lördag 31 mars 2018

Påskekrim: Ur askan i elden

Deckarserien om Alan Banks omfattar åtskilliga böcker, skrivna av Peter Robinson. Men när denna utmärkta svit en gång började översättas till svenska, inledde man inte med bok nummer ett i serien av någon outgrundlig anledning. Nu, många år senare, har den dessbättre äntligen kommit. Ur askan i elden heter den och är översatt till svenska av Jan Malmsjö.


Omslag: Fredrik Stjernfeldt.

I denna, den första boken om kommissarie Alan Banks, har han just lämnat det hektiska livet i London för en förhoppningsvis lugnare tillvaro i lilla Eastvale i Yorkshire. Med sig har han förstås sin fru Sandra. Men drömmen om ett lugnare liv grusas snart; en serie inbrott skakar samhället. Ungdomar bryter sig in hos äldre och stjäl smycken och annat värdefullt. När en gammal dam dessutom hittas död blir läget mycket allvarligt. Parallellt med dessa utredningar gäckar en fönstertittare polisen. Alans pliktkänsla och lojalitet ställs på prov i samband med att Sandra blir överfallen på samma gång som jakten på mördaren skruvas upp.

Det är förstås riktigt roligt att få läsa den allra första boken om Alan Banks. Det är länge sedan Peter Robinson skrev den, och det gör ju att modern teknik saknas i den mån vi är vana från nutiden. Det gör förstås ingenting – återseendet med en yngre Alan Banks är ändå intressant. Vi som själva var med på 1980-talet känner till exempel igen Alans förtjusning i att använda en så kallad Walkman – en bärbar liten bandspelare för kassettband. Intrigen är dock tidlös och fängslande. Ur askan i elden kan jag varmt rekommendera alla som gillar Peter Robinsons deckare.

Glad påsk med mycket påskekrim!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...