tisdag 6 mars 2018

Blackmoore

För den som gillar att läsa om kärleksförvecklingar i brittisk, historisk högreståndsmiljö, är Julianne Donaldsons böcker något att satsa på. Jag läste Edenbrooke i somras, och gillade den. Blackmoore är verkligen inte sämre. Tove Janson Borglund har gjort översättningen till svenska.Kate Worthington vet bestämt att hon aldrig någonsin vill gifta sig. I stället vill hon resa till Indien tillsammans med sin faster. Detta beslut retar gallfeber på Kates mor, som kraftfullt motsätter sig planerna. Inte nog med att Kate ödelägger sina chanser till ett gott äktenskap. En ung kvinna i 1800-talets Storbritannien bör definitivt inte resa ut i världen, tycker modern.

Konflikten drivs till sin spets, och modern ställer ett ultimatum. Under Kates sommarvistelse på åtråvärda Blackmoore ska hon lyckas erhålla och tacka nej till tre frierier. Först då ska mamman släppa iväg henne till Indien. Kate betraktar detta som en lätt match. Så lätt att hon bortser från konsekvenserna om hon misslyckas; då ska hon göra precis som hennes mamma säger i fråga om äktenskap samt vem hon ska gifta sig med. 

Väl på plats på anrika Blackmoore inser Kate att hon försatt sig i en penibel situation på flera olika sätt. Att vinna vadet gentemot mamman kommer inte att bli lätt. Men det finns kanske en lösning i sikte. Kate involverar sin barndomsvän Henry i planerna. Men inte ens det tycks hjälpa. Ska hon ändå behöva gifta sig med någon tvivelaktig friare som hennes mamma valt ut?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...