onsdag 30 maj 2018

Jag utan dig

Den starkaste kärlek och den djupaste sorg får du vara beredd på att möta om du läser denna gripande berättelse. Kelly Rimmers bok Jag utan dig är mycket bra och väldigt tankeväckande. Helena Stedman har gjort översättningen till svenska.


Omslag: Lars Sundh.

Callum har väl aldrig trott riktigt på "den stora kärleken". Visst har han haft relationer, men han har nog heller aldrig gått in för dem på ett helhjärtat sätt. En dag möter han, som av en slump, Lilah ombord på färjan som de båda pendlar med. Mycket snart inser Callum att han vill träffa och lära känna denna kvinna mer.

Lilah, å sin sida, arbetar mycket hårt som jurist och miljökämpe. Hon anser sig inte ha tid för en seriös relation. Callum är beredd att hålla med när han ser hur Lilah begraver sig i arbete. Vad han inte vet är att Lilah framförallt fruktar att en viss nedärvd sjukdom ska bryta ut. Därför vill hon inte engagera sig i en relation. Det är även skälet till att hon låter sig uppslukas av arbetet. Callum accepterar Lilahs spelregler; de får ta det som det kommer. Vad ingen av dem inser, är att den starka kärleken inte går att styra.

!Följande text innehåller "spoliers"!
 
Efter en tid har de båda väldigt svårt att vara utan varandra. Men en dag känner Lilah att sjukdomen håller på att komma i kapp henne. Hon bryter relationen med Callum på ett mycket brutalt sätt. Han blir förstås djup olycklig, eftersom han fortfarande inte vet något om den hemlighet Lilah ruvar på. Han kan inte förstå att hon behandlat honom så grymt.

Omständigheterna för dem båda samman igen. Sanningen om Lilah kommer i dagen. Callum måste acceptera att deras relation kommer att vara ytterst tidsbegränsad. Hur kort tid de har vet han dock inte. Det vet bara Lilah.

Jag utan dig är en bok lika gripande som Jojo Moyes Livet efter dig. Var beredd på att ha näsdukarna nära till hands för de kan behövas. Jag kände inte till något om den hemska sjukdomen, som Lilah har ärvt efter sin far. Så förutom att vara en mycket tankeväckande och rörande berättelse, fick jag också lära mig något. Jag utan dig är en bok jag kan verkligen rekommendera, som du står ut att läsa om stark kärlek i kombination med obotlig sjukdom.


 

4 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...