tisdag 8 maj 2018

Små stora saker

Jag ska genast medge att jag tidigare inte tänkt särskilt mycket på den rasism som förekommer i USA. Det är rentav så att jag lockats att tro att jämställdheten mellan afroamerikaner och vita amerikaner är relativt väl utvecklad. Jag menar, de har ju trots allt haft en afroamerikansk president. Men ack så fel jag hade. Att läsa Jodi Picoults bok Små stora saker var en riktig ögonöppnare. Tove Janson Borglund har gjort översättningen till svenska.


"Benny Harlem and the white dove"
Fotograf: Mario Kroes

Ruth är barnmorska och har mer än tjugo års erfarenhet. Hon är en mycket duktig yrkeskvinna och ingen har tidigare haft skäl att klaga på hennes insatser. Men när hon möter de nyblivna föräldrarna Brittany och Turk blir hon avvisad och förbjuden att ta hand om deras förstfödde, en liten son. Detta enbart på grund av sin hudfärg.

Någon dag senare, när Ruth hoppat in på ett extrapass, slumpar det sig så att den lilla pojken blir livshotade dålig. På samma gång finns ingen annan anställd att tillgå mer än just Ruth. Vad ska hon göra? Följa det tydliga förbudet och inte röra pojken? Eller följa sin sköterskeed och göra allt hon kan för att försöka rädda honom?

Ruth följer sitt hjärta och gör vad hon kan för barnet. När han ändå dör anklagar de rasistiska föräldrarna henne för mord. Då vänds hela Ruths liv upp och ner.

Denna mycket gripande berättelse gjorde det väldigt tydligt för mig hur svårt det fortfarande är att leva som afroamerikan i USA. Det gäller såväl små som stora saker i livet. Ruth har gjort sitt yttersta för att smälta in i de vitas värld, men när saker ställs på sin spets står hon ensam ändå. När jag började läsa boken var jag helt övertygad om att författaren också är afroamerikan, eftersom jag inte alls kände till henne tidigare. Men där hade jag fel. Jodi är en vit, välbärgad kvinna. Inför arbetet med denna bok har hon gjort åtskillig research. Hur hon gjort har hon beskrivit i boken. Små stora saker är en både lärorik, mycket viktig och oerhört gripande bok, som jag tycker att alla borde läsa.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...