måndag 2 juli 2018

Moa och migränmonstret

Nu är det semestertider för både stora och små. En del människor riskerar att under de första dagarna av ledigheten drabbas av migrän. Det är lätt att falla in i annorlunda mat- och sovvanor då man äntligen är fri, men det kan tyvärr också framkalla den plågsamma huvudvärken. Frågan är om det finns något man kan göra för att slippa ha det så.

Gun-Britt Ahlström och Kristina Ahlström, som efter många års svåra migränanfall blev symptomfria, har skrivit en mycket läsvärd bok för barn om hur det är att ha migrän. Eva Lindén har gjort åtskilliga väldigt fina illustrationer till texten. Kristina Ahlström har sedan tidigare skrivit ett par böcker* för vuxna om sina erfarenheter av egenbehandling i form av goda och regelbundna matvanor.


Illustration: Eva Lindén.

Moa är 8 år och emellanåt får hon så svår huvudvärk att hon inte kan gå i skolan, leka eller göra annat skoj. Hon vet att det är migrän hon har, eftersom även hennes mamma och mormor har denna sjukdom. Moa föreställer sig migränen som ett monster, som smyger sig på henne och ger henne huvudvärk. Ofta kommer migränmonstret fram när Moa gör något roligt, till exempel reser med familjen till Tivoli i Köpenhamn eller går på födelsedagskalas.

Moa har tur. Hennes mamma är en engagerad förälder och hon försöker komma på hur hon ska kunna hjälpa Moa (och även sig själv) att slippa få de hemska migränanfallen. Mamman läser om hur man kan undvika huvudvärken genom att äta bra, nyttig mat ofta och regelbundet. Moa och hennes mamma provar att äta på detta sätt och de upptäcker att de slipper få ont i huvudet. Men frågan är hur Moa ska göra när hon blir bjuden på kalas. Då brukar ju migränmonstret dyka upp. Och en annan sak Moa funderar på är om hon aldrig mer får äta godis.

Moa och migränmonstret ger mig som vuxen läsare en tydlig känsla för hur det är att vara liten och plågas av återkommande svår migrän. Det är lätt att bli engagerad i Moa och lida med henne när hon får sina anfall. En ung läsare jag känner, som också läste boken, menade att hon känner igen sig i Moas liv, i såväl vardag som fest. Hon tyckte att hon lärde sig viktiga saker om sjukdomen migrän (som hon själv inte har) och blev förtretad å Moas vägnar över pojken i klassen som inte riktigt ville förstå. Att förställa sig den svåra huvudvärken som ett monster, som smyger sig fram och anfaller, är verkligen en fullträff! Begreppet migrän blir så mycket mer konkret på detta sätt. Moa och migränmonstret är en mycket välskriven och lärorik bok. Sätt den i händerna på någon liten, som har migrän, eller kanske någon som behöver lära sig mera om kompisens svåra huvudvärk.

*Du kan läsa mer om Kristinas böcker, Fri från migrän och Fri från migrän – handboken, genom att klicka på titlarna.

4 kommentarer:

  1. bra att det finns böcker, själv är jag skonad, tack för bra tips!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är toppen att det finns sådana här välskrivna böcker om en svår sjukdom som migrän.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...