt Billie, och den andra rör bibliotekets dolda gåta. Hjärtats skafferi är en läsvärd feelgood-roman för alla som gillar denna genre.

PS Som inbunden pappersbok heter denna berättelse Delicious! – en utsökt roman. Man kan fråga sig vad titelbytet beror på. DS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...