tisdag 3 april 2018

Sanning och skvaller

Om du gillar Jane Austens klassiska Stolthet och fördom, så kan det hända att du skulle roas av att läsa Sanning och skvaller. Men det beror på ... den sistnämnda titeln är en travesti på den förstnämnda, och tycker du inte om sådana "förvanskningar" bör du kanske avstå från att läsa Curtis Sittenfelds bok. Sanning och skvaller är översatt till svenska av Molle Kanmert Sjölander.


Omslag: Eva Lindeberg.

Här möter du hela familjen Bennet i en modern, amerikansk version. Elizabeth och Jane är förstås de båda äldsta systrarna i familjen. De bor sedan många år i New York och sköter varsin karriär där. När deras far blir sjuklig reser de hem till Cincinnati igen. Tanken är att hjälpa fadern med rehabiliteringen, eftersom modern är strängt upptagen med sitt ideella arbete på klubben. Modern är dessutom en kvinna som lätt stressar upp sig, och fadern behöver lugn och ro. Systrarna inser att saker och ting inte är som de borde i föräldrahemmet. Deras tre yngre systrar, Mary, Kitty och Lydia, bidrar inte alls till försörjningen utan bor kvar och parasiterar på föräldrarna. Fadern dignar sedan en tid under en alltmer ohållbar försörjningsbörda. Något måste göras!

På samma gång oroar sig modern för framförallt Janes situation. Jane närmar sig nämligen 40 med stormsteg. Hon är singel och ska hon hinna få några barn, så bör hon lägga på en rem, enligt modern. Barn är förstås Janes dröm, men hon har funnit ett modernt sätt att lösa saken på i största hemlighet. När den stilige läkaren Chip Bingley korsar hennes väg blir allting komplicerat. De båda faller för varandra, men ska Jane våga berätta sanningen för Chip?

Chips kollega, kirurgen Fitzwilliam Darcy, har även han fått en anställning i det lantliga Cincinnati. Att han nödgas tjänstgöra i en håla som denna är under hans värdighet. När Elizabeth möter Darcy på en fest, inser hon snabbt att han är alldeles för dryg för hennes smak. I stället gläds hon åt Janes spirande romans och sliter med att hjälpa familjen ur de ekonomiska trångmålen. 

Behöver jag berätta mer eller har jag väckt din nyfikenhet? Alla de kända namnen från klassikern finner du även i denna travesti. Situationer och händelser ur den klassiska berättelsen kommer du också att möta, om än i vissa fall i en modernare tappning. Det är kul att läsa Sanning och skvaller – särskilt om man "kan" sin Stolthet och fördom!2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...