måndag 13 augusti 2018

Hejdå saker

Japanen Fumio Sasaki har skrivit en lättläst liten bok om sin syn på minimalism samt hans egen väg till att leva minimalistiskt. Linda Skugge har gjort översättningen till svenska från den engelska utgåvan. Hejdå saker är en bok för dig som funderar på vad du ska göra med alla saker du har.


Omslag: Jenny Kellerman Pillay.

Vi i västvärlden har en tendens att äga väldigt många saker. Det är långt ifrån säkert att vi verkligen behöver alla dessa saker. Tvärtom kan det i stället vara så att sakerna äger oss. För det är nämligen så att varje sak du äger kräver din uppmärksamhet i någon form. Om inte annat ska de förvaras, kanske dammas av emellanåt och en del av dem kanske kräver någon form av service med jämna mellanrum för att fungera ordentligt. Ju fler saker du äger desto mer tid måste du ägna åt dessa saker. Fumio började fundera på detta faktum och insåg att han både ville och borde göra något åt problemet. Resultatet blev att han numera bara äger det allra mest nödvändiga. Som en positiv konsekvens har han dessutom blivit lyckligare, gått ner i vikt och lever i största allmänhet mer hälsosamt.

I boken Hejdå saker beskriver Fumio hur han resonerade när han skulle göra sig av med sina saker. Att läsa hans bok är som att ha en stöttande kamrat vid sin sida; Fumio ger lättlästa tips och uppmuntrande tillrop åt den som också gärna vill minska antalet ägodelar. Han berättar hur han hade det före sin utrensning och hur han har det nu. Helt klart är att Fumio är en mycket mer nöjd och lycklig person idag. Han är också noga med att poängtera att minimalism är individuellt; ingen mer än du själv kan sätta gränsen för hur få saker du ska äga eller vilka saker du ska välja bort.

Översättningen av Fumios bok är dock inte den bästa i vissa avseenden. Jag är definitivt inte en person som är duktig på engelska. Men till och med jag upptäckte vissa "svengelska" ordval. Översättningen är dock inget som ska ligga Fumio till last. Han har skrivit en både läsvärd och tänkvärd bok.2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Kul att du sätter ord på minimalistens motsats! Tänk om det funnes en bok för detta sätt att leva. Undrar vad den skulle heta ... "Välkommen saker!" ... kanske. ;-)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...