onsdag 14 mars 2018

Löparflickan

Löparflickan är en både fascinerande, spännande och faktiskt också lärorik roman. Oavsett om man gillar löpning, friidrott, hemligheter eller annorlunda levnadsöden, är detta en väldigt bra bok att läsa. Carrie Snyder heter författaren och Birgitta W Augustsson har gjort översättningen till svenska.


Omslag: Sofia Scheuts Design.


104-åriga Aggie Smart bor på ett hem för äldre. Hon har överlevt alla hon känner och har det inte för muntert. En dag kommer två unga människor till hemmet och säger att de vill ta med Aggie ut en stund. Den unga kvinnan påstår sig vara en avlägsen släkting, men Aggie tvivlar starkt. Med viss tvekan släpper sköterskan iväg dem. Aggie själv får dock en känsla av att hon inte kommer att återvända till sitt rum på hemmet. 

Under färden kommer det fram att de båda unga, som är syster och bror, vill göra en dokumentär om Aggie. Hon blev ju Kanadas guldmedaljör i grenen 800 meter på OS i Amsterdam 1928. Frågan är hur hennes liv gestaltat sig efter denna seger. Aggie blir förd till den plats där hon växte upp, och alla minnen är mycket tydliga inom henne. Men frågan är om hon vill dela med sig. 

Ganska snart står det dock klart att de båda unga har en dold agenda. De har hemligheter. Men det har Aggie också. Varför har ungdomarna egentligen fört bort henne?

Aggies minnen från sin uppväxt, ungdom och sitt vuxna liv vävs pö om pö samman och skapar till sist en bild av hur hon har haft det. Det är ett mycket fascinerande, och i många delar annorlunda, liv hon levt. På något sätt finns det en koppling mellan Aggie och de båda unga människorna som för bort henne. Men inte förrän de sista sidorna i boken, står det plötsligt kristallklart för Aggie hur allt hänger ihop. Det är spännande att läsa och så sakta få alla hemligheter avslöjade. Dessutom är det mycket intressant att lära sig hur det var för de kvinnor som ville idrotta och bli duktiga i sin gren vid den här tiden. 800 meter löpning blev efter 1928 en förbjuden gren för kvinnor. Förklaringen får man i denna roman, vars karaktärer är fiktiva. De idrottsliga förutsättningarna är dock verkliga. Den där guldmedaljen 1928 gick dock inte till Kanada. Löparflickan är en bok, som är mycket läsvärd. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...